Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Σήμερα, είναι ημέρα Εθνικής Μνήμης.

Σήμερα όλοι οι Έλληνες υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των αδελφών μας Ποντίων.

Πάνω από ένα αιώνα από τη Γενοκτονία των Ποντίων, η ιστορική μνήμη μένει ζωντανή. Σήμερα είναι ημέρα υπενθύμισης μίας από τις πιο κτηνώδεις, απάνθρωπες στιγμές εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων με βάση σχέδιο εθνοκάθαρσης, μέσα σε κλίμα μίσους, φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Έλληνες που δολοφονήθηκαν και στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, μια απάνθρωπης εθνοκάθαρσης από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους, είναι να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους, τη μοναδική τους κουλτούρα.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Ελληνική Βουλή με νόμο αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ποντίων και συμβολικά ορίστηκε η 19η Μαΐου (ημέρα άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ στην Τραπεζούντα) ως ημέρα μνήμης. Ήταν μία Ιστορική Πρωτοβουλία για να μην ξεχάσουμε την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.

Χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αφού μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους λαούς.

Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος. Το διαρκές αίτημα για την ιστορική αποκατάσταση και διεθνή αναγνώριση του διωγμού των Ποντίων, είναι σήμερα πιο επιτακτικό από ποτέ, βλέποντας την αναθεωρητική στρατηγική που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία.

Η σημερινή συγκυρία, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι η πιο κατάλληλη στιγμή ώστε η Κυβέρνηση να προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, προσδίδοντας σε αυτή την ημέρα το νόημα που της αξίζει.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, σύσσωμος ο απανταχού Ελληνισμός, δεν ξεχνά.

 Κάρπαθος 19 Μαϊου 2021

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης Θεμ. Νισύριος