Δημήτρης Γάκης στην Δημοκρατική: «Στόχος της νησιωτικότητας είναι η κοινωνική και οικονομική ευμάρεια των νησιωτών…»

Δημήτρης Γάκης στην Δημοκρατική: «Στόχος της νησιωτικότητας είναι η κοινωνική και οικονομική ευμάρεια των νησιωτών…»

«Τα προβλήματα των νησιών και των νησιωτών είναι προσθετικά στα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία –με σημείο αιχμής την ακρίβεια, τις μεταφορές, το κόστος των προϊόντων».
Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «δ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Γάκης, που μιλάει για τις εκλογές, την επάνοδό του στα βουλευτικά έδρανα και τους στόχους που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματός του.
• Κύριε Γάκη, επανήλθατε στα βουλευτικά έδρανα, οδεύοντας προς τις εθνικές εκλογές. Αν και ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη προκηρύξει επίσημα τις εκλογές, όλα δείχνουν ότι θα διενεργηθούν τους επόμενους μήνες. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Θα είναι πρώτο κόμμα;
Η επάνοδός μου στα βουλευτικά έδρανα, όπως φαίνεται, θα έχει μικρή διάρκεια. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει αποφασίσει κατά την άποψή μου πότε θα κάνει εκλογές, το κρατάει σαν ένα ατού για να δείχνει την κυριαρχία του απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις. Ατού που όμως θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μια σταθερή ανοδική πορεία, που αποτυπώνεται ακόμα και στις στημένες κυβερνητικές δημοσκοπήσεις. Είναι βέβαιο όμως ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και το βράδυ των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση. Εκείνο που μάλιστα έχει τρομοκρατήσει τη ΝΔ, είναι η σταθερή δυναμική που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και η σαρωτική πρόσβασή του στις νέες ηλικίες. Αυτό φοβίζει ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη για την από εδώ και πέρα εξέλιξη.
• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έδωσε λύσεις στα προβλήματα των νησιών μας, όλα αυτά τα χρόνια; Ποια είναι αυτά που θα πρέπει να αναδειχθούν και χρήζουν οριστικών λύσεων;
Τα προβλήματα των νησιών και των νησιωτών είναι προσθετικά στα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων στη Δημοκρατία, οι μεταφορές, το κόστος τους, το κόστος των προϊόντων που αυξάνεται κατά πολύ από τις μεταφορές στη νησιωτική Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε κανείς σήμερα να ισχυριστεί, ότι αυτή η κυβέρνηση έδωσε λύση στα προβλήματα των νησιωτών. Διαχειρίστηκε κάποια πράγματα, λύσεις δεν έδωσε και αυτό είναι φανερό από την κατάσταση που σήμερα επικρατεί και που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες με τις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων για να αντιμετωπίσουν τα προς το ζην. Στην Καθημερινότητα δεν έδωσε λύση, στην Υγεία τεράστια τα προβλήματα, στην Παιδεία δεν έδωσε λύσεις, δεν υπάρχει τίποτε σημαντικό και κομβικό, για το οποίο μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δόθηκαν λύσεις.
• Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα σε αυτές τις εκλογές; Τι θα προτάξετε εάν εκλεγείτε;
Η γενικότερη φιλοσοφία στη ζωή μου είναι να είμαι κοντά στους αδύναμους, στους ευάλωτους ανθρώπους, να μπορώ να τους κοιτώ με περηφάνια, με ανοιχτό, καθαρό βλέμμα, να έχω ανοιχτά τα αφτιά και τα μάτια μου, να βλέπω τον πόνο τους, να ακούω τον καημό τους. Εκεί πρέπει να σταθεί ένας πολιτικός,και δη ένας πολιτικός της Αριστεράς. Στα καθημερινά προβλήματα κυριαρχεί το θέμα της υγείας, είτε πρόκειται για τα μεγάλα νησιά μας, είτε για τα μικρότερα. Τα προβλήματα υγείας είναι τεράστια. Δεν επιλύονται και είναι δύσκολο βέβαια να επιλυθούν στο σύνολό τους, αλλά δεν καταβάλλονται και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν, ειδικά από τη ΝΔ, που όχι μόνο δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το υποσκάπτει για να δοθούν όλα στους ιδιώτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Ασυμβίβαστα λοιπόν από εδώ εμπρός και επειδή δεν υπάρχουν πλέον μνημονιακές δεσμεύσεις ο ρόλος μου θα είναι πολύ ξεκάθαρος και πολύ έντιμος απέναντι στους πολίτες. Αγωνιστικότητα, κοντά τους και πάντα για την επίλυση των προβλημάτων τους.


