Οι προτάσεις του Ι. Παππά για τα Δωδεκάνησα κατά την κύρωση του προϋπολογισμού του 2021

Οι προτάσεις του  Ι. Παππά για τα Δωδεκάνησα κατά την κύρωση του προϋπολογισμού του 2021

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ομιλία του στην βουλή για την ανάγκη ψήφισης του προϋπολογισμού για το έτος 2021, καθώς αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει το σύστημα υγείας και όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Για τα Δωδεκάνησα αφιέρωσε ένα μεγάλο τμήμα της ομιλίας του και πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

“….Αυτό το οποίο ζητάω εκ μέρους της κοινωνίας των Δωδεκανήσων είναι το μέτρο αυτό να επεκταθεί σε όλα τα νησιά μας γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες το επιβάλλουν οι Καταστάσεις. Δεν νοείται ακριτικά νησιά όπως το Καστελλόριζο, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Ψέριμος, οι Αρκιοί, η Κάσος, η Τήλος και τα άλλα νησιά να έχουν 24% ΦΠΑ. Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους ακρίτες μας που κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία.

 

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά το μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενούς τους.

 

Θα ήθελα να θέσω υπόψη του οικονομικού επιτελείου την προοπτική της επέκτασης του μέτρου έως το τέλος 2021. Ταυτόχρονα βέβαια με τη σταθερή συμμετοχή του κράτους στον περιορισμό της απώλειας εσόδων των ιδιοκτητών.

 

Να μπορέσουν οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να αντέξουν και να επανέλθουν όταν φέρουμε την κανονικότητα στην αγορά και όχι να δούμε κλειστές επιχειρήσεις όπως ονειρεύεται και θέλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

Τρίτον, θα ήθελα να απευθυνθώ στον υπουργό των οικονομικών για το θέμα των δανειοληπτών της τράπεζας Δωδεκανήσου που βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση και βρίσκονται σε δεινή θέση.

 

Είναι αδιανόητο να μην εφαρμόζονται τα ευνοϊκά μέτρα για τις ρυθμίσεις οφειλών στους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις των τραπεζών υπό ειδική εκκαθάριση.

 

Η συνεταιριστική τράπεζα στήριζε την οικονομία της Δωδεκανήσου. Και η κυβέρνηση τώρα οφείλει να τους προστατεύσει από τους εκκαθαριστές όπως όλους τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών. Απλά ζητάμε Ισονομία .

 

Τέταρτον ως κυβέρνηση να δώσουμε βάση στις υποδομές στα νησιά μας. Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, των λιμένων των οδικών δικτύων των ενεργειακών υποδομών και βέβαια της ενίσχυσης των δομών Υγείας πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Θέλω να κάνω ειδική αναφορά στα κτήρια του Κτηματολογίου Ρόδου και Κω και το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Τα παραπάνω κτήρια είναι συνυφασμένα με την ιστορία της Δωδεκανήσου και πρέπει να είναι ασφαλή και λειτουργικά, ενώ πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου και νέου νοσοκομείου στην Κω. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας .

 

Στην ίδια λογική τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ , είναι καιρός να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος του τόπου μας….”