Ελλάδα 2021- Πρόταση από Κάσο όχι όμως από Κάρπαθο

Ελλάδα 2021- Πρόταση από Κάσο όχι όμως από Κάρπαθο

 

Η επιτροπή “Ελλάδα 2021” πριν λίγες ημέρες έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη των 118 δήμων, από 45 νομούς της χώρας, που κατέθεσαν 372 προτάσεις εκδηλώσεων ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Το 60% των προτάσεων αυτών αφορούν δράσεις με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ενώ το 40% αφορά δράσεις ή εορταστικές εκδηλώσεις με ιστορικό αποτύπωμα. Από το Νότιο Αιγαίο κατατέθηκαν 32 προτάσεις από 10 δήμους.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Καρπαθίων Φίλων της Γνώσης:

«Η Κάρπαθος απουσιάζει, κάτι που δεν συμβαίνει με την γειτονική Κάσο.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να διοργανωθούν τιμητικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του δήμου μας, έστω και δίχως αυτές να βρίσκονται υπό την αιγίδα του “Ελλάδα 2021”. Η μνήμη του Καρπάθιου ήρωα Χατζηλία Οικονόμου απαιτεί τη σοβαρότητα και τον σεβασμό όλων μας».

Αναφορικά με την Επιτροπή 2021, που χειρίζεται Πανελλαδικά την όλη προσπάθεια δόθηκαν στοιχεία τα οποία αναφέρουν 1733 προτάσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις, από φορείς της ομογένειας και από πολίτες να έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα της Επιτροπής 2021 και αξιολογούνται προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Εκτός από την περίπτωση του ήρωα Χατζηλία Οικονόμου, σχετικά πρόσφατα αναδείχθηκε η ιστορία του Ναυάρχου Λάμπρου Κατσώνη και της Ναυμαχίας της Καρπάθου (31.8.1788).

Αξίζει να διαβαστεί το άρθρο που έγραψε ο κ. Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης με θέμα τους εορτασμούς της Ναυμαχίας της Καρπάθου που δυστυχώς πραγματοποιήθηκαν μόνο τρεις φορές (2011-2012-2013) και από τότε δεν επαναλήφθηκαν. Στο άρθρο γίνεται και μια αποκάλυψη, αφού υπήρξε ιδέα-σκέψη από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ  που εδρεύει στο Ροστόφ (επί του Ντον) της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ασχολείται συστηματικά με την προαγωγή των Ελληνορωσικών σχέσεων,για να αναλάβει την δημιουργία Ανδριάντα του Κατσώνη που θα στηνόταν στα Πηγάδια. Όμως και οι τρεις αρχές της Καρπάθου, Επαρχείο, Εκκλησία και Δήμος δεν δέχτηκαν να κάνουν αίτημα στο Ίδρυμα για να προχωρήσει στην συνέχεια στην χορηγία και τη δημιουργία του Ανδριάντα.

 

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Γ.Ν. Τσαμπανάκη:

ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ ΣΥΜΠΑΡΟΜΑΡΤΟΥΝΤΑ