Πολλά νέα από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο - Στο πλευρό Χατζηκουτσού  η πλειοψηφία

Πολλά νέα από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο - Στο πλευρό Χατζηκουτσού  η πλειοψηφία

 

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Καρπάθου επιτέλους μεταδόθηκε ζωντανά από το youtube κι έτσι οι πολίτες είχαμε την ευκαιρία να δούμε πρόσωπα και κυρίως να μάθουμε αρκετές νέες πληροφορίες για τις εξελίξεις στα καρπαθικά δρώμενα.

Από την ενδιαφέρουσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση κρατάμε τις ερωτήσεις των κ.κ. Κατσάνη και Τσαμπουνιεράκη και τις  τοποθετήσεις του Δημάρχου. Ειδικότερα κ. Νισύριος απαντώντας στις ερωτήσεις του κ. Κατσάνη ανέφερε:

  1. Το κτήριο στο Κονάκι (παλιό Δημαρχείο) παραδόθηκε στον Δήμο και απομένουν εργασίες 60.000 με 80.000 ευρώ για να χρησιμοποιηθεί. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Καρπάθου, το κτήριο αυτό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση για 12 χρόνια και κόστισε 1.300.000 ευρώ! «Βαδίζουμε νομικά για να είμαστε εντάξει και μέχρι τέλος του έτους να το καθαρίσουμε και να κάνουμε τα υπόλοιπα (ασανσέρ-γυμναστήριο υπόγειο, καλοριφέρ). Προχωράμε για να το προσφέρουμε στον καρπαθιακό λαό».

 

  1. Για το λιμάνι: «Από το 2006 μέχρι σήμερα καμία πρόταση δεν έχει γίνει σωστή, βαδίζουμε σωστά και προχωράμε με το Λιμενικό ταμείο. Δεν είχαμε ενημερωθεί για την Περιβαλλοντική μελέτη. Στο Λιμενικό ταμείο, έχω ζητήσει και θα έρθει ένα και μόνο θέμα, το λιμάνι της Καρπάθου για να προχωρήσουμε».

 

 

  1. Για τα σχολεία: «Βρήκαμε σχολεία ερείπια. Δίχως άδειες. Ούτε άδεια λειτουργίας, εμείς κάναμε μελέτες πυρασφάλειας. Βαδίζουμε προς λειτουργία όλων των σχολείων. Ήρθε ο μηχανικός του υπ. Παιδείας και του δείξαμε το ΕΠΑΛ. Αυτοί που το έβγαλαν ακατάλληλο το σχολείο να πούμε ότι δεν είναι ακατάλληλο. Την Παρασκευή θα έρθει μηχανικός του υπουργείου Παιδείας για να το βάλουμε σε πρόγραμμα και να επανέλθει σε λειτουργία».

 

  1. Για τα κάλαντα στο Απέρι: «Ήταν σε εξωτερικό χώρο και σε απόσταση και δεν ήταν πάνω από εννέα άτομα συνολικά. Αυτό είναι ένα έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο αν δεν θέλετε να το κάνουμε κι αυτό. Το καταδικάζω γιατί δεν ήταν σωστό, αλλά εφόσον βγήκαν». Να τονίσουμε εδώ ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λυριστής, κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από τον Δήμαρχο και διαφώνησε με την κίνηση να πουν τα κάλαντα στο Απέρι.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, απευθυνόμενος στον κ. Τσαμπουνιεράκη, εξήγησε ότι για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό πολύ σύντομα θα καλέσει τους αρχηγούς των δυο παρατάξεων να το διαβάσουν στο γραφείο του.

«Είναι έτοιμο, πήραν τις προτάσεις και είναι έτοιμο και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα».

 

Όσο για το θέμα του Χατζηκουτσού δεν έφυγε από την αρχική γραμμή που ακολούθησε: «Το καταδικάζω το θέμα και πριν μάθω ποιος ήταν έκανα μήνυση κατά αγνώστου στην αστυνομία».

 

Από τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του κ. Δημάρχου, ο οποίος ανέφερε ότι μηχανήματα του Δήμου καθάρισαν την παραλία στον Βρόντη. Όμως εκεί, σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο έγινε σοβαρή ζημιά, «ένα έγκλημα στο περιβάλλον» όπως ανέφερε, γιατί εκεί φύεται ένα μοναδικό φυτό στον κόσμο η Σιλινή η Καρπάθια. Και έκανε έκκληση στο οργανόγραμμα του Δήμου να συμμετέχει ένας επιστήμονας, που να γνωρίζει λεπτομέρειες για να μην δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον. Ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι «η Κάρπαθος είναι ένα μέρος που έχει πολύ σημαντική ξεχωριστή βιοποικιλότητα για όλη τη χώρα».

Όλα τα θέματα, εκτός του Χατζηκουτσού, ψηφίστηκαν ομόφωνα ωστόσο ξεχωριστή  εντύπωση μας έκαναν δυο θέματα.

Τέταρτο θέμα με εισηγητή τον κ. Μανωλάκη ήταν η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου από τον Δήμο Καρπάθου. Πραγματικά σπουδαία κίνηση στους καιρούς που ζούμε κρατάμε μάλιστα την έκκληση του κ. Μανωλάκη στους Καρπάθιους, όπου κι αν βρίσκονται, να βοηθήσουν το νησί και τους ανθρώπους που ζουν πάνω σε αυτό. Ένα ερώτημα είναι τι έγινε με το Δημοτικο Κοινωνικό Παντοπωλείο που ιδρύθηκε πριν από αρκετά χρόνια και δεν έγινε καμιά αναφορά σε εκείνη την προσπάθεια. Άραγε τότε εκείνη η προσπάθεια είχε αποτύχει;

Το αμέσως επόμενο θέμα ήταν η Σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας. Θα περιμέναμε να ακουστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο ρόλος αυτού του Συμβουλίου όμως για λογούς που δεν εξηγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. δεν ακούσαμε τι ρόλο θα έχει αυτό το συμβούλιο. Μας έκανε αρνητική εντύπωση ότι σε μια επιτροπή ισότητας που μάλιστα συστήνεται για πρώτη φορά, ο Δήμαρχος Καρπάθου πρότεινε έναν άντρα για πρόεδρο αυτής! Την κατάσταση κυριολεκτικά έσωσε η αντιπολίτευση. Ο κ. Κατσάνης πρότεινε μια γυναίκα για τρίτο μέλος στην επιτροπή ισότητας! Λίγο αργότερα όμως ακουστηκε η πρόταση να μπεί ώς μέλος και μία γυναίκα με καβάι και η οποία βρήκε θερμή αποδοχή κάτι το οποίο γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο έγινε κατανοητή η έννοια της επιτροπής ισότητας.

Και τα 14 θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα, ήταν αισθητή η ώριμη στάση και η συνεργασία της αντιπολίτευσης στις προτάσεις που συζητήθηκαν.

Το 15ο θέμα ήταν εκείνο που περίμεναν αρκετοί Καρπάθιοι. Η υπόθεση Χατζηκουτσού από μέρες είχε σηκώσει αρκετό θόρυβο.

Πρόκειται για κίνηση που ξεκίνησαν τρία μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πηγαδίων (Γ. Μπέρτος, Ν. Πουζουκάκης, Δ. Τσακίρογλου) όπου με 31 ψήφους πολιτών ζητούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει το γεγονός της 6 Δεκεμβρίου 2020 στο κοιμητήριο Πηγαδίων.

Ο κ. Κατσάνης διαφώνησε με το θέμα του ψηφίσματος, από την αρχή της τοποθέτησης του, έδειξε ότι δεν συναινούσε σε καταδικαστική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στο ίδιο μήκος και ο κ. Τσαμπουνιεράκης αν και καταδίκασε το event Χατζηκουτσού μέσα στο κοιμητήριο Πηγαδίων.

Στην συνέχεια το λόγο είχε ο κ. Χατζηκουτσός ο οποίος εξήγησε ότι:

«Το νησί δεν το δυσφήμισε αυτό που έγινε αλλά εκείνοι που έχουν κρυφές σκοπιμότητες και να ζητούν ψήφισμα και θέλουν την παραίτηση του Χατζηκουτσού».  Ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε:

«Μακάρι να δείχνανε οι συμπολίτες με πιο σοβαρά θέματα της Καρπάθου…Όχι δεν παραιτούμαι γιατί ο λαός των Πηγαδίων με διάλεξε.

Η εντιμότητα είναι αποτέλεσμα δύναμης η υποκρισία αδυναμία.

Ήθελα να δώσω μουσική,  ενόχλησα και να δώσω μια συγνώμη, ας πάρουν ένα κομμάτι από την δική μου συγνώμη και να αναλογιστούν τη δική τους προσφορά».

Στην συνέχεια μέσα στην πλατφόρμα Zoom ζήτησε να παρέμβει ο κ. Πουζουκάκης, ένα από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πηγαδίων, από τους 31 που ζητούσαν να καταδικαστεί ο Χατζηκουτσός. Ωστόσο ο λόγος δεν του δόθηκε διότι ήταν εκτός των κανονισμών.

Κατά την ψήφιση  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Τσερκης, Μανωλάκης, Λύκος, Παραγυιός και η κα Φιλιππούση συμφώνησαν με την εισήγηση των 31, δηλαδή να υπάρξει καταδικαστικό ψήφισμα κατά του κ. Χατζηκουτσού. Οι κ.κ. Δ. Σπανός και Ν. Σπανός δεν ψήφισαν γιατί παρουσίασε πρόβλημα η σύνδεση και των δύο με την πλατφόρμα Zoom. Οι υπόλοιποι ήταν αρνητικοί. Με πλειοψηφία η πρόταση των 31 για καταδικαστικό ψήφισμα δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου.