Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ο Καρπάθιος γιατρός «φαινόμενο»!

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ο Καρπάθιος γιατρός «φαινόμενο»!

Ο δρ.  Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης  θεωρείται ο θεμελιωτής της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς, έχοντας πραγματοποιήσει με το καινοτόμο ρομποτικό σύστημα da Vinci τη μεγαλύτερη σειρά επεμβάσεων (περισσότερες από 3.500) Γενικής Χειρουργικής στην Ευρώπη. Μάλιστα πριν λίγο καιρό βραβεύτηκε από την κατασκευάστρια εταιρία ως ο κορυφαίος γενικός χειρουργός ρομποτικής στον κόσμο.

Ο Καρπάθιος γιατρός βρίσκεται ανάμεσα στους 35 χειρουργούς, οι οποίοι εξελέγησαν το 2021 ως τακτικά μέλη στην Academy of Master Surgeon Educators™, την κορυφαία Ακαδημία του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Το σύνολο των τακτικών μελών της Ακαδημίας αριθμεί τα 130. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται παγκοσμίου φήμης και πλέον καταξιωμένοι χειρουργοί.

Το 2006 εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη τη Ρομποτική Χειρουργική, με το καινοτόμο σύστημα da Vinci, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της και πραγματοποιώντας πρωτοποριακές επεμβάσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως η ρομποτική παγκρεατεκτομή Whipple’s διάρκειας 24 ωρών (!) δίχως καμία επιπλοκή για τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης εμπειρίας του στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική χειρουργική, επιλέχθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία Intuitive Surgical, να είναι ο πρώτος χειρουργός παγκοσμίως για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής δια μέσου μίας μόνο τομής (Single Site) που άρχισε την εφαρμογή της το Μάρτιο του 2011 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ήδη, έχει πραγματοποιήσει 600 επεμβάσεις με αυτή την τεχνική, μεταξύ των οποίων η πρώτη στον κόσμο ρομποτική χολοκυστεκτομή δια μέσου μίας τομής σε 8 μηνών έγκυο γυναίκα!

Ως χαρακτήρας θα λέγαμε ότι είναι μετρημένος, σεμνός και μακριά από κάθε έπαρση, που ίσως θα μπορούσαν να του προσδώσουν οι τίτλοι και οι αμέτρητοι απανωτοί έπαινοι, που έρχονται σε τακτικότατα από κάθε σημείο του πλανήτη.

Ο τομέας της επιστήμης που διάλεξε ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι τμήμα της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης. Έτσι ο ίδιος, μοιραία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στον καθορισμό του παγκόσμιου ιατρικού γίγνεσθαι. Κι όλα αυτά σχεδόν αθόρυβα, αφού ο συγκεκριμένος γιατρός υπηρετεί την επιστήμη του και την ίδια στιγμή φροντίζει οι νέες γενιές γιατρών να έχουν την ευκαιρία στη γνώση. Στη χώρα μας τα δημόσια Νοσοκομεία ωστόσο το μέλλον στην ιατρική  έχει φανεί. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι 5.700 συσκευές da Vinci έχουν εγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο και περισσότερες από 7,2 εκατομμύρια επεμβάσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με την Intuitive Surgical, κατασκευάστρια εταιρία του da Vinci, κάθε 26 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο λαμβάνει χώρα μια επέμβαση μέσω αυτού του συστήματος. Και φανταστείτε ότι είμαστε στην αρχή αυτής της τεχνολογικής επανάστασης με οδηγό τον γιατρό που έχει καταγωγή ένα μικρό χωριό στο Αιγαίο!

Ο Δρ Κωνσταντινίδης είναι φαινόμενο που γράφει ιστορία και μαζί του, ο ίδιος επιλέγει να αναφέρει παντού και πάντοτε την Κάρπαθο!

Αξίζει τον κόπο, να σταθούμε στις έρευνες και τις μελέτες του, αφού σχεδόν καθημερινά υπάρχει κάτι καινούριο και γνώμονας δεν είναι άλλος από την ίαση, την ολοένα και καλύτερη θεραπεία των ανθρώπων από τις ασθένειες που θα εξακολουθήσουν να βασανίζουν το φθαρτό σώμα μας.

Μανώλης Δημελλάς

Πηγή Καρπάθιακά Νέα