Διάσωση Γερμανού τουρίστα στο Φορόκλι Ολύμπου Καρπάθου

Διάσωση Γερμανού τουρίστα στο Φορόκλι Ολύμπου Καρπάθου

Το Σάββατο 14 Μαΐου, δόθηκε σήμα εξαφάνισης ατόμου, γερμανικής υπηκοότητας, 53 ετών, στην περιοχή Φορόκλι, Ολύμπου.

Παρότι η αναζήτηση αγνοουμένων είναι ευθύνη της αστυνομίας, η πυροσβεστική υπηρεσία παρουσίασε την κύρια δύναμη και διεξήγαγε την αναζήτηση και εύρεση του αγνοουμένου. Συγκεκριμένα, στο σημείο μετέβησαν ο Υποπυραγός Κοκολάκης Αρτέμιος ως επικεφαλής και συντονιστής της επιχείρησης, οι πενταετής πυροσβέστες Μιχαλής Βασίλειος και Λεντάκης Νικόλαος που εκτελούσαν υπηρεσία στο κλιμάκιο Ολύμπου, όπως και ο εποχικός πυροσβέστης Χαλκιάς Ιωάννης ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά.

 

Ο αγνοούμενος βρέθηκε μετά από πολύωρη έρευνα της πυροσβεστικής, η οποία ξεκίνησε σχεδόν μια ώρα πριν τα μεσάνυχτα, σε δύσβατες-απόκρημνες περιοχές και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ο Γερμανός τουρίστας ο οποίος πάσχει και από το σύνδρομο Πάρκινσον, βρέθηκε έντονα αφυδατωμένος, με μερική υποθερμία και σε κατάσταση σοκ, οπότε και του παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες. Επίσης, λόγω της δύσβατης περιοχής τα υποδήματα του αγνοούμενου ήταν κατεστραμμένα, με τις σόλες οριακά συγκρατημένες, οπότε και η ολοκλήρωση της διάσωσης με την κατάβαση της πλαγιάς του διεξήχθη μεθοδικά και με απόλυτη μέριμνα της κατάστασης του. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός τουρίστας βρέθηκε σε αυτό το σημείο αποπροσανατολισμένος εξαιτίας του στρες και όχι ακολουθώντας κάποια πεζοπορική διαδρομή.

 

Με το πέρας της διάσωσης Γερμανού τουρίστα, η οποία διήρκησε έξι ώρες, τον παρέλαβε ασθενοφόρο που είχε ειδοποιηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Καρπάθου για επίβλεψη της κατάστασής του.

Ο διασωθείς Γερμανός, εκδήλωσε την ευγνωμοσύνη του προς τους άντρες της πυροσβεστικής οι οποίοι του έσωσαν την ζωή.