Ο Γιώργος Μανωλίδης μας μεταφέρει το κλίμα από τις Μενετές λίγες ώρες πριν από τη γιορτή της Επανάστασης

Ο Γιώργος Μανωλίδης μας μεταφέρει το κλίμα από τις Μενετές λίγες ώρες πριν από τη γιορτή της Επανάστασης

γράφει  ο Γιώργος Μανωλίδης, φωτογραφία Μανώλης Μαγριπλής

Τα πιο καλά της φόρεσε,

η αυλή της Παναγίας,

έρχεται πάλι στο χωριό

πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Δίπλα της θε να στέκεται,

ο πιο λαμπρός πολίτης,

ο Μενεδιάτης Υπουργός

Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα… Η Μενετές, μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες εβδομάδων, βάζει τα καλύτερα της, για να υποδεχθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Aξιότιμη Πρόεδρος, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι η 4η κατά σειρά Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα επισκεφθεί το νησί μας για τον εορτασμό της 5ης Οκτωβρίου 1944.

Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να να ψυχανεμιστεί την ατμόσφαιρα του χωριού, μία απίστευτη ανυπομονησία για την αυριανή μέρα…

Στα καφενεία του χωριού, δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης εδώ και μέρες. Οι ιστορίες από τους παλιούς για εκείνα τα χρόνια, αμέτρητες, κάποιοι τα έζησαν ως πρωταγωνιστές, κάποιοι άλλοι μέσα από διηγήσεις των δικών τους ανθρώπων που ηταν μάρτυρες των ιστορικών γεγονότων!

Ξέρετε αυτή η μέρα, δεν είναι σαν τις άλλες…

Σε μία από τις παλαιότερες επετείους για την 5η Οκτωβρίου, ένας συντοπίτης μας από γειτονικό χωριό, είχε χάσει πρόσφατα το παιδί του. Κι όμως την μέρα εκείνη ήταν παρών! Ως γνώστης της ιστορίας και των γεγονότων ήξερε πως η παρουσία του ήταν φόρος τιμής για τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία!

5η Οκτωβρίου σημαίνει, άνθρωποι πάνω από 80 και πλέον χρονών, με κινητικά προβλήματα που μένουν στις εξοχές και δε βγαίνουν πια από το σπίτι, να βάζουν τα καλά τους, να πιάνουν την μαγκούρα τους και να έρχονται σιγά σιγά στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη για να τιμήσουν πατεράδες, αδέρφια και συζύγους! 5η Οκτωβρίου σημαίνει, η γιαγιά που θα πάει στον Άγιο Σπυρίδωνα μόνη της, ενώ δεν μπορεί καλά καλά να περπατήσει, για να υψώσει στους ουρανούς την γαλανόλευκη!

5η Οκτωβρίου σημαίνει, το δωδεκάχρονο παιδάκι, που στεκόταν με αντρεία και καμάρι, μπροστά στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να πει με περηφάνεια το ποιήμα του και να τραγουδήσει μαζί με το υπόλοιπο σχολείο, για την περήφανη Κάρπαθο, που “πρώτη ελευθερώθηκε απ’όλη την Ελλάδα”. 5η Οκτώβριου είναι οι άνθρωποι που καμαρώνουν για την ιστορία τους!

Καμαρώνουν και διηγούνται για κεινους τους ήρωες που μπήκαν στη Ιμακολάτα με προορισμό το άγνωστο, για κεινους που έκρυψαν συμμάχους στα βουνά του Μεσοχωρίου και της Λάστου, για όλους τους μεγάλους Ήρωες, όλων των χωριών του νησιού, που βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν και δεν λύγισαν και είχαν τεράστια συμμετοχή στο συλλογικό έργο του ξεσηκωμού.

Η 5η Οκτωβρίου, θα είναι για πάντα, η μέρα που στην Παναγία των Μενετών, κατέβηκε από τον ιστό της η Ιταλική σημαία και μετά από 642 χρόνια, το λέω και ανατριχιάζω, υψώθηκε και κυμάτισε για πρώτη φορά η Ελληνική!!!

Η 5η Οκτωβρίου για μένα, θα είναι πάντα τα λόγια του παππού μου (15-16 χρονών τότε), πως είδε πρώτη φορά ελληνική σημαία στη ζωή του!!! Οι εικόνες του και ο τρόμος στα δακρυσμένα μάτια του, όταν μιλούσε για τους Ιταλούς και κυρίως για τους σκληρότερους τότε Γερμανούς!

Κλείνοντας θέλω να πω, πως ως λαός, ως Έλληνες, είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε την ιστορία μας!

Είμαστε υποχρεωμένοι, να καλύπτουμε τις οποίες ατέλειες μπορεί να έχουμε, με γνώση και επιπλέον μάθηση! Και πάνω απ’όλα, ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ… …καθώς ως γνωστόν, “λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”….

Υ.Γ. Η αυριανή μέρα, αργεί να ξημερώσει.. και αργεί περισσότερο, γιατί το καμάρι της Καρπάθου, ο υπουργός μας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι ο επίτιμος ομιλητής της 76ης επετείου από την απελευθέρωση! Να σημειωθεί πως ο πατέρας του, ο αείμνηστος Βάσος Γεραπετρίτης, ήταν μέγας πατριώτης και αγωνιστής της εποχής!