Δρ Ειρήνη Δημητριάδου, η περήφανη Καρπαθιά γιατρός που συνδυάζει την υπογονιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη 

Δρ Ειρήνη Δημητριάδου, η περήφανη Καρπαθιά γιατρός που συνδυάζει την υπογονιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη 

Έφτασαν δυο αιώνες, ο 18ος και ο 19ο, για να χαρακτηρίσουν τους Καρπάθιους μάστορες της πέτρας ως τους «δεινούς τεχνίτες που έχτισαν όλο τον κόσμο». Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου και καθώς διανύουμε τον 21ο , οι επιστήμονες και ειδικά οι γιατροί, με καταγωγή την Κάρπαθο, είναι εκείνοι που κρατούν τα σκήπτρα, διακρίνονται και ξεχωρίζουν στην όπου γης παρουσία τους.

του Μανώλη Δημελλά

Στον ευαίσθητο αλλά ταυτόχρονα διάσημο τομέα της υπογονιμότητας, έχουμε έναν παραπάνω λόγο για να είμαστε ως Καρπάθιοι περήφανοι για τη συμμετοχή και συμβολή μας στην παγκόσμια εξέλιξη.  

Την δεκαετία του 1970 ο πρωτοπόρος Μανώλης Καπετανάκης έκανε τεράστια βήματα στην Ελλάδα. Σήμερα η εγγονή του αείμνηστου Μιχάλη Μηνακάκη, του μουσικού που εξακολουθεί να συγκινεί με τις δοξαριές και το παίξιμο του βιολιού του, η Ειρήνη Δημητριάδου, αθόρυβα δίχως ίχνος ματαιοδοξίας, είναι η Ελληνίδα και περήφανη Καρπαθιά, που ασχολείται με την αιχμή της επιστημονικής έρευνας στον ευαίσθητο τομέα της αναπαραγωγής σε συνδυασμό μάλιστα με το θεριό που ονομάζεται Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η ενασχόληση της με έναν από τους πλέον διάσημους τομείς της ιατρικής επιστήμης γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι είναι γυναίκα, σύζυγος και μάνα 3 παιδιών! Κι όταν ρωτάμε πως τα καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα σε οικογένεια και καριέρα, εκείνη μας απαντά σχεδόν αυτόματα και απλά:

«Γίνεται! Μπορεί να μην κοιμάσαι τα βράδια, αλλά μπορείς να τα καταφέρεις, με την κατάλληλη υποστήριξη από τους ανθρώπους που σε αγαπούν και πιστεύουν σε σενα. Αν έχεις βάλει ένα στόχο στο μυαλό σου μπορείς να τα καταφέρεις». 

Η συμπατριώτισσα μας, Δρ Ειρήνη Δημητριάδου, έχει εξειδίκευση στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και υπογονιμότητας στο Νοσοκομείο Massachusetts General Hospital (MGH).

Έχει καταγωγή από τις Μενετές Καρπάθου, έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε την ειδικότητά της Γυναικολογιας-Μαιευτικης  στο Tufts Medical Center στη Βοστώνη. Ολοκλήρωσε την εξειδίκευση (fellowship) αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και υπογονιμότητα (REI) στο Massachussets General Hospital, το οποιο είναι πανεπιστημιακο νοσοκομειο του Harvard Medical School.

Στη συνέχεια εντάχθηκε στη σχολή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στο τμημα Γυναικολογιας-Μαιευτικής & αναπαραγωγικής βιολογίας και εργάζεται . ως επιμελήτρια στο MGH Fertility Center, οπου εκτος του ότι παρακολουθεί ασθενείς, πραγματοποιεί και τις πανεπιστημιακές της αρμοδιότητες να  διδάσκει τους γιατρούς οι οποίοι πραγματοποιούν εκεί την εξειδίκευση  τους πάνω στον τομέα της γυναικολογίας και της υπογεννητικότητας και να διεξάγει κλινική έρευνα

Μεγάλωσε στην Virginia των ΗΠΑ, όμως γεννήθηκε Ολλανδία. Ο πατέρας της, κατά το ήμισυ Καρπάθιος, εργάστηκε στην ειδικότητα του, Ηλεκτρολογος Μηχανικός, σε οργανισμούς και εταιρίες του κόσμου. Κάπως μοιραία λοιπόν οι δυο κόρες της οικογένειας γεννήθηκαν στην Ολλανδία.

