Δήμος Καρπάθου: Επιτροπή ισότητας μόνο στα... χαρτιά!

Δήμος Καρπάθου: Επιτροπή ισότητας μόνο στα... χαρτιά!

Έχουν περάσει σχεδόν 18 μήνες από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου της 15ης Δεκεμβρίου 2020( μέσω τηλεδιάσκεψης) στην οποία  είχε αποφασιστεί η σύσταση της δημοτικής επιτροπής Ισότητας του Δήμου Καρπάθου.

Τότε ο Δήμαρχος Καρπάθου είχε ορίσει ως Πρόεδρο τον κ. Μιχαήλ Μανωλάκη και μέλη την Ευαγγελία Φελλουζή Δημοτική Σύμβουλο με αναπληρώτρια την Ρηγοπούλα Καλή Φιλιππούση Δημοτική Σύμβουλο. Την Νίκη Κωνσταντινίδου με αναπληρώτρια την Ευγενία Μαστρολέων υπάλληλοι από τα κέντρα Κοινότητας του Δήμου. Την Βασιλεία Βασιλαράκη με αναπληρώτρια τη Μαργαρίτα Αλεξίου, από τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολειου Καρπάθου. Την Ευδοξία Λυριστή με αναπληρώτρια την Ευδοξία Λαμπρινού. Τον Χατζηγεωργίου Ιωάννη, με αναπληρωτή τον Νικόλαο Διακονή. Τον Ιωάννη Σισαμή με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Λογοθέτη. Την Μαρία Πύργου με αναπληρώτρια την Μυροφόρ Χουβαρδά.

Από τότε δεν ξανα-ακούσαμε τίποτε για το έργο και τη δράση αυτής της επιτροπής!

Πρόσφατα μαθαίνουμε ότι ο κος Μανωλάκης, ως Πρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου, δεν επιτρέπεται να ασκεί άλλα παράλληλα καθήκοντα πλην αυτών του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής για αυτό το λόγο μάλιστα αντικαταστάθηκε από τη θέση στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ωστόσο στην επιτροπή Ισότητας Δήμου Καρπάθου εξακολουθεί να…. προεδρεύει, τουλάχιστον στα χαρτιά!

Η δημοτική επιτροπή ισότητας έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • τη διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από δράσεις επικοινωνίας – ευαισθητοποίησης,
  • την υποβολή προτάσεων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου,
  • τη συνεργασία με την Αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων σε τοπικό επίπεδο,
  • την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με την Αρμόδια υπηρεσία και την συμμετοχή εθελοντικών ομάδων
  • τον εντοπισμό και την προσπάθεια εξεύρεσης και προώθησης λύσεων των προβλημάτων που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο από κρίσεις που γίνονται σε βάρος του ενός φύλου.
  • την επιδίωξη μόνιμης και στενής συνεργασίας, με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, τις τοπικές συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο Δείκτη του για την ισότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της βαθμολογήθηκε με 68%, ενώ η Ελλάδα δυστυχώς μόλις με 52,5%, κατακτώντας για ακόμη μια φορά την πρωτιά… από το τέλος. Ακόμη, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από το 2010, η πραγματικότητα των Ελληνίδων εμφανίζεται ουσιαστικά στάσιμη, σε κρίσιμους τομείς όπως ο ελεύθερος χρόνος, οι απολαβές, η υγεία, η αντιπροσώπευση σε θέσεις εξουσίας, η εκπαίδευση και η απασχόληση.

Οι μεγαλύτερες έμφυλες ανισότητες στην Ελλάδα, όπως αναφέρει  αφορούν τον τομέα της εξουσίας, με τη χώρα να καταλαμβάνει την 26η θέση στην ΕΕ – σημειώνοντας μάλιστα οπισθοχώρηση, καθώς ενώ το 2016 το 20% των υπουργών ήταν γυναίκες, για το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό περιορίστηκε στο 16%. Πιο θετικές ήταν οι επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών είχε ξεκινήσει να αυξάνεται πριν την εισαγωγή του μέτρου των ποσοστόσεων, στο 15% σε σχέση με το μόλις 6% του 2010.

Πάντως για την Κάρπαθο το θέμα είναι οξύμωρο αφού ενώ η γυναίκα έχει σημαίνοντα ρόλο και θέση στην κοινωνία ωστόσο στα κοινά φαίνεται να μένει πίσω. Είναι αληθινή απορία, το γιατί ο Δήμος του νησιού δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια να αλλάξει αυτή την εικόνα.

πηγή Καρπαθιακά Νέα