Γιάννης Λυριστής: Αίτημα του Δήμου Καρπάθου να γίνουν υποχρεωτικά τα μοριακά τεστ σε αφίξεις και αναχωρήσεις

Γιάννης Λυριστής: Αίτημα του Δήμου Καρπάθου να γίνουν υποχρεωτικά τα μοριακά τεστ σε αφίξεις και αναχωρήσεις

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ανάμεσα στα άλλα, πληροφορηθήκαμε και την δράση της Πολιτικής Προστασίας στο θέμα του covid-19 από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Λυριστή. Πρώτα από όλα να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν rapid tests  στην Κάρπαθο και για αυτόν το λόγο δεν γίνονται δειγματοληψίες. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες για να λυθεί άμεσα το θέμα.

Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν γίνει στο νησί περισσότερα από 1700 rapid tests και συνολικά φτάνουμε τα 2.740! Από αυτά 2.000 αποτελούν προμήθεια του Δήμου Καρπάθου και τα 700 είναι προσφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όπως ενημέρωσε ο κ. Λυριστής, αυτή τη στιγμή η Κάρπαθος δεν έχει κανένα ενεργό κρούσμα! Όλα έχουν βγει από την καραντίνα και για ακόμη μια φορά ζήτησε μεγάλη προσοχή στους κανόνες για να μην αντιμετωπίσει θέματα η Κάρπαθος. Επίσης προκάλεσε εντύπωση η αναφορά του στην προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, για το θέμα των ελέγχων στις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο-λιμάνι) και να ζητήσει να γίνονται υποχρεωτικά. Από τον ΕΟΔΥ τον παρέπεμψαν στην Γ.Γ. Πολιτικής προαστασίας και από εκεί  στο το Υπ. Προστασίας του Πολίτη! Και οι τρείς φορείς δεν απάντησαν στο αίτημα του Δήμου για να γίνει υποχρεωτικό το μοριακό τεστ σε ταξίδια από και προς την Κάρπαθο. Στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη στάλθηκε το αίτημα με email και τώρα η Πολιτική Προστασία και ο Δήμος Καρπάθου περιμένουν την απάντηση.

Από την Αθήνα τώρα και κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κοροναϊού, ο υπουργός  κ. Κικίλιας ανέφερε πως θα υπάρξει επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών που δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια».

Εμβολιάστηκαν όσοι είχαν προσέλθει σε εμβολιαστικά κέντρα και όσοι είχαν κλείσει ραντεβού, ενώ εμβολιάστηκαν 400 τρόφιμοι στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να μη χαθούν δόσεις εμβολίου της Pfizer, οι οποίες είχαν βγει από τις συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Οι έκτακτοι εμβολιασμοί ολοκληρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης.

«Σκοπός μας ήταν να διαφυλάξουμε την υγεία των πολιτών αλλά και να μη χαθούν πολύτιμες δόσεις του εμβολίου» είπε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του κοροναϊού, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των μολύνσεων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, κάτι που όπως είπε είναι «θετικό και ενθαρρυντικό». Ωστόσο, επισήμανε ότι σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας σημειώνεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ αυτών ανέφερε και την Κάρπαθο.