karpathiakanea.gr

Γεραπετρίτης: Αναχωρεί την Δευτέρα ελληνικό C-130 προς τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια

Γεραπετρίτης: Αναχωρεί την Δευτέρα ελληνικό C-130 προς τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα προς τη Γάζα αποστέλλεται στην ερχόμενη Δευτέρα με ένα C-130, το οποίο αναχωρεί ώστε να μεταφέρει φάρμακα, τρόφιμα και νερό ώστε να μεταφέρει, ενημέρωσε την Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου και του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία, αναφέρθηκε στις συνεννοήσεις στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας (με το Ισραήλ, την Γαλλία και την Κύπρο) όσον αφορά την δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου εξηγώντας ωστόσο πως το σχέδιο της απρόσκοπτης όδευσης παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες, καθώς δεν υφίσταται ασφαλής λιμένας για να καταταπλεύσει οποιοδήποτε πλοίο.

«Στο ζήτημα του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, που έχει σημαντικά τεχνικά προβλήματα και στα ζητήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας, είμαστε από τις πρώτες και μόνες χώρες που αποστέλλουμε απευθείας βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας δια της όδευσης της Αιγύπτου» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «θα είμαστε πάντοτε στο προσκήνιο». «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου και στο πλαίσιο της ΕΕ και του αραβικού κόσμου να παρέχουμε καλές υπηρεσίες προς την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών αξιών, τις οποίες θα υπηρετούμε πάντα και με συνέπεια» υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, απέρριψε την κριτική ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής των ΗΠΑ και του Ισραήλ, λέγοντας πως η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται, είναι απολύτως αυτόφωτη και αυτοδύναμη και είναι στάση αρχών. Διαβεβαίωσε το Σώμα δεν θα γίνει καμία παρέκκλιση από οποιαδήποτε εξωτερική πολιτική που είναι εθνική πολιτική και δεν θα γίνει καμία απόκλιση από τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Σχετικώς με την στάση της χώρας μας να απέχει από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια αφού είπε πως ήταν δημιουργική και μια στάση που παραμένει στάση συνολικά ανθρωπιστική προσέθεσε πως ο ίδιος μέχρι και πριν την ψήφιση του ψηφίσματος ήταν σε επαφή με ομολόγους του του αραβικού κόσμου, ειδικά με τον ομόλογό του της Ιορδανίας.

Εξήγησε εξάλλου ότι στο ψήφισμα απουσιάζουν κρίσιμες συνιστώσες οι οποίες θα πρέπει να καταγράφονται, διότι τα ψηφίσματα παράγουν πολιτικές και οι πολιτικές έχουν σημασία για τους λαούς. Επανέλαβε δε ότι οι θάνατοι δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν εθνικότητα. «Θα πρέπει να είμαστε επί της αρχής αυστηροί σε ότι αφορά κάθε επίθεση, κάθε βία κάθε απάνθρωπη μεταχείριση και καθ ολοκληρίαν κατά της τρομοκρατίας», προσέθεσε και συμπλήρωσε πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ισραήλ παράγει τέτοιου τύπου γεγονότα. «Καλό είναι να μην υπάρχουν συμψηφισμοί, εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχει οποιαδήποτε έμμεση νομιμοποίηση επειδή διατηρείται αυτή η κατάσταση. Δέχομαι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να τοποθετείται σε ότι αφορά το αίτημα το οποίο έγινε, το εύλογο, δίκαιο και ιστορικά απολύτως τεκμηριωμένο αίτημα να έχει παλαιστινιακό κράτος. Έχει περάσει από τον ΟΗΕ και έχει εγκριθεί σχεδόν από το σύνολο των κρατών – μελών του Οργανισμού» υπογράμμισε. Επισήμανε επίσης με έμφαση ότι παρά ταύτα καμία απολύτως ιστορική απαρχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τρομοκρατική δράση.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως επειδή 19 κράτη δεν υπερψήφισαν (τα 2/3 των κρατών – μελών της ΕΕ δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα) δεν σημαίνει ότι όλα αυτά έχουν μια φιλο-ισραηλινή στάση, αλλά ότι αντιλαμβάνονται ότι από το ψήφισμα αυτό, απέλειπαν συγκεκριμένα πράγματα που θα το καθιστούσαν πολύ πιο ωφέλιμο και πολύ πιο δίκαιο. “Και εν πάση περιπτώσει η Ελλάδα δεν καταψήφισε. Είναι σημαντικό διότι η καταψήφιση προσμετράται, ενώ η αποχή δεν προσμετράται για την εξαγωγή της πλειοψηφίας των 2/3” εξήγησε.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έθεσε το θέμα της ανθρωπιστικής παύσης, που είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο. “Και ο πρωθυπουργός και εγώ επιμένουμε στο πλαίσιο της ΕΕ και το δικό μας σχέδιο υιοθετήθηκε στο σχέδιο της 26ης και 27ης Οκτωβρίου ότι για λόγους ανθρωπισμού να υπάρξει παύση και να υπάρξουν ανοιχτοί διάδρομοι έτσι ώστε όλοι οι ευάλωτοι να φύγουν από τη Γάζα, οι τραυματίες της αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης και να υπάρξει μια απολύτως ισόρροπη ανθρωπιστική δράση. Αυτό για εμάς είναι πρωτεύον” κατέληξε.

www.cnn.gr

4.11.2023

Καρπαθιακά Νέα