Δρ. Θεμιστοκλής Γ. Νισύριος: Επικεφαλής χειρουργικής επέμβασης που γίνεται για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα!

Δρ. Θεμιστοκλής Γ. Νισύριος: Επικεφαλής χειρουργικής επέμβασης που γίνεται για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα!

Πριν από λίγες ημέρες στην κλινική Euromedica της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο χειρουργείο που δεν έχει ξαναγίνει στα Δωδεκάνησα. Ο ασθενής ανταποκρίθηκε εξαιρετικά και ήδη πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο. Πρόκειται για καρκίνο στην περιοχή του στόματος και καθαρισμό στους τραχηλικούς λεμφαδένες και επικεφαλής στην επέμβαση, η οποία κράτησε σχεδόν 5 ώρες, ήταν ο Καρπάθιος ιατρός Θεμιστοκλής Γ. Νισύριος.

Αν και η ειδικότητα του Δρ Νισύριου, η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ωστόσο έχει ευρύτατη εφαρμογή σε περιπτώσεις τραυμάτων, λοιμώξεων, δυσμορφιών αλλά και καλοήθων ή κακοήθων όγκων στην περιοχή του στόματος, του προσώπου, των γνάθων αλλά και της ευρύτερης περιοχής κεφαλής και τραχήλου. Πρόκειται για μια απαιτητική ειδικότητα της ιατρικής, καθώς ο γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι απαραίτητο να κατέχει το πτυχίο τόσο της ιατρικής όσο και της οδοντιατρικής και να ακολουθήσει μια πολυετή εξειδίκευση.

Ο Δρ Θεμιστοκλής Γ. Νισύριος επέστρεψε πριν από λίγους μήνες από Γερμανία μετά από πολυετή θητεία στο πανεπιστημιακά Νοσοκομείο του Freiburg της Γερμανίας όπου εργαζόταν ως επιμελητής υπό την καθοδήγηση του πρωτοπόρου και παγκόσμιου φήμης Καθηγητή Prof. R. Schmelzeisen. Σε αυτό το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ολοκλήρωσε, το διδακτορικό του, την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής καθώς και την υποεξειδίκευση στην πλαστική χειρουργική προσώπου.

Χωρίς καμιά δόση υπερβολής θα λέγαμε ότι πρόκειται για έναν από τους γιατρούς της Καρπάθου που θα γράψει ιστορία στην ειδικότητα την οποία διάλεξε να υπηρετήσει!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τελείωσε την Ιατρική Αθηνών σχεδόν με άριστα, μπήκε πρώτος στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις και αναδείχθηκε πρώτος στις εξετάσεις εισαγωγής στην ειδικότητά που διάλεξε.

Η σοβαρή επέμβαση που έγινε για πρώτη φορά στην κλινική της EUROMEDICA της Ρόδου ήταν πρωτοπόρα για τα δεδομένα του νομού μας και μέσω του Καρπάθιου ιατρού Θεμιστοκλή Γ. Νισύριου ανοίγει ο δρόμος για να μην φεύγουν οι ασθενείς από τα Δωδεκάνησα για την Κρήτη, την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για τέτοιου είδους εξειδικευμένα και σύνθετα χειρουργεία.

Η διαφορά στα οικονομικά, αφού ο ασθενής και η οικογένεια του δε χρειάζεται να ξενιτευτούν για το χειρουργείο, είναι μια πλευρά της πραγματικότητας που δε μπορούμε να αγνοήσουμε.

 Επίσης ο ασθενής παραμένει στο Νομό του, στα Δωδεκάνησα, με άμεση συνέπεια η ψυχολογία του να είναι κατά πολύ ανεβασμένη. Για τον Δρ Νισύριο το συγκεκριμένο χειρουργείο ήταν ρουτίνα στη Γερμανία αφού είχε αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων αλλά και πολυπλοκότερων επεμβάσεων.

Ωστόσο, για την πρωτιά της Ρόδου φρόντισε μέρες πριν βάλει τον ασθενή στο χειρουργικό τραπέζι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Όπως ανέφερε στα Καρπαθιακά Νέα όλη η ομάδα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Από την Αθήνα συμμετείχε και ο συνάδελφος του Δρ. Δημήτρης Αυγουστίδης και αναισθησιολόγος ήταν ο Δρ Θέμος Πιστόλας από τη Ρόδο.

Ο Δρ Θεμιστοκλής Γ. Νισύριος επέστρεψε με την οικογένειά του στη Ρόδο και θα εργαστεί ως ιδιώτης ιατρός σε δική του κλινική. Στα μεγάλα χειρουργεία συνεργάζεται ήδη με την EUROMEDICA ενώ επειδή είναι και ο πρώτος ιατρός με αυτή την ειδικότητα στον Νομό Δωδεκανήσου ήδη διερευνά τη συνεργασία του με το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από 11 χρόνια, σε συνέντευξη του στην εφ. ΡΟΔΙΑΚΗ ο Δρ Νισύριος είχε αναφέρει την επιθυμία του, μετά την ειδίκευση και το διδακτορικό του, να επιστρέψει και να προσφέρει της υπηρεσίες του στα Δωδεκάνησα, δηλώνοντας τότε:

«Θα το ήθελα πολύ μελλοντικά και με οποιοδήποτε τρόπο να προσφέρω στην Επαρχία όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και με όπλισε με όλα τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις. Η Ρόδος είναι ένα μεγάλο κέντρο για την Επαρχία μας και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης ασθενών από όλα τα Δωδεκάνησα αλλά και ιατρικού τουρισμού ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Το νοσοκομείο της Ρόδου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες σχετικές με την ειδικότητά μου, ειδικά στον τομέα της τραυματολογίας, καθώς ο αριθμός των τροχαίων κατά τους θερινούς μήνες είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό από μεμονωμένα άτομα.

Χρειάζεται μία ομάδα Ιατρών και προσωπικού με τις κατάλληλες γνώσεις. Η ειδικότητά μας γειτνιάζει με άλλες ειδικότητες όπως η Νευροχειρουργική, η Ωτορινολαρυγγολογία και η Οφθαλμολογία. Έτσι, για την πλήρη αντιμετώπιση μιας πολύπλοκης περίπτωσης είναι πολλές φορές απαραίτητη η συνεργασία συναδέλφων από όλους αυτούς τους κλάδους. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη κάλυψης κενών θέσεων στο Νοσοκομείο, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται ένας πυρήνας πάνω στον οποίο θα εδραστεί η συνολική αντιμετώπιση και όχι η παραπομπή μιας σύνθετης ή σπάνιας περίπτωσης.»

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά τόσο στην οικογένεια του που τον στήριξε και τον ακολούθησε σε κάθε του απόφαση και βήμα στο δύσκολο και μακρύ δρόμο στην ξενιτιά, αλλά ιδιαίτερα στον οδοντίατρο πατέρα του, τον αείμνηστο Γιώργο Νισύριο, λέγοντας ότι από το οδοντιατρείο του είχε τα πρώτα ερεθίσματα που τον ώθησαν να επιλέξει τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

 

Μανώλης Δημελλάς

πηγή Καρπαθιακά Νέα