Γεραπετρίτης για τον περιφεριακό Μενετών: "Αφού δε συμφωνούν ορισμένοι χωριανοί, δεν γίνεται"

Γεραπετρίτης για τον περιφεριακό Μενετών: "Αφού δε συμφωνούν ορισμένοι χωριανοί, δεν γίνεται"

Σχεδόν κάθε πρωί, αυτή την εποχή, έχουμε κι ένα επεισόδιο μπερδέματος και καθυστέρησης στην κάτω και ή την πάνω “πλατεία” των Μενετών.

Χθες στις 09.00 π. μ, Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022, βαρύ όχημα πήγαινε προς την Αρκάσα ενώ κατέβαινε ένα φορτηγό φορτωμένο με ένα αυτοκίνητο! Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα ολιγόλεπτο χάος και να αναστατωθούν εκείνοι που ζουν γύρω από τον κεντρικό άξονα που διασχίζει το χωριό.

Από χρόνια ακούμε την ιδέα να ανοίξει ένας περιφερειακός δρόμος έτσι ώστε τα οχήματα, που δεν έχουν προορισμό τις Μενετές, να μην περνούν μέσα από τον στενό έτσι κι αλλιώς δρόμο του χωριού και να δημιουργούν αναστάτωση. Η χάραξη του νέου δρόμου σχεδιαζόταν να γίνει κάτω από την εκκλησία του χωριού. Με πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη έγινε μια σχετική προ-μελέτη η οποία κατέληγε σε έναν δρόμο περίπου 2 χιλιομέτρων και με κινήσεις του Δήμου Καρπάθου θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να βρεθούν τα χρήματα.

Όλα αυτά τα γράφουμε για την ιστορία, αφού το “τρένο” χάθηκε. Ο σχεδιαζόμενος δρόμος είναι παρελθόν κι αυτό διότι κάποιοι χωριανοί έπιασαν τον κ. Γεραπετρίτη και του είπαν ότι διαφωνούν με έναν δρόμο που θα οδηγεί τα αυτοκίνητα εκτός του χωριού. Πίστευαν ότι μια τέτοια κίνηση θα έφερνε απομόνωση και ερημοποίηση του χωριού!

Και καλά υπήρχαν κάποιοι που διαφωνούσαν, εκείνοι που δεν έβλεπαν την αλλαγή στην καθημερινότητα του χωριού. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να κινητοποιηθούν και να οδηγήσουν τα πράγματα;

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι το χειρότερο από όλα όσα μπορούν να μας συμβούν. Στους μικρούς τόπους κυρίαρχες είναι οι έννοιες της παραίτησης και της απάθειας. Μια ιδιόμορφη σιωπή, η πιο σωστά είναι η “ιδρυματοποίηση” που  μας κάνει να αποφεύγουμε να συγκρουστούμε, δε θέλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά, να έρθουμε σε ρήξη, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν εκείνοι που απλά φωνάζουν πιο… δυνατά κι ας μην έχουν καμιά άποψη. Κρίμα για μια ακόμη ευκαιρία που χάθηκε.

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα