Η επιστολή της εκκλησιαστικής επιτροπής για την αλλαγή στην περιφορά εικόνων της Λαμπρής Τρίτης

Η επιστολή της εκκλησιαστικής επιτροπής για την αλλαγή στην περιφορά εικόνων της Λαμπρής Τρίτης

Κάρπαθος 15-04-2023

Προς
Α)κ. Πρόεδρο Δημοτικού Διαμερίσματος Μενετών
Β) Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Όμιλο Μενετών «Η Πρόοδος»
Γ) Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Μενετών«Η Αναγέννηση»
Ηπαρούσα επιστολή έχει σκοπό να διαλευκάνει τις θέσεις της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μενετών σχετικά με την απόφαση της περιφοράς των Ιερών Εικόνων της Λ.Τρίτης 2023.Το έθιμο το διατηρούμε εν μέρει και το επεκτείνουμε προς όλες τις περιοχές των Μενετών. Αυτό μάλιστα θα διαρκέσει δύο μέρες.
Πρώτα πρώτα αξίζει να δούμε τι εξυπηρετεί τοσυγκεκριμένο έθιμο το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι καλό. Βασικό μέλημά μας αξίζει ναείναι οι άνθρωποι και η συνάντησή μας με αυτούς, εξάλλου είναι μια ευκαιρία αυτή η μέρα να δούμε πρόσωπα που τα βλέπουμε σπάνια, πολλούς από αυτούς μία στον αγιασμό των Θεοφανείων και μια τη Λ.Τρίτη, να αλληλοχαιρετισθούμε με το Χριστός-Αληθώς Ανέστη, να εισοδεύσουν οι Ιερές Εικόνες στα σπίτια όλων των ενοριτών και να γίνει δέηση υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως των οικείων. Αυτή είναι η ουσία.
Έλλειψη χρόνου μέσα στην εξίσου απαιτητική εβδομάδα της Διακαινησίμου δε θα κάνουμε την ομολογουμένως όμορφη πορεία προς τον Προφήτη Ηλία, πλην όμως κοπιαστική μετά μάλιστα από την περίοδο της Μ. Σαρακοστής και της Μ. Εβδομάδος.
Ναι θα μου πείτε είναι έθιμο. Το σέβομαι απόλυτα. Αλλά τι είναι έθιμο;
Μήπως δόγμα της πίστης μας; Αυτό όμως δεν είναι της παρούσης.Προσωπικά πιστεύω ότι ο Ιερέας πρέπει να είναι πρώτα οδηγός ψυχών και όχι συντηρητής εθίμων όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι.
Προφανώς αυτή η συνήθεια εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς στο παρελθόν(μετόχια, ανθρώπους;).
Σήμερα ποιους εξυπηρετεί; Τα εκκλησάκια; Τα χωραφάκια; Έχουν ανάγκη τα εκκλησάκια και οι αγροί ή οι ψυχές μας;
Που χρειάζεται ο γεωργός να ρίξει τον σπόρο της πίστης;

Γνώμη μου, η πορεία εξυπηρετεί τις αναμνήσεις και το ψυχολογικό κομμάτι που η αλήθεια είναι ότι ορισμένες κυρίες ακολουθούν με ιδιαίτερο ζήλο.Βέβαια αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη πορεία έχει ατονήσει τόσο πολύ που μετά βίας είμαστε είκοσι τα δύο τελευταία χρόνια. Και οι περισσότεροι ανεβαίνουν με το αυτοκίνητο.Στην επιστροφή στο χωριό ελάχιστοι ακολουθούν και στα σπίτια. Άρα έχει ήδη χαθεί η ουσία, πέταξε το πουλάκι και κρατάμε το κλουβί μην το χάσουμε..

Αν θέλουν ορισμένοι μπορούμε να οργανώσουμε μια πεζοπορία προς τον Προφήτη Ηλία αργότερα τον Μάϊο, όχι μέσα στην ήδη Μεγάλη Λαμπροβδομάδα.
Τα έθιμα είναι να εξυπηρετούν τους ανθρώπους και όχι ο άνθρωπος να είναι δούλος τους και να τα ακολουθεί(ας μου επιτραπεί η έκφραση) με θρησκευτική ευλάβεια (ίσως και με περισσότερο ζήλο).Πόσα έθιμα χάθηκαν; Πόσα τροποποιήθηκαν κατά το δοκούν ανάλογα το τί μας βολεύει ή τί μας συμφέρει;
Είναι όλα τα έθιμα καλά;
Για να αναφέρουμε δύο ενδεικτικά από την εντός Εκκλησίας θρησκευτική μας ζωή όπως τη Μετάληψη των αχράντων Μυστηρίων τη Μ. Πέμπτη για το καλό, επειδή το επιβάλλει το έθιμο, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, ή τη συμμετοχή μας στην τελετή της Ανάστασης μέχρι τις 12.30 π.μ. και με το “Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού”.. έχουμε γίνει “καπνός” για να φάμε τη μαγειρίτσα! (θα μπορούσε να το πεις και αντιχριστιανικό). Δυστυχώς αυτά θεωρούνται αποδεκτά, ενώ προσυπογράφουν την προχειρότητά μας.
Ο Χριστός είναι η αλήθεια, και όχι η συνήθεια. Δε θα μας σώσουν τα έθιμα, αλλά η πίστη και ο Ευαγγελικός τρόπος ζωής είναι που δίνει νόημα στα έθιμα. Όλα αλλάζουν και ευτυχώς που αλλάζουν και δε μένουν τα ίδια.
Αρκετοί ενορίτες μας διαμένουν πλέον μόνιμα στην περιοχή του Αφιάρτη, στο Λακκί κ.α.
Συνολικά περί τις 200 ψυχές! Αυτοί δεν αξίζουν ίση μεταχείριση επειδή δεν προβλέπεται από το έθιμο;
Προφανώς και αξίζει να τους αγκαλιάσουμε και αυτούς και όχι να βάλουμε τις παρωπίδες και το γράμμα του εθιμικού νόμου και να τους απορρίψουμε τη Λ.Τρίτη.Βλέπουμε με χαρά ότι και οι Σύλλογοι του χωριού μας τους επισκέπτονται για τα κάλαντα γιατί δικοί μας άνθρωποι είναι και αυτοί. Προφανώς και αξίζει να αλλάξει το έθιμο της Λ. Τριτης ώστε να τιμήσουμε και αυτούς, να δώσουμε το πραγματικό νόημα του εθίμου και να
το σώσουμε.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με οδικά μέσα κλπ να τους επισκεφθούμε και σημασία έχει να κρατάμε την ουσία μέσα από την παράδοση και όχι τους τύπους.Η ουσία για την Εκκλησιαστική μας επιτροπή είναι η επαφήμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι εικόνες του Θεού. Με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενοριτών, πάρθηκε ομόφωνα και παμψηφεί αυτή η απόφαση από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μενετών.
Παρακαλώ να είναι σεβαστή. Και έχουμε πιστέψτε με ήσυχη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε το σωστό. Πέρσι πήγαν για πρώτη φορά οι Εικόνες στον Αφιάρτη, στην Αμμοοπή στο Λακκί και στις Κριθαρές.
Τα συναισθήματα και η συγκίνηση των κατοίκων δεν μπορούν να αποδοθούν με λόγια. Αυτό που εισπράξαμε είναι κάτι το μοναδικό. Δεν έχουμε πρόθεση να στενοχωρήσουμε κανένα, αλλά οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά και το καλό όλων.Καλή συν-Ανάσταση σε όλους!
Με εγκάρδιες ευχές,

π. Μιχαήλ Φράγκος