Όταν η Ειρήνη ήταν 2 ετών η οικογένεια Δημητριάδη εγκαταστάθηκε στην Virginia των ΗΠΑ. Το 1997 ήταν χρονιά ορόσημο κι αυτό διότι οι γονείς της αποφάσισαν την επιστροφή και την εγκατάσταση στην πατρίδα, τότε εκείνη θα πήγαινε στην πρώτη Γυμνασίου.

Τελείωσε στη Λεόντειο της Νέα Σμύρνης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, και  πέρασε στην Ιατρική Αθηνών. Όταν, το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές της, ήδη γνώριζε πολύ καλά το τι θα ακολουθούσε! Ήθελε να κάνει συγκεκριμένη εξειδίκευση στην γυναικολογία έδωσε τις προαπαιτούμενες εξετάσεις για να μπορέσει να συμμετέχει στις διαδικασίες που έχουν οι Αμερικάνοι ιατροί και γρήγορα προχώρησε στην εκπαίδευση της.

Για να μπει σε αυτό το σύστημα, για να την γνωρίσουν, βοήθησε πρώτα η τακτική και σκληρή δουλειά,  η πίστη, και στην όλη πορεία είχε για σύμμαχο τον σύντροφο και έπειτα σύζυγο της. Οι δυο νέοι γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Αθηνών, είχαν σχέση και εκείνη την περίοδο ήταν σημαντικό ότι και ο Δρ Γιώργος Ορθόπουλος σκεφτόταν να φύγει από την Ελλάδα. Εκείνος είναι γενικος χειροργός, έχει εξειδίκευση στα χειρουργεια ελάχιστης επεμβατικότητας και στα βαριατρικά., Χειρουργει ασθενείς με μεγάλα BMI και έχει εξειδικευτεί σε δύσκολα πολύωρα χειρουργεία.

Από το Φεβρουάριο του 2010, ξεπερνώντας τα αμέτρητα γραφειοκρατικά εμπόδια, η Ειρήνη Δημητριάδου ξεκίνησε την έρευνα στις ΗΠΑ. Το 2012 μπήκε στο TUFTSAFS Medical Center οπου ολοκλήρωσε τη γυναικολογία-μαιευτική σε 4 χρόνια. Στη συνέχεια προχώρησε  την δέχτηκαν γιαfellowship στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και υπογονιμότητα (REI) στο MGH, το οποίο απαιτεί άλλα   3 χρόνια εκπαίδευσης με το Αμερικανικό συστημα.

«Ο καθένας μας έχει ονειρευτει κάπως την οικογένεια του, και τελικά πολύ σπάνια  έρχονται τα πράγματα όπως τα έχουμε φανταστεί. Δυσκολίες που βγήκαν στην πορεία άλλαξαν αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι! Αφού όπως και να έχει όλοι αγαπαμε την οικογένεια που καταφέρνουμε να φτιάξουμε»! 

Η  Ειρήνη Δημητριάδου μας εξηγεί ότι ο τομέας της μπορεί να γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, ωστόσο οι ασθενείς που την επισκέπτονται δεν θέλουν να βρίσκονται το γραφείο της. Και όχι μόνο δεν το θέλουν, αλλά πιστεύουν ότι είναι άδικο αυτό που τους συμβαίνει κι αυτό γιατί έχουν την πεποίθηση ότι δεν έχουν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κι όμως το πολυπόθητο μωρό παιδιά δεν έρχεται! Η διάγνωση είναι ιδιαίτερη για την κάθε περίπτωση Το τι ακριβώς συμβαίνει  και, δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση.

Η Δρ Δημητριάδου ομολογεί ότι έχει βαθιά πίστη στον Θεό!

«Εκείνος μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε εκει που έχουμε φτασει στην σύγχρονη ιατρική αλλά  μας έχει βάλει και κάποια όρια φτάνουμε μέχρι ένα σημείο, ίσως αργότερα να μας δώσει κι άλλες δυνατότητες. Πάντως σήμερα, αν και κάνουμε ότι μπορούμε με την γνώση κι την τεχνολογία που έχουμε, πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι τέτοια που αποδεικνύουν την δική Του θέληση». 

Αν  ο κλάδος της υπογονιμότητας μας φαίνεται σούπερ διαστημική επιστήμη τότε ο περίπλοκος συνδυασμός της με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μας μπερδέψει ακόμη περισσότερο. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να “παντρέψει” σήμερα η Δρ Ειρήνη Δημητριάδου!

«Κάθε ωάριο που γονιμοποιείται δεν γίνεται έμβρυο και κάθε έμβρυο δεν γίνεται μωρό. Εμείς που γεννηθήκαμε είμαστε ευλογία Θεού. Κι αυτό ίσως να μην το έχουμε ακόμη αντιληφθεί!  Υπάρχουν, λοιπόν,  εμπόδια που δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα. Ο στόχος μας είναι να  μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι παραπάνω στον συνάνθρωπο μας. Ναι, ο Θεός μας έχει βαλει όρια.Γιατί κάποιες γυναίκες αποβάλουν; Γιατί δεν εχουμε καταφερει να ξεπεράσουμε το θέμα της ηλικίας όσο αφορά τα ωάρια; Σήμερα καταψύχουμε τα  ωάρια, έτσι ώστε όταν προχωρήσει  μια γυναίκα στην αναπαραγωγικη της ηλικία, και το επιθυμεί, να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με μεγαλύτερη πιθανότητα να μεινει εγκυος. Κι αυτό μας επέτρεψε ο Θεός και η φυση να το κάνουμε» 

Ας ρίξουμε μια ματιά στη διαδικασία με απλά λόγια- Που και πως μπορεί να παρέμβει η Τεχνητή Νοημοσύνη 

Αρχικά κάνουμε εξετάσεις και προσπαθούμε να καταλάβουμε την αιτία της υπογονιμότητας. Αν η σωστή θεραπεία είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, στη συνέχεια διαλέγουμε το πρωτόκολλο που πιστευουμε πως θα δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Έπειτα πραγματοποιουμε την ωοληψια (μαζέυουμε τα ωάρια) από έναν κύκλο, παίρνουμε και το σπέρμα και αυτά τα δυό γονιμοποιούμαινται τα ωαρια στο εργαστήριο με την ελπιδα ότι θα αναπτυχθουν εμβρυα, ώστε να κανουμε την εμβρυρυομεταφορά.

Στις ΗΠΑ, συνήθως ο εμβρυολόγος, είναι εκείνος που καθοδηγειίτην απόφαση για το ποιο εμβρυο θα μεταφερθει καθως και για τον αριθμό των εμβρύων θα μεταφερθούν. Η απόφαση αυτή εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του ωαρίου.

“Ο κυριότερος στοχος στον κοσμο της υπογονιμοτητας είναι να καταφερουμε να μεταφερουμε ΕΝΑ εμβρυο που θα μας δωσει το πολυπόθητο υγιες μωρο!” 

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως μας εξηγεί η Δρ Δημητριάδου, ακόμη δεν έχει ενταχθεί  στην καθημερινότητα και βρίσκεται σε κλινική έρευνα.

