Γεραπετρίτης: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του α’ εξαμήνου του 2022

Γεραπετρίτης: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του α’ εξαμήνου του 2022

Την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης για το 2022 αποτυπώνει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Υπογραμμίζοντας το «μεγάλο στοίχημα» που παραμένει, όπως σημειώνει, «η εδραίωση κοινωνικών πολιτικών που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα θέσουν σε ισότιμη αφετηρία όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους», προαναγγέλλει τις τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για το α’ εξάμηνο του επόμενου έτους: μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και νέος κλιματικός νόμος.

Αναλυτικά, ξεκινώντας από τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, «το 2021 κλείνει με ανάμεικτες παραστάσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο», γράφει ο υπουργός Επικρατείας και εξηγεί: «Από τη μία πλευρά, η συνεχιζόμενη πανδημία η οποία προκάλεσε σημαντικούς κλυδωνισμούς στην κοινωνία και την οικονομία και, πάνω απ’ όλα, οδήγησε στην απώλεια συνανθρώπων μας. Από την άλλη πλευρά, οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς δείκτες και, κυρίως, στη σημαντική μείωση της ανεργίας, κατεξοχήν, χάρη στη στήριξη που δόθηκε στην εργασία και την αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Παραθέτει δε, στη συνέχεια κάποιους σχετικούς κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες: «η ανεργία έχει συρρικνωθεί σε ιστορικό χαμηλό τελευταίας δεκαετίας με αντίστοιχη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4%, ενώ οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα και οι ιδιωτικές καταθέσεις ενισχύονται διαρκώς, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται, βάσει αντικειμενικών στοιχείων, από 365 έως 1.615 ευρώ, λόγω της σημαντικής μείωσης στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές».

Και, προχωρώντας με την ατζέντα του επόμενου έτους, «για το 2022 το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εδραίωση κοινωνικών πολιτικών που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα θέσουν σε ισότιμη αφετηρία όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενεργοποιηθεί ή πρόκειται να ενεργοποιηθούν εντός του 2022 μια σειρά από εθνικά σχέδια που αποσκοπούν με συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες δράσεις να βελτιώσουν την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουν την ουσιαστική ισότητα», αναφέρει ο Γ. Γεραπετρίτης που εξειδικεύει αμέσως μετά:

«Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο εφαρμογής οριζόντιων δημόσιων πολιτικών, που δεν περιορίζεται σε σημειακές και εμβαλωματικές παρεμβάσεις αλλά ερείδεται σε ένα συγκροτημένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης επιμέρους τομέων της κοινωνίας. Πρόκειται για το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού, την εθνική στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, το εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων, το εθνικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και το εθνικό πρόγραμμα δημόσιας υγείας Σπύρος Δοξιάδης».

Όμως, συνεχίζει στο άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας, «σε αυτά τα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, προστίθενται τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση το πρώτο εξάμηνο του 2022 και άπτονται των θεμελιωδών δικαιωμάτων της υγείας, της παιδείας και του περιβάλλοντος. Αφορούν στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τη μεταρρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και τον νέο κλιματικό νόμο. Οι μεταρρυθμίσεις, όπως και συνολικά η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, ενισχύονται από τη σύγχρονη ψηφιακή διακυβέρνηση».

Εν κατακλείδι, «οι κοινωνικές αυτές πολιτικές έχουν συμπεριληπτικό χαρακτήρα. Κατατείνουν να αποδώσουν σε κατηγορίες πολιτών που είναι ευάλωτες ή υποεκπροσωπούνται, ισότιμη πρόσβαση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, αίροντας εμπόδια και εισάγοντας σχετικά θετικά μέτρα. Ισότιμη πρόσβαση παντού για όλους χωρίς αποκλεισμούς και με αίσθημα φροντίδας προς τον κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη. Αυτό το συνθετικό πλέγμα κοινωνικών πολιτικών, σε συνδυασμό με τη συνετή και συνεπή δημοσιονομική πολιτική, δημιουργούν μία βιώσιμη αισιοδοξία για το 2022, ότι η χώρα μας θα βαδίσει στον δρόμο της προόδου, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη ένα νέο σύγχρονο κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία του κάθε πολίτη», επισημαίνει κλείνοντας ο Γ. Γεραπετρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