Εξόρμηση στην ΣΑΡΙΑ της Καρπάθου έκανε ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (pics)

Εξόρμηση στην ΣΑΡΙΑ της Καρπάθου έκανε ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (pics)

 

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΡΙΑΣ

Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023, μια ομάδα φυσιολατρών Καρπαθίων αποφάσισε να εκδράμει στο πανέμορφο νησί της Σαρίας. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου και σκοπό είχε τόσο τον καθαρισμό της γραφικής παραλίας Παλάτια, όσο και τη γνωριμία με τη συγκεκριμένη περιοχή των μελών της αποστολής.

Η ομάδα των συμπατριωτών ξεκίνησε από το Διαφάνι με τα σκάφη “ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ” του Φορέα Διαχείρισης και “ΤΑ ΟΚΤΩ ΑΔΕΛΦΙΑ” των μελισσοκόμων Γιάννη και Κώστα Αντ. Παπαβασίλη έχοντας για προορισμό το σημαντικό αυτό νησιωτικό μετόχι της Ολύμπου. Συμμετείχαν οι:

1. Γιώργος Κων. Χατζηπαπάς, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ε.α. – Μελισσοκόμος,

2. Ντίνος Μιχ. Πρωτόπαπας, πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Καρπάθου, πρ. Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Αυτοδιοίκητης Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου – Φύλακας της Προστατευόμενης Περιοχής Καρπάθου – Σαρίας,

3. Γιώργος Μην. Πρεάρης, Παραδοσιακός Μουσικός – Φύλακας της Προστατευόμενης Περιοχής Καρπάθου – Σαρίας,

4. Μιχάλης Γεωρ. Ιωαννίδης, πρ. Δήμαρχος Καρπάθου – Δικηγόρος,

5. Μαρία Λοΐζου – Ιωαννίδη, Εικαστικός Εκπαιδευτικός – Τουριστική Επιχειρηματίας, σύζυγος Μιχ. Ιωαννίδη,

6. Χρόνης Μιχ. Πανάρετος, Μουσικός – Επιχειρηματίας,

7. Γιώργος Κων. Ασπρομμάτης, Τουριστικός Επιχειρηματίας,

8. Γιάννης Αντ. Παπαβασίλης, Ξυλουργός – Μελισσοκόμος,

9. Κώστας Αντ. Παπαβασίλης, Ξυλουργός – Μελισσοκόμος.

Η ομάδα των επισκεπτών ασχολήθηκε αρχικά με την περισυλλογή των εκβρασθέντων από τη θάλασσα πλαστικών από την παραλία Παλάτια και από την πεζοπορική διαδρομή Παραλία Παλατιών – Αγ. Σοφία – Ποταμός του Έντη – Άργος – Προφήτης Ζαχαριάς – Παλάτια συγκεντρώνοντας πέντε σακκούλες απορριμμάτων.

Παράλληλα με ξεναγούς τους Γιώργο Κων. Χατζηπαπά και Ντίνο Μιχ. Πρωτόπαπα, ανθρώπους με έντονα τα βιώματα του συγκεκριμένου τόπου, οι συμμετέχοντες γνώρισαν και εντυπωσιάστηκαν από το νησί της Σαρίας και τις μοναδικές ομορφιές του. Πολλοί μάλιστα το επισκέπτονταν για πρώτη φορά!

Ξεκινώντας την περιήγησή τους ξεναγήθηκαν στα ερείπια της αρχαίας Σάρου, στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Σοφίας και στον Αραβικό οικισμό των Παλατιών. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής διά του φαραγγιού του Έντη και του οροπεδίου του Άργους ενημερώθηκαν από τον Γιώργο Κων. Χατζηπαπά για την παλιά γεωργική ζωή της Σαρίας και για το στενάχωρο σήμερα της ερήμωσης του τόπου. Κατέληξαν εν συνεχεία στο εκκλησάκι τ’ Αή Ζαχαριά, που δεσπόζει στα Παλάτια, όπου προσκύνησαν και απόλαυσαν τη μοναδική θέα προς την ανοιχτή θάλασσα. Τέλος κατηφόρισαν σταδιακά από την απότομη πλαγιά και επέστρεψαν στα πλεούμενά τους.

Οι αδελφοί Παπαβασίλη ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τη βελτίωση του μονοπατιού που οδηγεί τον οικισμό Βωνία, όπου διατηρούν τα μελίσσια τους από τα οποία παράγουν το γνωστό βιολογικό μέλι “ΠΑΛΑΤΙΑΝΟ”.

Photo_1: Το ταχύπλοο του Φορέα Διαχείρισης “ΝΗΣΟΣ ΣΑΡΙΑ” αραγμένο στην “Αρκοντοπεντζούλα” στα Παλάτια.

 

Photo_2: Οι αδελφοί Παπαβασίλη ταξιδεύουν από το Διαφάνι για τα Παλάτια.

 

Photo_3: Ο Γιώργος Κων. Χατζηπαπάς ξεναγεί στηριζόμενος στην παραδοσιακή “φουρτωτήρα”.

 

Photo_4: Το Άργος της Σαρίας.

 

Photo_5: Μετοχόσπιτο στο Άργος της Σαρίας. Στο βάθος ο ανεμόμυλος του οικισμού.
Photo_6: Οι πεζοπόροι καθ’ οδόν προς τον Άη – Ζαχαριά.
Photo_7: Οι ομάδα των εκδρομέων ξεκουράζεται στην αυλή του ξωμονάστηρου.
Photo_8: Ο Άης Ζαχαριάς δεσπόζει στα Παλάτια
Photo_9: Οι πεζοπόροι κατεβαίνοντας την απόκρημνη βουνοπλαγιά.

Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι από τις υπέροχες στιγμές που έζησαν κοντά στην ανοιξιάτικη Καρπαθιακή φύση και αναχώρησαν με την υπόσχεση σύντομα να επιστρέψουν και με πολυπληθέστερη συνοδεία.

22.2.2023
Καρπαθιακά Νέα