Τι ακριβώς γίνεται: είναι σα να συμβουλευόμαστε ταυτόχρονα χιλιάδες εμβρυολόγους που εξετάζουν τα έμβρυα και αμέσως θα καταλήξουν και θα μας προτείνουν ποιο έμβρυο να μεταφέρουμε.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρωτοπόρο λογισμικό που υποδεικνύει τα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά για την αξιόπιστη βαθμονόμηση κάθε εμβρύου, με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφερθεί εκείνο το έμβρυο που θα καταφέρει  ή θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει υγιές μωρό.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει μέλλον σε αυτή την τεχνολογία, βέβαια δεν μπορείς να αντικαταστήσεις την ανθρωπινη επιστημονικη συμβουλη για κάθε ασθενή. Ένας υπολογιστής δεν μπορεί να αντιληφθεί την ανθρώπινη νοημοσύνη, όλα αυτά βέβαια σήμερα, στην εποχή μας, διότι αύριο όλα μπορούν να ανατραπούν.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι αυτό που αγαπώ. Όλοι μας σε αυτόν τον χώρο έχουμε ζήσει την περίπτωση  ότι εδώ δεν γίνεται τίποτα, και τελικά μένουν μόνοι τους έγκυος! Αλλά για τους υπόλοιπους που μπορούμε να βοηθήσουμε, σκοπός είναι να προχωρήσουμε την επιστήμη ώστε να τους δώσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα» 

Στη κουβέντα μας δε θα γινόταν να απουσιάσει η Κάρπαθος, ούτε και πρωτοπόρος συμπατριώτης μας γιατρός Μανώλης Καπετανάκης. Η Δρ Δημητριάδου ανέφερε:

«Με κάνει περήφανη το γεγονός ότι ο γιατρός που έφερε την εξωσωματική στην Ελλάδα είναι Καρπάθιος, είμαι και εγώ από την Κάρπαθο και αυτό σημαίνει πολλά».

Τα τελευταία 30 χρόνια η εξέλιξη στο χώρο της υπογονιμότητας και της τεχνητής γονιμοποίησης είναι ραγδαία!

Σύντομα, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη, η έννοια της υπογονιμότητας θα έχει άλλη θεώρηση. Ίσως τότε να προκύψουν και νέα πιο σκληρά ζητήματα που να αφορούν τη βιοηθική και να χρειάζεται και πάλι να θεμελιωθεί μια διαφορετική αντίληψη σε πολλά από αυτά που σήμερα είναι δεδομένα.

Ωστόσο εάν ρωτήσετε ένα ζευγάρι, που έχει περάσει από αυτή την περιπέτεια, το τι θυμάται από εκείνες τις στιγμές, των αμέτρητων επισκέψεων και των εξετάσεων στον γιατρό, ίσως σας πει ότι σχεδόν τις έχει διαγράψει από τη μνήμη του.

Αν υπάρχει παιδί αρκεί που θα σας δείξουν το σπλάχνο τους. Πολύ δύσκολα μεταφέρεται ο πόνος και ακόμη δυσκολότερα εκφράζεται με λέξεις ο καημός, η αγωνία και η απογοήτευση των ανθρώπων.

Δύσβατος δρόμος, ένα πεδίο που έχει να κάνει με το Θεό και τις ανθρώπινες δυνατότητες! Ένας δρόμος ο οποίος πολλές φορές δεν έχει επιτυχία παρά μονάχα έξοδα κι όμως υπάρχουν γιατροί, όπως η συμπατριώτισσα μας Δρ Ειρήνη Δημητριάδου, οι οποίοι υπηρετούν το λειτούργημα τους και δίνουν μια ιδιότυπη μάχη, συμμαχούν με το δικό μας σώμα, ψηλαφούν σε έναν απρόβλεπτο τομέα, προσπαθούν να αποκλείσουν ενδεχόμενα και κάνουν προβλέψεις για να μας δώσουν την ευτυχία που ονειρευόμαστε.

Είναι εντυπωσιακό, ένα τόσο μικρό νησί, μια κουκίδα στην υδρόγειο όπως είναι η Κάρπαθος, όμως μπορεί και προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα τόσο άξιους και σημαντικούς ανθρώπους!

7.10.2023

πηγή Καρπαθιακά Νέα