Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κάρπαθο για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κάρπαθο για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή το πρωί 17 Απριλίου 2022, το ΄΄Aegean Forum Karpathos 2022΄΄, η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπάθου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρπάθου ΄΄Το Κονάκι΄΄, στα Πηγάδια και αφορούσε: ΄΄Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη, η επόμενη μέρα στο Αιγαίο΄΄.

Στο Κονάκι, η αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, κατακλύστηκε από κόσμο, για ένα ζήτημα σημαντικό για την Κάρπαθο και όλο το Αιγαίο, με παρουσία πλήθος φορέων του τουρισμού και ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης τελέστηκαν και τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου ΄΄Κονάκι΄΄ από τον Δήμαρχο Καρπάθου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που τόνισε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον στα νησιά του Αιγαίου, την πράσινη ενέργεια και τα πρότυπα πράσινα νησιά, όπως η Αστυπάλαια, η Χάλκη, η Τήλος και ο Άγιος Ευστράτιος, δηλώνοντας παράλληλα την υποστήριξή του στον σχεδιασμό προκειμένου η Κάρπαθος να γίνει πρότυπο νησί στην προστασία του περιβάλλοντος και την καθαρή ενέργεια.

Το ‘’παρών’’ έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος, όπου στον χαιρετισμό του είπε πως η Κάρπαθος έχει τα εχέγγυα για να γίνει πράσινο νησί, αφού ευχαρίστησε την ΕΝΑ για την παρουσία της στην Κάρπαθο.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) Νεκτάριος Καλαντζής αναφέρθηκε στις δράσεις της ΕΝΑ ανα την Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη συνεργασιών, προκειμένου να υπάρχουν αποτελέσματα για την κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά. Αφού δήλωσε την αγάπη του για το νησί της Καρπάθου, έστειλε μήνυμα πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά του τόπου τους.

Στον χαιρετισμό της η Έπαρχος Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδουαναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τα έργα για το περιβάλλον και τα απορρίμματα, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορία του πολιτιστικού κέντρου και τη διαδρομή ως τα εγκαίνια του.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς και Μάνος Κόνσολας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία και την ενέργεια, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές που έχει το νησί της Καρπάθου στην πράσινη ενέργεια, με τον αέρα, καθώς και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των μύλων της Ολύμπου.

Πρότεινε την αυτάρκεια του νησιού με καθαρή ενέργεια και τόνισε την ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στον τουρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Δήμου Καρπάθου και μέλος της ΕΝΑ Μανώλης Παραγυιός αναφέρθηκε στις δράσεις και στα έργα του Δήμου Καρπάθου για μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού, ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική του δήμου Καρπάθου για τα μεγάλα έργα στο νησί τα επόμενα χρόνια, που θα θωρακίσουν την προστασία του και θα φέρουν την ανάπτυξη του.

Ο Χρήστος Γαμβρούδης, Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ αναφέρθηκε διεξοδικά στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ και στο 2ο Κύτταρο ΧΥΤΑ της Καρπάθου, ένα μεγάλο έργο για το νησί και ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, Διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου και Επιστημονικός Συνεργάτης του Δημάρχου Καρπάθου τοποθετήθηκε σχετικά με τις έννοιες της Φέρουσας Ικανότητας και της Νησιωτικότητας, ως ρήτρες της Βιώσιμης Ανάπτυξης και για την ορθή εφαρμογή της συγκρότησης του Εθνικού Δασολογίου (Δασικοί Χάρτες) και του Κτηματολογίου.

Ο Παναγιώτης Κουνάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και Τομεάρχης Τουρισμού της ΕΝΑ αναφέρθηκε στη Βιώσιμη ανάπτυξη και τον τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο.

Τέλος, ο Γιώργος Βασιλαράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός, αναφέρθηκε στην  ενεργειακή αυτονομία, ως την απάντηση των τοπικών κοινωνιών στην Ενεργειακή φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα.

Οι προοπτικές της Καρπάθου είναι τεράστιες τόσο στη βιώσιμη ανάπτυξη, όσο και στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.