Ομιλία του Μάνου Κόνσολα στη Βουλή με προτάσεις στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό και των επιχειρήσεων στην εστίαση και στον τουρισμό

Ομιλία του Μάνου Κόνσολα στη Βουλή με προτάσεις στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό και των επιχειρήσεων στην εστίαση και στον τουρισμό

 

Στην επισήμανση του Πρωθυπουργού που τόνισε ότι: «αν δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση μέσα στον Μάιο για να αξιοποιηθούν τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ των αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι», στάθηκε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αναφερόμενος στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2,5 δις ευρώ για μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι η αξιοποίηση των πόρων για τη στήριξη της κοινωνίας πρέπει να γίνεται με ορθολογικά κριτήρια.

Επεσήμανε ότι εργαζόμενοι στον τουρισμό που είναι άνεργοι χωρίς να έχουν κάποια εισοδηματική κάλυψη, αφού δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους για την επιταγή ακρίβειας.

Κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να εντάξει έστω και τώρα αυτούς τους ανθρώπους στους δικαιούχους της επιταγής ακρίβειας ή να υπάρξει πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους από τους πόρους του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2,5 δις ευρώ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι πρόκειται για ανθρώπους χωρίς καμία εισοδηματική κάλυψη αφού δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας, έκανε ειδική αναφορά στην επιβάρυνση του κόστους καυσίμων και ενέργειας, που αυξάνει το λειτουργικό κόστος για τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης.

Τόνισε ότι η διάθεση εθνικών πόρων για την επιδότηση του κόστους κατανάλωσης είναι μια κίνηση που για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά συνδέεται και με άλλα μέτρα που η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

– Η αναστολή για ένα χρονικό διάστημα των οφειλών που αφορούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις εστίασης.

– Ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και αύξησης των δόσεων για τις οφειλές στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

– Η ενίσχυση με νέους πόρους και η επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την αποδοχή από την κυβέρνηση προτάσεων όπως:

– Η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

– Η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καταβάλλοντας αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα, την οποία χαρακτήρισε σημαντική και θετική εξέλιξη ιδιαίτερα για τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων στις τουριστικές περιοχές, προκειμένου να μην καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας και για τους 12 μήνες του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε παρέμβαση και συνάντηση του κ. Κόνσολα με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών το προηγούμενο διάστημα.