Η φετινή τουριστική ΚΡΙΣΗ στο ΔΙΑΦΑΝΙ, σε καιρό ΟΛΙΚΗΣ τουριστικής ανάκαμψης στην ΕΛΛΑΔΑ

Η φετινή τουριστική ΚΡΙΣΗ στο ΔΙΑΦΑΝΙ, σε καιρό ΟΛΙΚΗΣ τουριστικής ανάκαμψης στην ΕΛΛΑΔΑ

του ΜΑΝΩΛΗ ΗΛ. ΛΙΟΡΕΪΣΗ

Καθώς η φετινή τουριστική σεζόν βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της, είναι πιστεύω ώρα να εξάγουμε τα πρώτα σοβαρά συμπεράσματα για τη χρονιά που διανύουμε. Μια χρονιά που γέννησε, με τη γενικευμένη τουριστική πτώση για ολόκληρη την Κάρπαθο, αλλά ειδικότερα για το Διαφάνι, πολύ σοβαρά ερωτήματα αφενός για τις υφιστάμενες τουριστικές υποδομές και αφετέρου για τον υποτιθέμενο τουριστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του τόπου μας…

Α. Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟ

α. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥΛΜΑΝ & ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

 • Τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της θεαματικής βελτίωσης της ποιότητας του οδικού δικτύου της Βόρειας Καρπάθου, με την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης της αμαξιτής οδού Σπόων -Ολύμπου το έτος 2014, ο κύριος όγκος των ημερήσιων επισκεπτών της παγκόσμια προβεβλημένης Ολύμπου μετακινείται —με αφετηρία την πρωτεύουσα του νησιού— πρωτευόντως με τη βοήθεια ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και δευτερευόντως με τη βοήθεια τουριστικών πούλμαν, που είτε ανήκουν στα τουριστικά πρακτορεία είτε ενοικιάζονται απευθείας από τα Κ.Τ.Ε.Λ. Καρπάθου. Αυτό γιατί η μεν επιλογή του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου παρέχει στους επισκέπτες μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων με τη δυνατότητα να γνωρίσουν επιπρόσθετα και άλλα μέρη του νησιού με ένα λογικό κόστος, η δε επιλογή του τουριστικού πούλμαν από τη μια ρίχνει κατακόρυφα το κόστος του εισιτηρίου της μετακίνησης προς την Όλυμπο κι από την άλλη αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στους τουριστικούς πράκτορες!…

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι οι μεν επιβάτες των ενοικιαζομένων οχημάτων σπάνια μόνο κατεβαίνουν πλέον στο Διαφάνι για μπάνιο και φαγητό, κι αυτό αφού έχουν δεκάδες άλλες ανάλογες επιλογές επιστρέφοντας στην Νότια Κάρπαθο, ενώ οι επιβάτες των πούλμαν για λόγους οικονομίας χρόνου και καυσίμων κατευθύνονται από τα πρακτορεία κατά κανόνα στο Λευκό, μετά την επίσκεψη της Ολύμπου.

β. ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΑ

 • Καθώς λοιπόν η μετακίνηση του κύριου όγκου των τουριστικών επισκεπτών της Ολύμπου γίνεται πλέον με άλλους τρόπους και όχι με τα ημερόπλοια που χρησιμοποιούσαν, κατά το παρελθόν, ως ενδιάμεσο σταθμό το Διαφάνι, τονώνοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την οικονομία του, τα πρακτορεία προσανατολίστηκαν στην μαζική προώθηση της εκδρομής της Σαρίας με περιστασιακή σύντομη στάση στο Διαφάνι για τους λιγοστούς πλέον επιβάτες με προορισμό την Όλυμπο. Ο χρόνος παραμονής μάλιστα αυτών των λίγων επισκεπτών στο επίνειο της Ολύμπου έχει σχεδόν μηδενιστεί, τόσο κατά την άφιξη, όσο και κατά την αναχώρησή τους.

Β. ΟΙ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΑΝΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 • Αποτέλεσμα των νέων δεδομένων είναι να μηδενιστούν σχεδόν οι έξωθεν μετακινήσεις τουριστών από την Νότια Κάρπαθο προς το Διαφάνι, ακόμη και μέσω Ολύμπου, και οι επιχειρήσεις του Διαφανιού να παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους μόνο με τις δικές τους δυνάμεις και με τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα του οικισμού.
 • Έτσι, για να μην πολυλογούμε, το Διαφάνι έμεινε φέτος με τους γνώριμους επί χρόνια επισκέπτες του και μόνο. Αυτοί αποτελούνται κυρίως από παλιούς Ιταλούς τουρίστες, τρίτης κυρίως ηλικίας, και κάποιες άλλες Ιταλικές κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά που επιθυμούν να περάσουν ήσυχες και κυρίως οικονομικές διακοπές στην Κάρπαθο.
 • Πέραν των όσων αναφέρθηκαν η συνολική φετινή αποτίμηση του τουριστικού δυναμικού του Διαφανιού έδειξε μιαν αξιοσημείωτη απώλεια κλινών, την ώρα που η Όλυμπος αύξανε το δυναμικό της κατά 25 περίπου υψηλής ποιότητας νέες κλίνες!!!

Γ. ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

 

Έφτασε λοιπόν ο κόμπος στο χτένι! Και είναι η ώρα της σκληρής αυτοκριτικής, γιατί “ή στραβός ειν’ ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε…” Κι επειδή ο γιαλός δεν μπορεί να είναι “στραβός” είναι επιτέλους σίγουρο ότι τόσα χρόνια εμείς αρμενίζαμε στραβά.

Αν μας ενδιαφέρουν οι αιτίες του κακού αυτές —γνωστές από χρόνια— είναι:

 • Η επιμελής “καθοδήγηση”, “με το αζημίωτο” φυσικά, των ξένων επισκεπτών προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις μέσω της λειτουργίας αλληλοϋποστηριζόμενων τοπικών και υπερτοπικών κυκλωμάτων, που λειτουργούν στο ημίφως του τουριστικού περιθωρίου, χρησιμοποιώντας ως όπλο τους τη δυσφήμιση ανυποψίαστων συναδέλφων στους ξένους επισκέπτες.
 • Η συνεχιζόμενη λειτουργία στο Διαφάνι επιχειρήσεων αμφιβόλου νομιμότητας, θέμα για το οποίο η άπραγη Διοίκηση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ” με Πρόεδρο την ανύπαρκτη Μαρίνα Μιχ. Λεντάκη δεν έχει πράξει επί ένα χρόνο τώρα το παραμικρό!…
 • Η όψη εγκαταλειμμένου χωριού που παρουσιάζει το Διαφάνι όλα τα τελευταία χρόνια. Σκουπίδια παντού, παγκάκια παραπεταμένα, το συντριβάνι της πλατείας Ι. Λύρα παρατημένο δυο χρόνια τώρα.
 • Το κυριότερο όμως η έλλειψη νερού. Μια έλλειψη που οδηγεί στη δυσλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Το νερό της πηγής της Βανάντας, δεν μπόρεσε, παρ’ όλες τις συνεχείς και έγκαιρες οχλήσεις μου στη διάρκεια του χειμώνα τόσο προς τον Αντιδήμαρχο Βορείου Καρπάθου Νίκο Νταή, όσο και προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ολύμπου Ηλία Παπαηλία, ανθρώπους του κλάδου, να επανενταχθεί έγκαιρα στο δίκτυο του οικισμού με αποτέλεσμα συνεχείς και επί μέρες διακοπές μέσα στον Αύγουστο στην παροχή νερού.
 • Το εκ κατασκευής ανεπαρκές αποχετευτικό μας δίκτυο τραγικοποιεί συχνά-πυκνά ακόμη περισσότερο τη γενική εικόνα της εγκατάλειψης του χωριού και προσβάλει βάναυσα τον επισκέπτη με τις διαρροές του.
 • Η έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης στο χωριό, επιτάσσει την άμεση ανεύρεση κατάλληλων λύσεων, οι οποίες θα λύσουν το αυξανόμενο αυτό πρόβλημα. Πρόβλημα που επιδεινώνεται από την αδυναμία της Κοινότητας να κλείσει καθολικά την παραλία, ενώ διαθέτει στα χέρια της σχετική επικυρωμένη απόφαση από το 2017, όπως ακριβώς ισχύει και για την πλατεία της Μακρυμύττας στην Όλυμπο.
 • Η κατά σύστημα εφαρμοζόμενη άγρα πελατών από πολλούς “επιχειρηματίες” του Διαφανιού, που την ασκούν ανενόχλητοι από τις αρμόδιες αρχές.
 • Η χρήση πέραν του προβλεπόμενου στην άδεια λειτουργίας αριθμού τραπεζοκαθισμάτων σε σειρά καταστημάτων κ.λπ. κ.λπ.
 • Η εκ προθέσεως μεθοδική αλλοίωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών αρνητικών κριτικών από ιστότοπους κρατήσεων (Booking, κ.λπ.)! Έτσι εμφανίζονται ξενοδοχεία 30 ετών να έχουν 10 κριτικές πελατών, ώστε να παρουσιάζουν υψηλή βαθμολογία και να βρίσκονται στην πρώτη θέση σε κάθε σχετική αναζήτηση.

