Ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, κάτοικος Καρπάθου, κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων

Ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, κάτοικος Καρπάθου, κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων

 

Πηγή www.dimokratiki.gr

Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 8.000 ευρώ και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας 48χρονος, κάτοικος Καρπάθου, κατηγορούμενος για πορνογραφία ανηλίκων weμε τις ειδικότερες μορφές της απόκτησης, της κατοχής και διανομής υλικού παιδικής πορνογραφίας του οποίου η παραγωγή συνδέεται με την χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Εις βάρος του κατηγορούμενου σχηματίστηκε δικογραφία μετά από έρευνα που διεξήγαγε το 4ο Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πιο συγκεκριμένα ο 48χρονος φέρεται να ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας με ακόμη 3 άτομα.

Στο πλαίσιο ερευνών για την πάταξη του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω της εφαρμογής επικοινωνιών Cipher και με την χρήση εργαλείου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οι αστυνομικοί εντόπισαν τρεις παραβάτες αλλά και τα αρχεία που διαμοίρασαν σε έτερους χρήστες και έγινε καταγραφή των αρχείων που αντάλλαξαν καθώς και των ηλεκτρονικών ιχνών τους.

Για έναν εξ’ αυτών με το όνομα χρήστη «mysexydaughter» καταγράφηκαν ηλεκτρονικά ίχνη σε τρείς διαφορετικές χρονικές στιγμές πλην όμως από αυτά δεν προέκυψαν στοιχεία συγκεκριμένων συνδρομητών που να διευκολύνουν τον εντοπισμό του άγνωστου δράστη.

Από τις αναφορές του εργαλείου διαπιστώθηκε το email που διαχειριζόταν και ο λογαριασμός kik και το όνομα του χρήστη.

Ακολούθησε αίτημα συνδρομής σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων για την άντληση στοιχείων.

Την 4η Μαρτίου 2020 οι αστυνομικοί έλαβαν απαντήσεις στο αίτημα που είχαν υποβάλει τον Μάιο του 2019 και προέκυψε ο αριθμός κινητού τηλεφώνου που αντιστοιχεί στον κατηγορούμενο.

Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι διαμένει και εργάζεται στην Κάρπαθο και την 18η Ιουνίου 2020 αστυνομικοί μετέβησαν στην οικία του και διενήργησαν έρευνα.

Από τον επιτόπιο έλεγχο των ψηφιακών μέσων που βρέθηκαν δεν εντοπίστηκε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πλην όμως, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, παραδέχτηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, την χρήση του προγράμματος επικοινωνιών Cipher και επικοινωνία του με έτερους χρήστες και ανταλλαγή αρχείων, μεταξύ των οποίων και αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και άλλων που απεικόνιζαν με σεξουαλικό τρόπο την ενήλικη κόρη της συντρόφου του στην Κάρπαθο.

Ακολούθησε ο έλεγχος των κατασχεθέντων από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και συγκεκριμένα ενός tablet και ενός κινητού τηλεφώνου και έλεγχος εφαρμογών και ηλεκτρονικών συσκευών αποθήκευσης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούσε.

Φέρεται να εκκρεμεί έκθεση για να διαπιστωθεί εαν πράγματι υπάρχει υλικό παιδικής πορνογραφίας στις συσκευές.

Ο κατηγορούμενος συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του κ.κ. Μανώλη Κουτσούκο και Μανώλη Χατζηάμαλλο, εξέφρασε χθες ενώπιον της κ. Ανακρίτριας τα αισθήματα ντροπής για την πράξη του, τονίζοντας ότι η διάπραξή της οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιπόλαιη περιέργειά του να αναμειχθεί χωρίς να το αντιληφθεί στο κύκλωμα όλων εκείνων των ανώμαλων που μέσω του διαδικτύου αναρτούν και διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Τόνισε ότι θλίβεται και μετανοεί για την απερίσκεπτη και επιπόλαιη πρωτοβουλία που είχε γι’ αυτό και μόλις συνειδητοποίησε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή του διαδικτύου αφορούσε στη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας σταμάτησε αμέσως κάθε ανάρτηση πολύ πριν δεχθεί την επίσκεψη των αστυνομικών.

Το έτος 2012 η σύντροφός του κι εκείνος εγκαταστάθηκαν σε διαμέρισμα και στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει διαδικτυακά με άλλους ανθρώπους επισκέφθηκε την εφαρμογή της google σε ένα από τα site επικοινωνίας χρησιμοποιώντας την λέξη «chat» που σημαίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Μόλις εισήλθε στη σχετική ιστοσελίδα διεπίστωσε ότι υπήρχε μία εφαρμογή με το όνομα «cipher» η οποία του κίνησε την περιέργεια. Με την είσοδό του στην εφαρμογή αντιλήφθηκε ότι το συγκεκριμένο site αφορούσε πορνογραφικό υλικό ενηλίκων. Λόγω της περιέργειας που είχε, δημιούργησε το ψευδώνυμο «mysexydaugter», αναρτώντας κάποιες προκλητικές φωτογραφίες της ενήλικης θυγατέρας της συντρόφου του η οποία τότε ήταν 25 ετών.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο site απαιτούσε από τους συμμετέχοντες πρώτα να αποστείλουν κάποιες φωτογραφίες ώστε στη συνέχεια να λάβουν με τη σειρά τους αντίστοιχες προκλητικές φωτογραφίες.

Μόλις ανήρτησε τις φωτογραφίες της θυγατέρας της συντρόφου του αμέσως του εστάλησαν κάποιες φωτογραφίες οι οποίες όμως δεν αφορούσαν όπως πίστευε ενηλίκους αλλά ανήλικα μικρά παιδιά. Όταν διαπίστωσε ότι επρόκειτο για site διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού αμέσως σταμάτησε κάθε ενασχόληση με το συγκεκριμένο site γεγονός που το διαπίστωσε η έρευνα και ιχνηλάτηση της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πηγή: http://dimokratiki.gr