Ξεκινά το έργο SymbIASIS για να συνδέσει νοσοκομεία και startups. Στη συνάντηση και ο Δρ Μανώλης Πικουλής

Ξεκινά το έργο SymbIASIS για να συνδέσει νοσοκομεία και startups. Στη συνάντηση και ο Δρ Μανώλης Πικουλής

Η Εναρκτήρια Συνάντηση του έργου SymbIASIS το οποίο έρχεται να συνδέσει νοσοκομεία και startups με σκοπό την ανάπτυξη ή βελτίωση καινοτόμων λύσεων στον τομέα της υγείας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022. Η μεθοδολογία του SymbIASIS θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση των λύσεων με δεδομένα από πραγματικά περιβάλλοντα (νοσοκομεία/κλινικές), ώστε τελικά να προκύψουν οι πιο αποτελεσματικές λύσεις για τους ασθενείς και τον ευρύτερο τομέα της υγείας. Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του EIT Health και το συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Τα νοσοκομεία/κλινικές που συμμετέχουν στο έργο έως τώρα είναι τα εξής:

 • Α΄ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
 • Αγγειοχειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Γ΄ Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου
 • Νοσοκομείο Υγεία
 • Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Το όραμα και τους στόχους του SymbIASIS για το πρώτο έτος παρουσίασαν οι σύμβουλοι Καινοτομίας του ΕΚΤ και συντονιστές του έργου Γιώργος Μέγας και Βαρβάρα Βασιλάκη, και τα στελέχη του Κέντρου Αρχιμήδης Δρ. Γιάννης Δημητρακόπουλος και Βασίλης Σιέμος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη συζήτηση για τα επόμενα βήματα εκπρόσωποι των κλινικών και νοσοκομείων που συμμετέχουν στο έργο:

 • Kαθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Kαθηγητής Αθανάσιος Μπίμπας, Διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής ΩΡΛ Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
 • Καθηγητής Γεώργιος Γερουλάκος, Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Καθηγητής Γεράσιμος Φιλιππάτος, Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»
 • Πέτρος Παπαχρήστου, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων του Ομίλου Υγεία
 • Μαρία Μπιγάκη, υπεύθυνη γραφείου Διοίκησης έργων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου
 • Μιχάλης Παπαδάκης, Chief Information Officer στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Στόχος του SymbIASIS είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τη μεθοδολογία και την κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών και των μονάδων υγείας, και δοκιμάζονται σε πραγματικό περιβάλλον, ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνει χαρτογράφηση των αναγκών και της εξειδίκευσης των νοσοκομείων και των νεοφυών επιχειρήσεων, και αντιστοίχιση των αναγκών με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών, τη διεξαγωγή εξειδικευμένων co-creation σχημάτων και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.