Δ. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ

Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Όλυμπος αποτελεί τον κορυφαίο πόλο έλξης τουρισμού στην Κάρπαθο. Είναι λοιπόν επιβεβλημένο να συμπεριλάβουμε με τρόπο ευφάνταστο στο πρόγραμμα των επισκέψεων της, διά ξηράς ή διά θαλασσής, και το Διαφάνι.  Βέβαια, θα μου πείτε, εδώ δεν έχει τοποθετηθεί οδική σήμανση που να δείχνει προς τα που πέφτει το Διαφάνι στο σταυροδρόμι της Πέρα-Παναγίας!…

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι η Όλυμπος δεν αντιμετωπίζει, τυπικά τουλάχιστον, το ίδιο πρόβλημα με το Διαφάνι, αισθάνθηκα την ανάγκη να καταθέσω μια σειρά χρήσιμων, όπως πιστεύω, προτάσεων, που η υλοποίηση τους θα συμβάλει αναπόδραστα στην τουριστική ανάκαμψη του Διαφανιού:

 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΑΝΙ

Η ένταξη της κατασκευής μαρίνας τουριστικών σκαφών στον λιμένα Διαφανίου στον προσεχή προγραμματισμό του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, είναι έργο που θα προσελκύσει τουρισμό υψηλών εισοδημάτων στον τόπο μας.

1.ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΒΑΝΑΝΤΑ – ΑΠΟΚΑΠΟΣ

Ακριβώς επειδή το Διαφάνι θα πρέπει να στηρίζεται του λοιπού στα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι άμεση ανάγκη η βελτίωση της πρόσβασης στις μαγευτικές παραλίες Βανάντας και Απόκαπου, μέσω της ασφαλτόστρωσης των σχετικών αμαξιτών οδών, ώστε να βοηθηθεί η επισκεψιμότητά του.

2.ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟΣ – ΔΙΑΦΑΝΙ

Μια παλιά σκέψη που καθίσταται όμως επίκαιρη και σταδιακά απολύτως υλοποιήσιμη είναι η δρομολόγηση ημερόπλοιων στη γραμμή Νότια Ρόδος – Διαφάνι. Η κίνηση αυτή παρά τη δυσκολία υλοποίησής της λόγω των απαιτούμενων κεφαλαίων και των λοιπών υποδομών αποτελεί κίνηση-ματ για το τουριστικό μέλλον του Διαφανιού.

3. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ – ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Θα πρέπει τέλος να γίνει κοινή συνείδηση ότι δεν μπορούμε να διεκδικούμε σοβαρό μερίδιο της τουριστικής πίτας της Καρπάθου με κτιριακές υποδομές πεντηκονταετίας και με σέρβις της εποχής των τουριστών με τα “σαμάρια” της δεκαετίας του 1960!

