Δήμαρχος Καρπάθου: "Ένα ακόμη βήμα προς την επίλυση του προβλήματος με τα σχολικά κτήρια Πηγαδίων"

Δήμαρχος Καρπάθου: "Ένα ακόμη βήμα προς την επίλυση του προβλήματος με τα σχολικά κτήρια Πηγαδίων"

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες , όπως γνωρίζετε ένα από τα σημαντικότερα θέματα τα οποία ταλανίζουν την Κάρπαθο και ειδικά την καρδιά της, τα Πηγάδια, είναι το πρόβλημα που προέκυψε με το κτίριο του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ. Σαν Δήμαρχος εξ αρχής, έχω θέσει στην κορυφή της ατζέντας μου την επίλυση του.

Μετά από δική μου πρόσκληση ήρθε στο νησί μας ο κ. Ηλιόπουλος, στέλεχος της Κ.Τ.Υ.Π., για να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα του κτιρίου ώστε να γνωμοδοτήσει αν είναι επισκευάσιμο ή μη. Η αυτοψία ήταν απαραίτητη εξαιτίας των αντικρουόμενων εγγράφων που μας είχε προηγουμένως στείλει η ΚΤΥΠ. Αφού λύθηκε το θέμα αυτό, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά του Δήμου και των υπηρεσιών του για να βρεθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας και να βρεθεί η άδεια ανέγερσης μέρους των κτιρίων.

Επόμενο στάδιο ήταν να βρεθεί ο συντομότερος δυνατός τρόπος νομιμοποίησης των υπολοίπων, αυθαιρέτων, έως σήμερα, κτισμάτων. Με συνεχής πιέσεις στο Τ.Ε.Ε., με τη συνδρομή του κ. Γιαννικουρή τον οποίο ευχαριστώ και την βοήθεια του αρμόδιου Υπουργείου, καταφέραμε να αποκτήσουν δικαίωμα νομιμοποίησης με κατεπείγον τρόπο και τα αυθαίρετα σε Δήμους οι οποίοι είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πριν το 2020.

Η διαδικασία νομιμοποίησης είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί κατόπιν να δρομολογηθεί η επισκευή του κτιρίου. Με την αλλαγή αυτή η νομιμοποίηση θα γίνει γρηγορότερα από ποτέ! Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα στάδια που θα οδηγήσουν στην επισκευή του υφιστάμενου κτιρίου και τα οποία είναι δρομολογημένα από τον Δήμο. Παράλληλα ανοίγεται ένα παράθυρο για την νομιμοποίηση όλων των υπολοίπων αυθαιρέτων που διαθέτει ο Δήμος μας αλλά και ο Δήμος της γειτονικής μας Κάσου. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία, οι διαδικασίες και βέβαια επιμέρους εκκρεμότητες από το παρελθόν καθυστερούν την επίλυση του προβλήματος.

Είμαι αισιόδοξος ότι με λίγα λόγια αλλά, με πολλή και μεθοδική δουλειά θα φτάσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα παιδιά της πρωτεύουσας να επιστρέψουν σε ασφαλείς, κανονικές, σύγχρονες αίθουσες όπως ακριβώς τους αξίζει !

Κάρπαθος 10 Απριλίου 2021

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος