Δρ Νικήτας Παπανικήτας: Πρώτη αιτία αναπηρίας το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ)

Δρ Νικήτας Παπανικήτας: Πρώτη αιτία αναπηρίας το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ)

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Το 1/3 των ασθενών θα πεθάνει τον πρώτο χρόνο, το 1/3 θα επανέλθει πλήρως και το 1/3 θα έχει μόνιμη αναπηρία. Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, η σοβαρότητα του οποίου αυξάνεται διαρκώς, με τα 2/3 των εγκεφαλικών επεισοδίων να συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα ΑΕΕ αποτελούν τεράστια πρόκληση για την κοινωνία, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, λόγω της αύξησης του μέσου όρου επιβίωσης και συνεπώς γήρανσης του πληθυσμού.
Το ΑΕΕ αποτελεί μια από τις πλέον καταστρεπτικές διαταραχές του εγκεφάλου, με σοβαρότατες συνέπειες. Προκαλεί τεράστια ψυχολογικά, σωματικά και οικονομικά προβλήματα στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και στο σύστημα υγείας. Οι δύο πρωταρχικές μέθοδοι για να μειωθεί το πρόβλημα είναι οι ακόλουθες.
Α) Πρόληψη του πρώτου ΑΕΕ στον γενικό πληθυσμό, αναγνωρίζοντας και ελέγχοντας τους παράγοντες κινδύνου που το προκαλούν, δηλαδή την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα, την καθιστική ζωή – έλλειψη άσκησης, υγιεινή διατροφή και την κολπική μαρμαρυγή (σοβαρότατος παράγοντας κινδύνου).
Β) Η θεραπεία και η φροντίδα των ασθενών όταν φθάσουν στην νοσηλευτική μονάδα: Ασθενείς με οξύ ΑΕΕ ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται αντιφατικά και συνήθως πτωχά, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες ασθενών. Το ΑΕΕ είναι μια επείγουσα νόσος όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Απαιτείται συνεπώς επείγουσα θεραπεία που θα στηρίζεται σε γρήγορη και ακριβή διάγνωση. Η δημιουργία μονάδων αντιμετώπισης του ΑΕΕ (όπως την ανήγγειλε η Πολιτεία) είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αφού μειώνουν την θνητότητα σημαντικά.
Μετά την παρέμβαση στην οξεία φάση θρομβόλυση – μηχανική θρομβεκτομή, έχουμε την αντιμετώπιση και των προβλημάτων που θα παρουσιάσει ο ασθενής: αρτηριακή υπέρταση, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, αρρυθμίες, λοιμώξεις πάσης φύσεως (πνευμονία από εισρόφηση, κατακλίσεις).
Η ανάθεση των μονάδων σύμφωνα με την υπουργική απόφαση σε συγκεκριμένη ειδικότητα θα δημιουργήσει προβλήματα διότι δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές του ΑΕΕ. Θα χρειάζονται την συνεχή παρουσία και άλλων ειδικοτήτων. Άρα κατά την γνώμη μου η ανάθεση των μονάδων θα μπορούσε να γίνει σε παθολόγο ή νευρολόγο εφ’όσον μετεκπαιδευτούν σε εξειδικευμένα κέντρα.
Νικήτας Παπανικήτας
Παθολόγος, κλινικός υπερτασιολόγος,
Εξειδικευθείς
στην μονάδα ΑΕΕ
Νοσοκομείου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (το 2007)

Πηγή:www.dimokratiki.gr