Πέρ’ απ’ αυτά θα πρέπει να σχεδιαστούν για υλοποίηση στο άμεσο μέλλον δυό ακόμη κινήσεις που θα ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα της Βόρειας Καρπάθου:

4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ & ΤΟΥ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ

Η αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της λειτουργικότητας των ανεμομύλων, πρωτίστως της Ολύμπου και δευτερευόντως του Διαφανιού, πρέπει να αποτελέσει άμεση επιδίωξη των ιθυνόντων του τόπου και κυρίως του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.), που παρά τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητές του και το ποσό των εκατόν ογδόντα χιλιάδων Ευρώ (180.000€), που θα έχει σε λίγο στο ταμείο του, δεν μπόρεσε λόγω των ακατάλληλων και παταγωδώς αποτυχημένων διοικήσεων του να προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στον τόπο μας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε την εικόνα και κατά συνέπεια και την άνοδο της επισκεψιμότητας των χωριών μας μετά από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

 • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ                                                                       Τι να πρωτοπεί κανείς για το πολύπαθο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο της Ολύμπου. Οι ψεύτικες υποσχέσεις βουνά και τα υποκριτικά δάκρυα ποτάμια να μας πνίξουν.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, επί τρία χρόνια δεν μπορέσατε παρά τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις σας να βάλετε “λίθον επί λίθου” στο πολυδιαφημισμένο Μουσείο της Ολύμπου. Δεν μπορέσατε ούτε καν την πλατεία που βρίσκεται μπροστά του να επενδύσετε με πλάκες στη μνήμη της αείμνηστης τροφού σας και συμπατριώτισσάς μας Μαρούκλας Κων/νου Ορφανού, η οποία υποτίθεται πως θα υλοποιούνταν με τη προσωπική σας χορηγία. Πότε θα τα ολοκληρώσετε όλα τούτα; Στους δέκα (10) μήνες δημοτικού έργου που σας απέμειναν;;;

Είναι φως φανάρι πως τίποτε απολύτως δεν πρόκειται να γίνει!…

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΝΟΥΘΕΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 • Κύριε Γιάννη Θ. Νισύριε, Δήμαρχε Καρπάθου, αν και στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ψήφισα εσάς και τη δημοτική παράταξή σας “ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ”, η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου και του Δήμου Καρπάθου, των τριών τελευταίων χρόνων γενικότερα, δεν δικαιολογεί δυστυχώς στη συνείδηση μου την επιλογή μου εκείνη. Χωρίς να μηδενίζω το σύνολο του έργου σας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών μας.

 

 • Κύριε Νίκο Κ. Νταή, Αντιδήμαρχε Βορείου Καρπάθου, δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω το “άξιος” για σας, γιατί τόσο η παραγωγικότητά σας, όσο και ο τελικός απολογισμός του έργου σας δεν το δικαιολογεί…

 

 • Κύριε Ηλία Β. Παπαηλία, Πρόεδρε του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου, σας περίμενα στη Λαϊκή Συνέλευση, την οποία θα συγκαλούσατε, όπως είχατε εξαγγείλει, τον περασμένο Αύγουστο. Συνέλευση την οποία όμως ποτέ δεν συγκαλέσατε για τους δικούς σας λόγους. Πιθανόν κάτι να σας φόβιζε. Μήπως ένα από τα αίτια της ακύρωσης της ήταν η με βεβαιότητα αναμενόμενη δημόσια κριτική μου;…Γιατί πολλές φορές στο παρελθόν σας ζήτησα εξηγήσεις σε μια σειρά τοπικών ζητημάτων και ουδέποτε πήρα απάντηση, προφορική ή γραπτή…

Πέραν αυτού διαδίδετε, όπως πληροφορούμαι μέσω τρίτων, ότι στις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζω είμαι υποκινούμενος, ετερόφωτος, υποστηριζόμενος από άλλους, ότι ομιλώ μέσω τρίτων και αντί αυτών κ.λπ.

