Επίσκεψη Χατζημάρκου στην Κάρπαθο: Τρία μεγάλα θέματα στα οποία τοποθετήθηκε ανοιχτά

Επίσκεψη Χατζημάρκου στην Κάρπαθο: Τρία μεγάλα θέματα στα οποία τοποθετήθηκε ανοιχτά

Την Κάρπαθο επισκέφθηκε το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τους τρεις υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους της ΠΕ Καρπάθου ΗΝ Κάσου. Τις κυρίες Πόπη Νικολαϊδου και Μαρία Τσακίρη, τον κύριο Μανώλη Παραγυιό  ο οποίος και μας ενημέρωσε για το ταξίδι και μας έδωσε στοιχεία για την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο νησί και τον δημοσιογράφο και συνεργάτη του κύριο Γιάννη Μηνατσή.

Ο κ. Χατζημάρκος κινήθηκε σε όλη την Κάρπαθο και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με πολλούς μόνιμους κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Μάλιστα η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η συνάντηση και ο εναγκαλισμός με τον Καρπάθιο που νόσησε από κορονοϊό και ήταν ο πρώτος στο Ν. Αιγαίο που μπήκε στην κάψουλα του προμηθεύτηκε η Περιφέρεια και ταξίδεψε με το ΕΚΑΒ για τον ειδικό θάλαμο στη Ρόδο. Όλα πήγαν καλά και γύρισε στο νησί υγιέστατος! Μάλιστα διέψευσε κατηγορηματικά ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη αντιθέτως τίμησε τους κατοίκους του χωριού Σποων που τον περίμεναν με ευγένεια και συζήτησε μαζί τους για κάθε θέμα .

Ο κ. Χατζημάρκος τοποθετήθηκε σε τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν την Κάρπαθο.

Το πρώτο αφορά το Ασθενοφόρο που είναι απαραίτητο και αναγκαίο στην Όλυμπο. Σε αυτό το θέμα ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση και προσπαθεί να περάσει αυτό το θέμα στην Περιφέρεια, έτσι ώστε να μπορεί να δώσει σε ιδιώτες τη δυνατότητα να κάνουν σύμβαση και να παρέχουν δωρεάν αυτή την υπηρεσία στους πολίτες που ζουν ή βρίσκονται στην Β. Κάρπαθο και θα χρειαστούν επείγουσα μεταφορά στο Νοσοκομείο. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές στα Δωδεκάνησα με το ίδιο πρόβλημα και πρέπει να δοθεί λύση.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι και αυτό από το χώρο της υγείας και αφορά τη μονάδα Τεχνητού Νεφρού που ζητούν εδώ και αρκετό καιρό με επιμονή πάρα πολλοί Καρπάθιοι. Σε αυτό το θέμα ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι οι γιατροί με ειδικότητα Νεφρολογίας είναι λίγοι σε όλη τη χώρα κάτι που δυσκολεύει την πραγματοποίηση μιας μονάδας στην Κάρπαθο. Γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει τροποποίηση των πρωτοκόλλων από το Υπουργείο υγείας για να μπορεί να λειτουργήσει μονάδα τεχνητού νεφρού χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη ειδικότητας νεφρολόγου . Μόλις αυτό είναι εφικτό θα αναλάβει ο ίδιος την χρηματοδότηση της μονάδας .

Τρίτο μεγάλο θέμα τα έργα για το νέο λιμάνι της Καρπάθου και η ανάπλαση του παραλιακού. Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τον Φλεβάρη 2024 θα έχει προχωρήσει η υπόθεση και θα πάμε σε ανεύρεση του αναδόχου! Μάλιστα για το ζήτημα της ανάπλασης του παραλιακού και επειδή στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου ακούστηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να χαθούν τα χρήματα (2,2 εκ. ευρώ) ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι το έργο θα γίνει ακόμη κι αν χρειαστεί να βάλει τα χρήματα η Περιφέρεια. Πρέπει να αναφέρουμε ότι αρκετοί Καρπάθιοι διαφωνούν και έχουν εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους με συγκεκριμένο έργο θεωρούν μάλιστα ότι πρόκειται για χαμένα χρήματα μάλιστα η καθαίρεση τμήματος από το σημερινό λιμάνι  θα είναι τεράστιο λάθος.

 

Μανώλης Δημελλάς

 

22.9.2023

Καρπαθιακά Νέα