• Ήσασταν ο πρώτος βουλευτής που εξέλεξε η Αριστερά στη Δωδεκάνησο, το 2012. Δυο τετραετίες βουλευτής και τώρα για ένα μικρό διάστημα. Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν τι μπορεί καινούργιο να δώσει ο Δημήτρης Γάκης;
Μπορεί να έχουν δίκιο. Ήμουν βουλευτής περίπου εφτά χρόνια σε δύσκολες περιόδους, με πολλούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, αλλά είναι και τιμή ανυπέρβλητη το να είσαι ο πρώτος βουλευτής που εξέλεξε ο λαός από την Αριστερά στα Δωδεκάνησα. Και δημιουργεί και τεράστιες υποχρεώσεις. Αυτό λοιπόν το κρατάω ως υποθήκη για να χαράξω το μέλλον. Γιατί το μέλλον θα πρέπει να χαραχθεί με βάση το παρελθόν, την ιστορία και τις ιδεολογικές αρχές με ταυτόχρονη προσαρμογή στα καθημερινά σύγχρονα προβλήματα. Η Νεολαία σήμερα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχουν κοπεί τα φτερά της, πολλά παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τους ψαλιδίζουμε τα όνειρα και τις ελπίδες τους με την πολιτική μας. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να κυριαρχήσουν στο πολιτικό μας λόγο και στην πολιτική μας δράση. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Για την επόμενη μέρα, θα πρέπει η νέα γενιά να είναι ο ορίζοντας που θα βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας. Πρέπει να αναμορφώσουμε την κοινωνία, με Δικαιοσύνη Παντού, ξεκινώντας από τα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Αυτόν τον ορίζοντα οφείλουμε να τον οριοθετούμε ξανά και ξανά και να τον κυνηγάμε διαρκώς, γιατί τα προβλήματα συνεχώς αλλάζουν. Με λίγα λόγια η μάχη θα είναι διαρκής για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη νεολαία γιατί μόνο έτσι θα αλλάξουμε την πορεία της πατρίδας μας.
• Με την νησιωτικότητα τι γίνεται; Νησιωτικότητα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε…
Έχετε δίκιο, γιατί η νησιωτικότητα σαν όρος δεν λέει και πολλά πράγματα από μόνος του. Πρέπει να προσδιορίσουμε τι θα βάλουμε μέσα σε αυτό το «πουκάμισο». Στόχος της νησιωτικότητας είναι η κοινωνική και οικονομική ευμάρεια των νησιωτών. Πρέπει να λαμβάνουμε τέτοια μέτρα που θα συμβάλλουν στην ισονομία των δικαιωμάτων των νησιωτών (και των κατοίκων των απομονωμένων ορεινών περιοχών θα πρόσθετα) σε σχέση με τους κατοίκους της λοιπής Ελλάδας, γιατί σήμερα, μόνο στις υποχρεώσεις είμαστε ίσοι. Τα δικαιώματα δυστυχώς πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Τα δικαιώματα δεν ασκούνται αν δεν τα διεκδικήσεις. Η νησιωτικότητα πρέπει να έχει κατεύθυνση και αυτό κάνουμε πια σαν κόμμα. Αυτή τη στιγμή μελετούμε σε δωδεκανησιακό επίπεδο τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε νησί χωριστά, για να μπορέσουμε να δώσουμε περιεχόμενο στη νησιωτικότητα. Άλλη νησιωτικότητα για τη Ρόδο, άλλη νησιωτικότητα για το Αγαθονήσι και άλλη νησιωτικότητα για το Καστελλόριζο ή για την Αστυπάλαια. Οι μεταφορές ας πούμε για την Αστυπάλαια είναι καθοριστικός παράγοντας και δεν έχει λυθεί όπως σε ένα βαθμό έχει λυθεί για τη Ρόδο.
• Αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας;
Εκτός από τα προβλήματα της Νεολαίας, νομίζω ότι η Υγεία θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη δική μου. Τα προβλήματα είναι παρά πολύ μεγάλα. Δεν μπορεί το Νοσοκομείο της Ρόδου να έχει τόσες ελλείψεις σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Αυτό που επίσης με πονάει είναι ότι το όνειρο του Δημήτρη Κρεμαστινού, η δημιουργία αλλά και η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού δεν έχει καν ξεκινήσει. Αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα. Θα λύσει προβλήματα σε ανθρώπους που μετακινούνται στην Αθήνα, ξοδεύονται, αλλάζουν τη ζωή τους για κάποιο διάστημα, είναι φοβερό το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι η Ρόδος είναι νησί της ευημερίας και να μην έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Θα προσπαθήσω να μπουν συμμέτοχοι όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, υπάρχουν κάποιες σκέψεις που θα ξεδιπλωθούν στο επόμενο διάστημα. Επίσης, επιδιώκω να είμαι δίπλα στους εργαζόμενους και να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης, γιατί πλέον με την ακρίβεια εκεί έχουμε οδηγηθεί. Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας, είναι τα δάνεια που έχουν ληφθεί και οι πλειστηριασμοί που δυστυχώς είναι προ των πυλών. Θα χαθούν κόποι και αίμα ζωής, αφού η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ότι δεν έχει καμιά διάθεση να δώσει ουσιαστική λύση. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσουμε όπως και πριν, τη μη κατάσχεση της πρώτης κατοικίας. Αυτό το είχαμε πετύχει παρά τις λυσσαλέες πιέσεις των δανειστών. Και κάτι τελευταίο. Θα δώσω μάχη για το μεταφορικό ισοδύναμο, μια σημαντική νησιωτική πολιτική που υλοποιήθηκε από τον σύντροφό μας Νεκτάριο Σαντορινιό και η οποία λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη.

27.2.2023