Δεν έχω τέτοια ανάγκη, αγαπητέ μου Πρόεδρε. Οι γραμματικές μου γνώσεις είναι τουλάχιστον εφάμιλλες του Αντιδημάρχου μας, των Δημοτικών μας Συμβούλων και εσάς προσωπικά. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να κατασκευάζετε, εσείς και οι φίλοι σας, τέτοιες ψευδείς εικόνες πίσω από τις οποίες κρύβεται η αδυναμία σας να απαντήσετε στα ντόμπρα και τίμια πατριωτικά ερωτήματά μου…

Ξέρω ότι δεν μπορώ να αλλάξω εύκολα συνήθειες χρόνων και συμπεριφορές που μας καθηλώνουν στάσιμους. Ως γνωστόν “Η αλήθεια είναι μαλώτρια”, ενώ ο ευθύς και χωρίς περικοκλάδες λόγος παίρνει στις μέρες μας πρόσημο αρνητικό! Και επιπλέον γνωρίζω ότι με τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζω δημιουργούνται σε πολλούς αρνητικές εντυπώσεις για το πρόσωπό μου … πλην όμως, αν θέλουμε κάτι να αλλάξει πρέπει να ακούγονται και τέτοιες φωνές!

Όπως και να ‘χει, κ. Πρόεδρε, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για το πολιτικό σας μέλλον, αφού πρόσωπα με τον ευθύ και ειλικρινή χαρακτήρα μου δεν έχουν τύχη στο τοπικό πολιτικό στερέωμα…

Οπότε να είσαι σίγουρος, εσύ και οι συνοδοιπόροι σου, πως ό,τι και αν επιχειρήσετε στο επίπεδο των “κοινών” του τόπου θα έχει αίσιο τέλος μιας και όλοι ξέρουμε, χρόνια τώρα, πως λειτουργεί το σύστημα και η “ευρύτερη οικογένεια” στον τόπο μας.

 • Δεν μπορεί όμως δύο Ολυμπίτες Δημοτικοί Σύμβουλοι να παραπέμπονται από το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου στην Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Αιγαίου με το ερώτημα της έκπτωσης από το αξίωμά τους με αφορμή τις κατά συρροή αδικαιολόγητες απουσίες τους από τα διοικητικά δρώμενα του Δήμου και κανείς να μην το θεωρεί σοβαρό θέμα. Πως θα αντιπαλευτούν τα προβλήματα του τόπου όταν επί σειρά μηνών, αν όχι ετών οι εντεταλμένοι εκπρόσωποι μας είναι επιδεικτικά απόντες;Και εν πάση περιπτώσει ποιος είναι αξιοκατάκριτος, ο αδικαιολογήτως απών λαϊκός εκπρόσωπος ή όσοι στιγματίζουν τη στάση του αυτή. Γιατί στον τόπο μας καταδικαστέοι είναι όσοι εντοπίζουν τα προβλήματα…
 • Δεν μπορεί τέλος το Κοινοτικό μας Συμβούλιο να έχει μήνες να συνεδριάσει κι εμείς να αναπαυόμαστε σαν να έχουμε λύσει όλα τα ζητήματά μας, έχοντας μόνη μας έγνοια να στέλνουμε τελεσίγραφα στην Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινοτικού Μεγάρου Ολύμπου, με σκοπό να παραδώσει το κλειδί του κτιρίου, ώστε σύντομα να το δούμε και πάλι με μορφή “εριφόκελλου”, όπως το παρέδωσε προ ετών, χωρίς αιδώ, η Κοινοτική μας Αρχή!!!
 • Καθ’ όσον με αφορά αντιδρώ σε όλα αυτά μόνο και μόνο γιατί θλίβομαι να βλέπω άλλους, υποδεέστερους, τουριστικούς προορισμούς να βαδίζουν, έστω και με μικρά βήματα, προς τα εμπρός και εμείς, με μια τέτοια παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που έχει αποκτήσει η Ολύμπος να πηγαίνουμε ολοταχώς προς τα πίσω, εξαιτίας του ότι οι τύχες του τόπου μας βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων, που δεν νοιάζονται γι’ αυτόν και βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται για τους δικούς τους λόγους.
 • Ο τόπος, αγαπητοί μου, για να προκόψει θέλει “εργάτες”, οραματιστές, διεκδικητές και συνεχή παρακολούθηση των προβλημάτων του. Δεν μπορεί η πολύπαθη πατρίδα μας να μοιάζει στα μάτια ορισμένων εκλογικό λάφυρο ανά τετραετία και να τον θυμόμαστε μόνο όταν χρειαζόμαστε ψήφους και όταν θέλουμε να κάνουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές…

9.9.2022

Καρπαθιακά Νέα