Ο Γιώργος Αναστασιάδης απαντά στις 14 ερωτήσεις της "Φωνής της Ολύμπου"

Ο Γιώργος Αναστασιάδης απαντά στις 14 ερωτήσεις της "Φωνής της Ολύμπου"

Τα Καρπαθιακά Νέα ευχαριστούν τον Πρόεδρο του Αδελφότητας  Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» κ. Γεώργιο Ν Διακογεωργίου, όπως και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης των δυο υποψηφίων Δημάρχων Καρπάθου, κ.κ. Γιώργου Αναστασιάδη και Μιχάλη Φελλουζή, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και απάντησαν στις 14 κοινές ερωτήσεις που τους έστειλαν. Ο κ. Μιχάλης Μανωλάκης δεν θέλησε να έχει συμμετοχή, όπως ήδη έχει εξηγήσει τους λόγους και δεν έστειλε τις απαντήσεις του.

Οι ερωτήσεις καθώς και το σύνολο της επιμέλειας των συνεντεύξεων από την κυρία Ρούλα Χουβαρδά Παπαβασίλη την οποία επίσης  ευχαριστούμε.

Οι συνεντεύξεις των 2 υποψηφίων δημάρχων δημοσιεύθηκαν στην πρόσφατη έκδοση της εφημερίδας  “Η Φωνή της Ολύμπου” (τεύχος 386). 

Σήμερα στα Καρπαθιακά Νέα δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του κ. Γιώργου Αναστασιάδη:

1. Τόσα χρόνια ζούμε το ίδιο επαναλαμβανόμενο έργο. Μεγάλες προσδοκίες, με ακατάσχετη υποσχεσιολογία προεκλογικά και έπειτα αξεπέραστη γραφειοκρατία, ασυνεννοησία μεταξύ των εκλεγμένων θεσμικών παραγόντων με συνακόλουθη αθέτηση υποσχέσεων. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς;

Φαίνεται ότι όλα αυτά τα χρόνια, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Οι προσδοκίες, επιβάλλεται να υπάρχουν, γιατί προβάλουν τις ανάγκες της κοινωνίας σε αυτούς που πρόκειται να τις διαχειριστούν! Όταν όμως οι διαχειριστές του Δήμου βαδίζουν σε μονοπάτια προβληματικά, όπως οι δεσμεύσεις από υπαρκτά συμφέροντα, αλλά και συμφέροντα που δημιουργούνται και προκύπτουν στην πορεία, τότε το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Η αποτυχία είναι σίγουρη και η ματαίωση των προσδοκιών, μονόδρομος! Οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ο λόγος χωρίς περιεχόμενο! Οι εκλεγμένοι πρέπει να υπακούουν σε προγράμματα και αρχές, σε ένα οδικό χάρτη από τον οποίο δεν πρέπει να παρεκκλίνει ούτε ο επικεφαλής, ούτε οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας! Από την πλευρά μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι βαδίζουμε σωστά, χωρίς τις υπαρκτές παθογένειες! Δεν δεσμευόμαστε από συμφέροντα, δεν αναφερόμαστε σε πολιτικές ή άλλες εξαρτήσεις και το τοπίο πάνω στο οποίο βαδίζουμε είναι καθαρό, γιατί εμείς το έχουμε προσδιορίσει ως τέτοιο, γιατί εγώ, ως επικεφαλής και όλοι οι άλλοι συντελεστές αυτής της κοινής προσπάθειας, λογοδοτούμε μόνο στην κοινωνία! Αυτή προσδιορίζει τα πάντα και σ’ αυτήν αναφερόμαστε! Εξάλλου και το συμβόλαιο αρχών και προθέσεων με τους πολίτες που ανέφερα μόλις χτες στις 18 Ιουνίου, στην κεντρική μας παρουσίαση στην Κάρπαθο στον φιλόξενο χώρο της Ευαγγελιστρίας, εκτιμήθηκε ως πολύ σημαντικό! Προχωράμε λοιπόν και είμαι, είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιωθούμε.

2. Η έκταση της τοπικής μας Κοινότητας αντιστοιχεί στο 1/3 της έκτασης του νησιού. Εκτός από τους οικισμούς όπου υπάρχουν απαρχαιωμένα δίκτυα και υποδομές, τα οποία χρήζουν αν όχι αντικατάστασης, τουλάχιστον τακτικής συντήρησης, υπάρχει η Αυλώνα, που είναι ένα μοναδικό φαινόμενο αγροτικού οικισμού, που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, για ολόκληρο το νησί. Επιπλέον εκπληκτικές παραλίες, χωρίς καλή οδική πρόσβαση. Τα κατεστραμμένα αγροτικά κτήματα, από την αδέσποτη κτηνοτροφία. Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς, μέσα από την ζώσα λαϊκή παράδοση και τόσα άλλα ζητήματα που η δρομολόγηση λύσεων θα έδινε ανάσες ζωής, όχι μόνο στην Όλυμπο αλλά και σε ολόκληρη την Κάρπαθο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που βάζετε, ώστε να καταφέρει το βόρειο κομμάτι να αναπτυχθεί ισότιμα με το υπόλοιπο νησί.

