Ο Αριστείδης Μιαούλης γράφει για τρεις σημαντικούς Ολυμπίτες φίλους του

Ο Αριστείδης Μιαούλης γράφει για τρεις σημαντικούς Ολυμπίτες φίλους του

Αντώνης Γ. Χαλκιάς, Γιώργος Ν. Κανάκης, Γιάννης Πρεάρης

Τις συντεταγμένες του τόπου τους, της Ολύμπου Καρπάθου ανασυγκροτούν οι τρείς φίλοι μου στις φωτογραφίες.

γράφει ο Αριστείδης Μιαούλης

Τους συνάντησα στο τελευταίο μου ταξίδι στο νησί με πλεονάζον το αίσθημα της χαράς. Γράφουν ένα πολυεστιακό και πολυφωνικό βιβλίο δοξαστικό του τόπου τους που νοιώθει υπερήφανος για τα παιδιά του. Στους τρείς φίλους ενσταλάζει η απαράμιλλη αξία της αγάπης για τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, και όλοι το αναγνωρίζουμε αυτό στα ειδοποιά στοιχεία του έργου τους.

Αντώνης Γ. Χαλκιάς .Ιδιαίτερη φιλία με συνέδεε με τον αείμνηστο πατέρα του Λυκειάρχη Γεώργιο Α. Χαλκιά συγγραφέα του βιβλίου, «Μούσα Ολύμπου Καρπάθου». Έχει σκηνογραφήσει περισσότερα από 100 θεατρικά έργα, μουσικά προγράμματα και όπερες. Στον Κινηματογράφο έχει τιμηθεί με βραβείο σκηνογραφίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία ‘Καραβάν Σεράι’ του Τάσου Ψαρρά και έχει σκηνογραφήσει μεταξύ άλλων, τις ταινίες: ‘Το κλάμα βγήκε απ’ το Παράδεισο’ Μ.Ρέππα – Θ.Παπαθανασίου, ‘Συμφωνία χαρακτήρων’ Λουκίας Ρικάκη, ‘Οι Μαγεμένοι’ Γιώργου Καρυπίδη, ‘Βαρέα Ανθυγιεινά’ Αντώνη Παπαδόπουλου, ‘Ο Ψύλλος’ Δημήτρη Σπύρου, ‘Η χορωδία του Χαρίτωνα’ Γρηγόρη Καραντινάκη, ‘Ρέκβιεμ του Μότσαρτ – Νύχτα και φως’ Joao Correa, ‘Ουζερί Τσιτσάνης’ Μανούσου Μανουσάκη κ.α.

Έχει σχεδιάσει πολλές τηλεοπτικές σειρές μεταξύ αυτών το 1981 στην ΕΡΤ το ‘Γιάννης και Μαρία’, την τελευταία μεγάλη παραγωγή του MEGA ‘Το Νησί’ το 2010 και φέτος την καθημερινή σειρά του Αντ1 ‘Άγριες μέλισσες’ κ.α.

Γιώργος Ν. Κανάκης. Μετα τις σπουδές του εργάστηκε ως τεχνικός και μέλος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

Από το 1989 μέχρι σήμερα εργάζεται στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ.

Ασχολείται με την πεζογραφία και την ποίηση στο γλωσσικό ιδίωμα της Καρπάθου, αλλά και σε λόγια γλώσσα.

Αρκετοί στίχοι του έχουν μελοποιηθεί. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς ποίησης και έχει πάρει σημαντικές διακρίσεις.

Βιβλία του:

«Στης πέτρας τη σιωπή, χωρατάες από στόμα σε στόμα» (1996), που απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

«Κάρπαθος, δάκρυ κι άρωμα. Ρίμες και μαντινάδες» (εκδόσεις Αροθυμία, 2017).

«Σονέτα-γυναίκες» (εκδόσεις Αροθυμία, 2019).

«Εν Δωδεκανήσω» (συλλογικός τόμος), συμμετοχή με διήγημά του (εκδόσεις Κέδρος, 2002).

«Ποιητικές Συμπλεύσεις 3, Ρευστά Όρια» (συλλογικός τόμος), συμμετοχή με πέντε ποιήματα, (εκδόσεις Εντύποις, 2019).

«Ποιητικές Συμπλεύσεις 4, Φτερωτά Λόγια» (συλλογικός τόμος), συμμετοχή με πέντε ποιήματα, (εκδόσεις Εντύποις, 2020).

«Ποιητικές Συμπλεύσεις 5, Μονοπάτια Της Γραφής» (συλλογικός τόμος), συμμετοχή με πέντε μικροδιηγήματα, (εκδόσεις Εντύποις, 2020).

“Γυναίκες Σονέττα” Αροθυμία 2019

“Κωνσταντής. Εκδοση Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου ” Η Δήμητρα” Αθήνα 2021.

Και ο Γιάννης Γ. Πρεάρης, καταξιωμένος μουσικός που πέρασε τα όρια του τόπου του με ταξίδια σε πολλά μέρη του κόσμου αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά της Ολύμπου Καρπάθου. Γιός του αξέχαστου φίλου μου Γιώργου Πρεάρη και συνεχιστής του έργου του τόσο στην τέχνη του λαούτου όσο και στην στιβανοποιϊα που τον έκανε διάσημο σ΄όλο τον κόσμο για την εγγυημένη δουλειά του. Πως να μην είμαι υπερήφανος που έχω τέτοιους φίλους!

20.11.2022

Καρπαθιακά Νέα