Επιστολή-έκκληση στο Πρωθυπουργό για τη λύση του Ακτοπλοϊκού από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της Ηρωικής Κάσου

Επιστολή-έκκληση στο Πρωθυπουργό για τη λύση του Ακτοπλοϊκού από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της Ηρωικής Κάσου

Πρωθυπουργό Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

 

ΘΕΜΑ : « ΕΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ»

Κάσος 30/11/2022 ΑΡ. ΠΡΩΤ/ΛΟΥ 012/2022

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι Ακρίτες κάτοικοι και επιχειρηματίες της Ηρωικής Νήσου Κάσου εκπέμπουν S.O.S.!!!

Εν έτη 2022 η Ακριτική Κάσος κινδυνεύει να μείνει στην απομόνωση για 3η συνεχή φορά εντός του έτους, ενόψει Εορτών Χριστουγέννων, ενώ οι μετακινήσεις είναι αυξημένες και οι ανάγκες σε προμήθειες επίσης !

Μετά από συνεχείς αποτυχημένους άγονους διαγωνισμούς στην ακτοπλοΐα η Ηρωική Νήσος Κάσος παραμένει σε μια ατέρμονη κατάσταση συνεχούς αναβολών καθώς και άγονων διαγωνισμών που αφορούν την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού και τη σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά και την γειτονική Κρήτη από την οποία προμηθεύεται τα περισσότερα προιόντα πρώτης ανάγκης ( τρόφιμα και φάρμακα).

Βρισκόμαστε για 3 η συνεχόμενη φορά εντός του 2022 προ των πυλών της λήξης της απευθείας ανάθεσης Σύμβασης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το πλοίο « ΠΡΕΒΕΛΗ» , την 18/12/2022( ένα πλοίο 40 ετών με διαρκή προβλήματα τεχνικά που συνδέει τη Κάσο με Κρήτη και Πειραιά διαμέσου άλλων νησιών) ενώ παράλληλα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός για την ανάθεση της γραμμής σε πλοίο Β’ ή Γ΄ κατηγορίας σε ετήσια βάση.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις 18/12/2022 δηλαδή εντός των Εορτών το νησί θα είναι χωρίς σύνδεση με την Κρήτη και με μόνο ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από Πειραιά !

Η πλατφόρμα των κρατήσεων των ακτοπλοϊκών εισητηρίων δεν δίνει δρομολόγια για κράτηση με αποτέλεσμα όσοι θα μετακινηθούν για τις Εορτές να μη γνωρίζουν πώς και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν !!!

Επιπλέον αυτό δημιουργεί σοβαρές συνέπειες στην οικονομία του νησιού αφού εκτός της τωρινής απομόνωσης υπάρχει αβεβαιότητα για τα δρομολόγια του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προγραμματιστούν κρατήσεις στα τοπικά μικρά ξενοδοχεία και για ακόμη μια φορά η Κάσος να αποκλείεται από οποιαδήποτε Τουριστική Ανάπτυξη με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του νησιού να κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή και το νησί με σταδιακή ερήμωση!!!

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και οχλήσεις μας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ενώ δεχόμαστε Υποσχέσεις από το Υπουργείο για Αναβάθμιση της συγκοινωνίας με πλοίο Β΄ κατηγορίας που θα εκτελεί το αντίστοιχο δρομολόγιο του «ΠΡΕΒΕΛΗ» με ταχύτητα και ασφάλεια, όπως αρμόζει στην εποχή μας και όπως έχει κάθε άλλο νησί, δυστυχώς η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι τραγική !

Παράλληλα πρόσφατα κηρύχτηκε άγονος και ο Διαγωνισμός για την Αεροπορική σύνδεση της Κάσου με το δρομολόγιο Ρόδο –Κάρπαθο –Κάσο-Σητεία με αποτέλεσμα από τον Μάρτιο το νησί να μην έχει αεροπορική σύνδεση.

Αυτό προκαλεί επιπλέον πρόβλημα στις κρατήσεις εισητηρίων και ξενοδοχείων για την επόμενη τουριστική περίοδο οπότε καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται !!!

Απευθυνόμαστε σε εσάς παρόλο που γνωρίζουμε το φόρτο εργασίας σας συντονίζοντας σημαντικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Διεθνές επίπεδο αναβαθμίζοντας την εικόνα της Χώρας μας στη Διεθνή Αγορά. Πιστεύουμε ότι μόνο εσείς θα μπορούσατε να επιλύσετε οριστικά το θέμα γιατί αφουγκράζεστε τις ανάγκες της Ακριτικής Ελλάδας και των σημερινών Ηρώων κατοίκων της Κάσου που κρατάνε τα σύνορα και αγωνιούν για την επιβίωση τους με μια τουριστική σεζόν αμφίβολη και συρρικνωμένη.

Παρακαλούμε θερμά όπως διευθετήσετε άμεσα οριστικά το ζήτημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Η. Ν. Κάσου με αναβαθμισμένα πλοία Β’ κατηγορίας καθώς και της αεροπορικής της σύνδεσης με σωστές ανταποκρίσεις από Αθήνα και αν είναι δυνατό με 2 πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από Αθήνα, προκειμένου οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού να συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουμε την ευκαιρία να εορτάσουμε το 2024 τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου όπως αξίζει !

Με τη πεποίθηση ότι η έκκληση βοήθειας προς εσάς θα έχει την ανταπόκριση που επιθυμούμε , είμαστε στη διάθεση σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

ΚΟΙΝ/ΣΗ :

1. Υπουργό Επικρατείας Κο Γεραπετρίτη Γιώργο

2. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Κο Πλακιωτάκη Ι.

3. Υφυπουργό Εμπορ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Κο Κατσαφάδο Κ.

4. Βουλευτές Δωδεκανήσου

5. Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Κος Χατζημάρκος Γ.

6. Έπαρχος Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Κυρία Νικολαίδου Κ.

7. Δήμο Ηρωικής Ν. Κάσου

8. Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθήνων-Πειραιώς

9. Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Ρόδου 10. Σύλλογο Εν Ελλάδι Κασίων

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος του Συλλόγου.

Μαρία ΤσακίρηΧημικός Μηχανικός – Ξενοδόχος

Τηλ. Κιν. 6992673833

Ο Γραμματέας  Μηνάς Ηλιακώστας  Επιχειρηματίας

(φωτογραφία από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Κάσο)