Ο διακεκριμένος και πολυταξιδεμένος Καρπάθιος διπλωμάτης Γιάγκος Οικονομίδης

Ο διακεκριμένος και πολυταξιδεμένος Καρπάθιος διπλωμάτης Γιάγκος Οικονομίδης

Μπορεί στην ευρύτερη παροικία των Καρπαθίων να μην είναι τόσο γνωστός, ωστόσο ο συμπατριώτης μας πρέσβης, Γιάγκος Οικονομίδης, εργάστηκε πολλά χρόνια και στις 4 ηπείρους και είναι από τους λίγους Καρπάθιους με εμπειρία ζωής σε όλο τον πλανήτη!

Ο Γιάγκος Οικονομίδης οργάνωσε τη –μεταξύ άλλων– την επίσκεψη του Νέλσον Μαντέλα και του προέδρου Τάμπο Μπέκι στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα ο δικός μας πρόεδρος  Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ο πρώτος Έλληνας αρχηγός κράτους που επισκέφτηκε τη Νότια Αφρική όσο ήταν εκείνος πρέσβης.

Στο πρώτο του συγγραφικό έργο ο Γιάγκος Οικονομίδης συγκέντρωσε περίεργα συμβάντα και εύθυμα περιστατικά που συνοδεύουν συνήθως την επαγγελματική ζωή των διπλωματών, εξιστορώντας τα με γλαφυρό, ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο, μέσα από 16 συναρπαστικές ιστορίες σε 15 χώρες και 4 ηπείρους.

Από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τη Βασίλισσα Ελισάβετ στο εξωτικό παλάτι του τελευταίου Βασιλιά του Νεπάλ και από τις ζούγκλες της νοτιότερης Αφρικής μέχρι τη μαγική Ινδία, ο Πρέσβης-συγγραφέας μάς ξεναγεί σε έναν παράξενο και διαφορετικό κόσμο! Το βροχερό Λονδίνο, τα έλη του ποταμού Οκαβάνγκο, οι εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η επίσκεψη του Νέλσον Μαντέλα στην Αθήνα και οι καταρράκτες της Βικτωρίας είναι λίγες μόνο από τις εντυπωσιακές εικόνες που παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό.

Ο Γιάγκος Οικονομίδης είναι γιός του πατριώτη γιατρού Μανώλη Οικονομίδη γεννήθηκε το 1951 στο Λονδίνο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Στο υπουργείο Εξωτερικών εισήχθη το 1977 και στη συνέχεια τοποθετήθηκε διαδοχικά στην Αγγλία, στη Νότια Αφρική, στο Βέλγιο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ως πρέσβης της Ελλάδας έχει υπηρετήσει σε τρεις χώρες και συγκεκριμένα στη Νότια Αφρική (2001-2005), στην Ινδία (2005-2008) και στην Ολλανδία (2010-2013). Έχει γράψει τα βιβλία «Διπλωματικές Ιστορίες» (εκδ. Gema, 2009) και «Στη Χώρα του Ουράνιου Τόξου» (εκδ. Πατάκη, 2016).

Σε συνέντευξη του στην εφ. Καθημερινή, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, ο κ. Οικονομίδης είχε αναφέρει:

«Δεν έχω μετανιώσει για την πορεία που ακολούθησα. Είχα μια ζωή πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, με τρομερές εναλλαγές στο αντικείμενο της δουλειάς μου, στους συνεργάτες μου και στις διάφορες χώρες όπου υπηρέτησα. Αν ξεκινούσα από την αρχή ή αν μπορούσα να προσθέσω κάτι, θα διάλεγα τη Λατινική Αμερική ή τη Ρωσία, μέρη που δεν έχω ποτέ καταφέρει να επισκεφτώ…»

21.2.2023

Καρπαθιακά Νέα