"Είδα τις λέξεις να χορεύουν" το ποιητικό έργο της Ζωής Σαμαρά

"Είδα τις λέξεις να χορεύουν" το ποιητικό έργο της Ζωής Σαμαρά

γράφει η Αφροφίτη Σιβετίδου

 

Μπορεί, άραγε, ο ποιητικός λόγος να ανιχνεύσει το πραγματικό στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και να το μετουσιώσει σε καλλιτεχνική μορφή, να εκφράσει τη συλλογικότητα, ώστε να δουν οι άνθρωποι τη ζωή διαφορετικά από ό,τι συνήθως; Στόχος υψηλός, όχι ανέφικτος. Η προσήλωση στην αναζήτηση της πολιτικής στόχευσης είναι το στίγμα του τελευταίου βιβλίου της Ζωής Σαμαρά, με τον ευφάνταστο τίτλο και την ονειρική χορευτική φιγούρα του εξωφύλλου. Η κρυφή υπόσχεση του τίτλου «Είδα…», η επίκληση δηλαδή του βλέμματος, υλοποιείται μέσα από τη θεατρική δομή που αυξάνει τη δόση του ρεαλισμού και επιδιώκει τη δράση στα στενά πλαίσια της μικρής φόρμας. Βαθιά γνώστρια του θεάτρου, η ποιήτρια στήνει μια σκηνή και παρακολουθεί τις λέξεις να χορεύουν:

ΓΥΝΑΙΚΑ

Ναι είδα τις λέξεις να χορεύουν

ναι είδα τον τάφο του ποιητή

να γίνεται αλώνι

τη γη να κινείται στο ρυθμό μιας μουσικής απόκοσμης

τα πόδια να χορεύουν και το κορμί να τινάζεται

να γίνεται βωμός για τη θυσία των λέξεων

των αρνήσεων της αλήθειας

Ναι είδα Μη με πιστεύετε γιατί

τότε θα πάψω να βλέπω λέξεις […]

 

Πέρα από την οραματική απεικόνιση του χορού των λέξεων, οι λέξεις χορεύουν ασύστολα και τολμηρά, υπακούοντας –ή μήπως και παρακούοντας;– στο ραβδί της νεράιδας-ποιήτριας: οπισθοχωρούν στο παρελθόν της παιδικής ηλικίας, έρχονται στο τώρα της κρίσης, βουτούν στην ποιητική των ιδεών και τέλος κεντούν ρυθμικά τη λευκή σελίδα :

ΠΟΙΗΤΡΙΑ

− Και όταν γράφεις

ποίηση

πάλι πεζολογείς

Κι αναρωτιέμαι

Πόσο σημαντική είναι για σένα

η ασήμαντη πεζότητα;

 

Ωστόσο οι λέξεις αιφνιδιάζουν, γίνονται Χορός –υλοποιώντας την έννοια της συλλογικότητας– καθώς η Ζωή Σαμαρά υποκύπτει στη νοσταλγία της τραγικής ποιητικής μορφής. Άλλωστε, από τη μαγεία του Χορού γεννήθηκε η Ποιήτρια, όπως ομολογεί, στον εν είδει σκηνικών οδηγιών πρόλογο της:

Όταν πρωτοείδε

το Χορό

να διηγείται να διαλέγεται

σε ημίφως σε σκοτάδι

πάνω σε μια εξέδρα από άλλο τόπο

η Γυναίκα συνάντησε την Ποιήτρια

 

Το δημιουργικό εγώ, ως δρων ποιητής, επιτελεί την ολιστική λειτουργία των δραματικών ποιητών της Αρχαιότητας. Παρατηρεί τον κόσμο, ποιεί τον λόγο, σκηνοθετεί και ερμηνεύει. Πρό-λογος, Διά-λογος, Λόγος. Τρία μέρη, στιγματισμένα από το λόγο, με προεξάρχοντα το διάλογο. Τρεις υποκριτές: Χορός, Γυναίκα, Ποιήτρια.

Συνεπής στο στόχο της να αφουγκράζεται την εποχή και να συνομιλεί μα τον Άλλο, η Σαμαρά πατά με σιγουριά στη θεατρική εξέδρα, προχωρά σε κατακερματισμό του ποιητικού υποκειμένου, και αποζητά την αντί-δραση και διά-δραση του παραλήπτη, για μια διαφορετική θεώρηση του κόσμου. Καταδύεται στο παρελθόν, αναδύεται στο παρόν και μεταπλάθει ποιητικά το ατομικό σε συλλογικό, με το διάλογο να διατηρεί την κίνηση στην ακινησία των λέξεων. Και πότε το εγώ διαλέγεται με το εγώ:

Και είπες

αρκετά περίμενα

Ζωή κι αυτή

να περιμένεις μια ζωή

 

πότε με τον αναγνώστη:

Καλέ μου αναγνώστη

άμοιρε

ευθυνών

κι εσύ όπως κι εγώ

για όλα τα δεινά

στα σκαλοπάτια μας

για δες

αφήσαμε να γίνει

άγνωστο χι

το άλφα

 

 

Ποίηση δραματική ή ποιητικό δράμα, το βιβλίο υποκλίνεται στην υβριδικότητα της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας και ταυτόχρονα η Γυναίκα-ποιήτρια αναρωτιέται με απορία, στο ομώνυμο ποίημα, «Άσκηση ποιητικού ρεαλισμού ή Ποίηση ασκητικού ρεαλισμού ή…», αφήνοντας την απάντηση στον αναγνώστη. Άναυδος αυτός, παγιδευμένος στην «πλεκτάνη» των λέξεων, με τις φωνές των τριών υποκριτών να

ηχούν στα αυτιά του, φτάνει στο τέλος του βιβλίου. Εδώ ο Λόγος παίρνει τη μορφή του δημιουργικού λόγου του Θεού και η Ζωή Σαμαρά βλέπει μια αντεστραμμένη «Δημιουργία» −«Τα γέννησε όλα είπαν / Όλα; / Τότε γιατί όχι κι εμένα;»− και μια απίθανη «Πραγματικότητα», «παιδί και μάνα του μη πραγματικού». Καθώς ο αναγνώστης κλείνει το βιβλίο διακρίνει στο εξώφυλλο έναν αχνό μαύρο κύκλο, με το σχήμα του ανθρώπινου σώματος και το σημάδι της οδύνης πάνω του, να διαγράφεται ψηλά από το κεφάλι της χορευτικής φιγούρας. Θλιβερή υπόσχεση ανακύκλωσης μιας αέναης σκληρής αλήθειας ή πρόσκληση για μια πιθανή διαφορετική πραγματικότητα;

………………………………………………………………….

Η Αφροδίτη Σιβετίδου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Α.Π.Θ. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της Το σύγχρονο δράμα: ο λόγος της σιωπής, από το University Studio Press, μελετά τις σχέσεις του σύγχρονου θεάτρου με άλλες μορφές λόγου.