Κάρπαθος. Το κάπνισμα των μελισσών και μια ψησταριά έφεραν τσουχτερά πρόστιμα από την Πυροσβεστική

Κάρπαθος. Το κάπνισμα των μελισσών και μια ψησταριά έφεραν τσουχτερά πρόστιμα από την Πυροσβεστική

Δυο πρόστιμα επιδόθηκαν  σήμερα Πέμπτη, 5 Αυγούστου, από την Πυροσβεστική Καρπάθου. Ενα για κάπνισμα μελισσών σε δασική έκταση και ένα για ψησταριά χωρίς να έχουν ληφθεί τα μέτρα απο τις κείμενες διατάξεις.

Ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε ισχύ η Πυροσβεστική διάταξη 1/2021 της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ 60Λ346ΜΤΛΒ-04Ι). Σύμφωνα με την οποία:

Απαγορεύεται η χρήση πυρός (ανεξάρτητα από την κατηγορία κινδύνου του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρική περιόδου 15-4-2021 έως 31-10-2021 για την Κάρπαθο.

· Δεν χορηγείται καμία άδεια καύσης για τις παραπάνω περιόδους από τις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και της άδειας καύσης καλαμιάς-σιτοκαλαμιάς (ατομικής ή ομαδικής).

· Απαγορεύονται οι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο εντός του πεδίου εφαρμογής της ανωτέρω καθώς και της 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 155/Β/1996), από 1-6-2021 έως 30-9-2021 τις ημέρες που η κατηγορία κινδύνου του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι 2,3,4 ή 5. Για τις χρονικές περιόδους και τις αντίστοιχες κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς όπου επιτρέπονται οι θερμικές εργασίες πρέπει να τηρούνται όλα τα προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που προβλέπονται από την 7/1996 Πυροσβεστική Διάταξη.

· Για τους χώρους απορριμμάτων, τους χώρους λειτουργίας ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων και για το κάπνισμα μελισσών ισχύουν τα προβλεπόμενα στα άρθρα 7, 8 και 9, αντίστοιχα της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1459/Β/2000) όπως τροποποιήθηκαν με την 9Α/2005 (ΦΕΚ 1554/Β/2005).

· Για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι ανωτέρω εργασίες, συστήνεται η αποφυγή τους μετά τις 12.00μμ, στην περίπτωση που επικρατούν συνθήκες παρατεταμένης ξηροθερμίας, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, χαμηλής σχετικής υγρασίας και πνέει αισθητός άνεμος.

Παρακαλούμε επίσης να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου:

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:

· Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

· Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

· Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

· Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

· Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

· Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

· Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

· Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

· Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

· Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.