Φωτιά σε δασική έκταση στην Άδεια Πυλών

Φωτιά σε δασική έκταση στην Άδεια Πυλών

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, σε δασική έκταση στην περιοχή Άδεια  Πυλών. Πρόκειται για εμπρησμός απο αμέλεια πολίτη ο οποίος προχώρησε σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Η άμεση επέμβαση του κλιμακίου της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Καρπάθου είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να αντιμετωπιστεί στο αρχικό της στάδιο και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο υπεύθυνος για την πυρκαγιά συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου και θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, έχει συστήσει στους πολίτες του Νομού, οι οποίοι με το πέρας της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) προτίθενται να προβούν σε καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων ύστερα από καθαρισμούς των αγρών και των οικοπέδων τους, να αναστείλουν προσωρινά αυτές τις δραστηριότητες, έως το τέλος Νοεμβρίου μέχρι την πτώση ικανοποιητικών βροχοπτώσεων.

Κι αυτό γιατί όπως συνήθως γίνεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά την λήξη της αντιπυρικής, πολλές φορές και την επόμενη ημέρα, αρχίζουν οι καύσεις, ενίοτε και με ισχυρό άνεμο, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να επεμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε τέτοιου είδους πυρκαγιές.

Και χαρακτηρίζονται πυρκαγιές, επειδή η αρχικά ελεγχόμενη καύση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, έχει επεκταθεί ανεξέλεγκτα κι έχει μεταπηδήσει σε παρακείμενους αγρούς, δασικές εκτάσεις, αγροικίες, κλπ. με δυνατότητα πρόκλησης καταστροφών, επειδή η χλωρίδα της υπαίθρου είναι ακόμη στεγνή και κατ’ επέκταση εξαιρετικά εύφλεκτη.

Οι πολίτες ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ότι με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου παύει η σύμβαση των εποχικών πυροσβεστών, όπως και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που σταθμεύει στην Ρόδο, με αποτέλεσμα οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις να είναι αισθητά λιγότερες με ότι αυτό συνεπάγεται.