Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Ο συμπατριώτης μας, ιδιοκτήτης του Baltimore Orioles, Peter Angelos, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 94 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του σε δήλωση.

«Ο Πήτερ Άγγελος ήταν άρρωστος για αρκετό καιρό και η οικογένεια ευχαριστεί τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τους φροντιστές που του παρηγόρησαν στα τελευταία του χρόνια», ανέφερε η δήλωση της οικογένειας σε ανάρτηση στο X.

Η οικογένεια του Άγγελου είπε ότι ο ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ ήθελε να έχει ιδιωτική ταφή.

«Η οικογένεια ζητά κατανόηση καθώς τιμά αυτό το αίτημα. Οι δωρεές μπορούν να αποσταλούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αντί για λουλούδια», ανέφερε η δήλωση.

Ο Πήτερ Άγγελος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης των Orioles από το 1993, συμφώνησε τον Ιανουάριο να πουλήσει το franchise σε μια συμφωνία 1,725 ​​δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ομάδα υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τη συμφωνία, ανέφερε προηγουμένως το CNN.

Η αγορά πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί από τη Major League Baseball και τους ιδιοκτήτες των άλλων 29 ομάδων.

Ο Ρούμπενσταϊν, κάτοικος της Βαλτιμόρης και συνιδρυτής του Ομίλου The Carlyle, μοιράστηκε μια δήλωση μέσω X το Σάββατο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Άγγελου.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια Άγγελου για τον θάνατο του Πέτρου Αγγέλου. Ο Πέτρος άφησε ανεξίτηλο σημάδι πρώτα στις επιχειρήσεις και μετά στο μπέιζμπολ. «Η πόλη της Βαλτιμόρης του οφείλει ένα χρέος ευγνωμοσύνης για τη διαχείριση των Orioles για τρεις δεκαετίες και για την τοποθέτηση της ομάδας για μεγάλη επιτυχία», είπε ο Rubenstein.

Κυβερνήτης του Μέριλαντ Ο Γουές Μουρ εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άγγελου, αποκαλώντας τον «πραγματική εικόνα της Βαλτιμόρης».

«Ενώ δεν συνάντησα ποτέ τον Πήτερ Άγγελο, ξέρω ότι η νομική, επιχειρηματική και αθλητική κληρονομιά του άφησε ένα διαρκές σημάδι στο κράτος μας», έγραψε ο Μουρ σε ανάρτησή του στο X. «Προσεύχομαι για την οικογένειά του και του εύχομαι αιώνια ανάπαυση». (πηγή www.cnnn.com)

Ο Πήτερ Άγγελος γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 1929  στις Μενετές Καρπάθου. Ήταν ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Baltimore Orioles και δικηγόρος. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ανατολική Βαλτιμόρη όπου ο Πίτερ δούλεψε κατά την εφηβεία του. Από μικρός διδάχθηκε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ζωή. Προκειμένου να προστατευτεί, ο Πίτερ έμαθε μποξ στο Athimic Association της Βαλτιμόρης.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης με πτυχίο Νομικής.

Άνοιξε το δικό του δικηγορικό γραφείο το 1961. Το 1980 το γραφείο του άρχισε να ασχολείται με αστικές υποθέσεις και σταμάτησε να ασχολείται με ποινικές.

Το δικηγορικό γραφείο του γνώρισε τεράστια επιτυχία το 1982, όταν εκπροσώπησε 8.500 ενάγοντες – τον μεγαλύτερο αριθμό ενάγων – ποτέ σε μια αγωγή αμιάντου και κέρδισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κέρδισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Για τον Πίτερ Άγγελο ήταν επίσης εξαιρετικά επιτυχής η μήνυση στην Wyeth, τους κατασκευαστές του χάπι διατροφής fen-phen.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν εκπροσώπησε την πολιτεία του Μέριλαντ σε μία μήνυση κατά της Philip Morris. Σήμερα μετρά γραφεία σε 10 πολιτείες.

Ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που εκλέχθηκε στο Συμβούλιο της Βαλτιμόρης το 1959. Το 1964 έβαλε υποψηφιότητα για Δήμαρχος της Βαλτιμόρης. Ενώ συνέχισε να εμπλέκεται με τις πολιτικές υποθέσεις της πολιτείας του.

Επίσης αγαπούσε τα άλογα και είχε αγγλικά καθαρόαιμα ράτσας Thoroughbred στην φάρμα του στη Βαλτιμόρη.

Το 1993 με μια ομάδα επενδυτών προχώρησαν στην αγορά της ομάδας μπέιζμπολ Orioles. Έκτοτε ασχολ’ηθηκε ασταμάτητα με το άθλημα. Το 2009 το περιοδικό Sports Illustrated, τον κατονόμασε ως τον χειρότερο ιδιοκτήτη ομάδας της Μεγάλης Κατηγορίας.

Έχει δεχθεί πολλά βραβεία και επαίνους όπως Πολίτης της χρονιάς για το Μέριλαντ και το Μετάλλιο της τιμής του νησιού Ελλις – Ellis Island Medal of Honor.

Το όνομα του θα μείενει για τις φιλανθρωπικές του ενέργειες. Μάλιστα υπήρξε ο μεγαλύτερος ιδιώτης ευεργέτης του Πανεπιστημίου της Baltimore, έχοντας προχωρήσει σε δωρεές άνω των 10 εκατομμυρίων και σε αντάλλαγμα, το νέο κτίριο νομικής σχολής φέρει το όνομα των γονέων του: Το John and FrancesAngelos Law Center, το οποίο άνοιξε τον Απρίλιο του 2013. Την ίδια χρονιά, έδωσε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο MedStar Franklin Square Medical C για να ανοίξει ένα κέντρο πνευμονοπάθειας.

πηγή https://www.thenationalherald.com

24.3.2024

Καρπαθιακά Νέα