Ο χαιρετισμός της Επάρχου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο χαιρετισμός της Επάρχου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

 

Την Παρασκευή 12/08/2022, η ‘Επαρχος Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κα Καλλιόπη Νικολαΐδου, παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Χατζηλία Οικονόμου, και απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας κου Γιώργου Χατζημάρκου και να επισημάνω ότι θα ήθελε πολύ να βρίσκεται σήμερα μαζί μας, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δυστυχώς δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Κάρπαθο.

Πριν από σχεδόν δύο αιώνες, τότε που οι δοκιμασίες και οι κλυδωνισμοί ξεπερνούσαν τις ανθρώπινες αποχές, κάποιοι ικανοί άνθρωποι, υπερέβησαν τον εαυτό τους και ξεχώρισαν με τη δράση τους, που είχαν πάντα ως επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Μια τέτοια αγωνιστική – φλογερή – ξεχωριστή προσωπικότητα ήταν και ο ήρωας της Νεότερης Ιστορίας του Νησιού μας Χατζηλίας Οικονόμου, τον οποίο τιμούμε σήμερα, με την προτομή που στήθηκε εδώ στη γενέτειρά του, ως κατάθεση οφειλόμενης τιμής σε κείνον που όλη του τη ζωή είχε ως σημείο αναφοράς την Κάρπαθο και την ελευθερίας της.

Είμαστε όλοι απόψε εδώ, για να μοιραστούμε μνήμες, να παραδειγματιστούμε από τη δράση, απ’ τη ζωή ενός ανθρώπου που ξεπέρασε τα δεδομένα του χωριού και της εποχής του, κατακτώντας δύσκολες κορυφές:

Δήμαρχος Απερίου

Επαρχιακός Δημογέροντας

Μέλος της Φιλικής Εταιρείας

Παραστάτης Καρπάθου και Νήσων στη Β’ και Δ’ Εθνοσυνέλευση

Είθισται σε περιπτώσεις όπως η αποψινή, να κατατίθενται υμνολόγια προς τον τιμώμενο, η αναγνώριση του οποίου, από επίσημους φορείς, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο στις 11 Αυγούστου 2010, επί Δημαρχίας Μιχαήλ Ιωαννίδη και την ομιλούσα Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Καρπάθου.

Σε μία εκδήλωση μνήμης με ομοψυχία και απόλυτη συνεργασία, φορείς του νησιού, όπως το Επαρχείο, ο Δήμος, οι Σύλλογοι Αμερικής, Αττικής και Απερίου Ομόνοιας, οι Σύλλογοι Απανταχού Καρπαθίων Ρόδου, η Ομοσπονδία Καρπαθιακών Σωματείων Αμερικής, όλοι μαζί υλοποιούν την Απόφαση 192/2010 του Δήμου Καρπάθου, που αποδίδει στον δρόμο από την Μητρόπολη έως τις Σχολικές Μονάδες, το όνομα του Χατζηλία Οικονόμου.

Μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφέρω το όνομα του Γεωργίου Ν. Τσαμπανάκη, εμπνευστή, ακούραστο συμπαραστάτη στην ανάδειξη του Ήρωα.

Επίσης αξίζει να υπογραμμιστεί η προσωπική παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου και πρώην Επάρχου κου Ερωτόκριτου, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κο Βενιζέλο, ο οποίος χρηματοδότησε την Ομόνοια Αττικής προκειμένου να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο μνημείο.

Μία διαδρομή που ξεκινά το 2010 με ένα σημαντικό σταθμό το 2011 έφτασε σήμερα στην ολοκλήρωσή της.

Αλήθεια, πώς να περιγράψει κανείς κάποιον που δεν είχε την τιμή να γνωρίσει και για τον οποίο οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, ακόμα και σήμερα;

Απ’ τη βιβλιογραφία που αναφέρεται στον Παραστάτη Χατζηλία Οικονόμου βλέπουμε ότι για τον ήρωα τίποτα δεν ήταν τυχαίο.

Η μοιρολατρία δεν του ταίριαζε.

Ήταν ένα ανοικτό, καθαρό μυαλό, χωρίς ανασφάλειες και μικροψυχίες.

Η ευρηματικότητα, το φιλότιμο και ο ανθρωπισμός του, η αντικειμενικότητα και η οξύτητα του πνεύματός του, η γενναιοδωρία και η αγάπη του για την Κάρπαθο ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που τιμόνευαν πάντα το διάβα του.

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη από ανθρώπους, που η ζωή τους αποτελεί καθοδηγητικό φάρο,

Να συνειδητοποιήσουμε,

Να πιστέψουμε σε αξίες που μοιάζουν να έχουν χαθεί,

Να τις επικαιροποιήσουμε,

Να τις υποστηρίζουμε με σθένος και να τις κάνουμε τρόπο ζωής.

Το μνημείο, που από σήμερα θα στολίζει το γεφύρι του Απερίου, σε όλους θα θυμίζει την προσφορά ενός γενναίου άνδρα.

Προσωπικά σε εμένα, η ονοματοδοσία της κεντρικής αίθουσας – Γραφείο Επάρχου με το όνομα Χατζηλία Οικονόμου, η οποία πραγματοποιήθηκε επί Επαρχίας Ιωάννη Μηνατσή, θα μου δίνει δύναμη να εργαστώ για την Επαρχία Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου, για τις ίδιες αξίες που κι εκείνος πρέσβευε.

Σας ευχαριστώ».