Στην ερώτησή σας υπάρχει ο πυρήνας του προβλήματος. Η ανάπτυξη ως τώρα, νομίζω μόνο μεροληπτική ήταν. Ούτε οριζόντια ήταν, ούτε ισόρροπη, ούτε δίκαιη! Γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα της περιοχής σε βάθος όπως γνωρίζουμε και τα προβλήματα των περιοχών της υπόλοιπης Καρπάθου.

Στο πρόγραμμα μας συμπεριλαμβάνονται όλες οι απαντήσεις! Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες από εμάς για το βόρειο τμήμα της Καρπάθου είναι η εκπόνηση έργων υποδομής σημαντικών για την στήριξη της καθημερινότητας των πολιτών.

Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της περιοχής μέσω της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα σε όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή έως την πιστοποίηση των προϊόντων, με συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων στην παραγωγική διαδικασία, στην ενίσχυση ειδικών και ιδιαίτερων δεξιοτήτων, στην ενίσχυση του τουρισμού με διαφορετικό αναπτυξιακό πρόσημο από αυτό της υπόλοιπης Καρπάθου, όπως αυτό του θρησκευτικού του περιπατητικού του αναρριχητικού του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου, στην ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και αρχαιοτήτων της περιοχής.

Επίσης ζωτικής σημασίας είναι η λύση του προβλήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, οι υποδομές που σχετίζονται με λιμενικές παρεμβάσεις για την διευκόλυνση του ελλιμενισμού μικρών σκαφών αλλά και του κεντρικού λιμανιού του Διαφανίου. Δίνουμε έμφαση στην καθαριότητα, στο δημοτικό φωτισμό, στην οδοποιία, στην ανάπτυξη της κάθε γειτονιάς και του κάθε οικισμού. Η ποιότητα ζωής αποτελεί σημαντική παράμετρο, ώστε ένας τόπος να γίνει ανταγωνιστικός, φιλικός και ελκυστικός στους κατοίκους και πόλος έλξης για επενδύσεις και επισκέψεις.

 

3. Ποια θεωρείται ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καρπάθου έναντι των άλλων νησιών και ποιες οι δυσκολίες που μας κρατάνε πίσω; Πως οραματίζεστε την Κάρπαθο μετά από 10 χρόνια και ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές του προγράμματος σας που θα υλοποιήσουν το όραμα σας αυτό;

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καρπάθου έναντι των άλλων νησιών, είναι το θέμα του πολιτισμού που παράγεται, δημιουργείται και εξάγεται, είναι το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό του, είναι ο δυναμισμός των ανθρώπων της, είναι η προοπτική της ανάπτυξης και ανάδειξης το προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με την χλωρίδα και την πανίδα, μοναδικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι ο υποθαλάσσιους και θαλάσσιος πλούτος, είναι ο ήλιος και ο αέρας, είναι ο λαϊκός πολιτισμός , είναι η ζώσα λαϊκή παράδοση! Οι δυσκολίες για την ανάδειξη όλων των παραπάνω είναι ο προβληματικός συντονισμός από την πλευρά του Δήμου και των Τοπικών Κοινοτήτων και γιατί όχι, η μη κατανόηση των δυνατοτήτων! Η βασική στρατηγική του προγράμματος μας είναι να δώσουμε στον Δήμο και τις τοπικές κοινότητες οντότητα, υπευθυνότητα και συνυπευθυνότητα στην διαχείριση των προβλημάτων, να κάνουμε τον πολίτη ενεργό, συμμετοχικό, διεκδικητικό και αλληλέγγυο και τον Δήμο εξαρτημένο μόνο από τις ανάγκες των πολιτών! Μετά από 10 χρόνια η Κάρπαθος πρέπει να τρέχει μπροστά από τα προβλήματα και όχι να τα ακολουθεί, να αποτελεί το σημείο αναφοράς στους τομείς της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

 

4. Πρόσφατα άλλαξε προς το καλύτερο και ταχύτερο η ακτοπλοϊκή μας συγκοινωνία με το μητροπολιτικό λιμάνι, αναφορικά με τη δρομολόγηση 2ης κατηγορίας πλοίου αλλά και τις ώρες του συνολικού ταξιδιού. Ποια η γνώμη σας για αυτό; Είμαστε κατοχυρωμένοι ή χρειάζεται να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, να γίνουν και άλλες κινήσεις, ώστε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο της τουριστικής ανάπτυξης, διεκδικώντας περεταίρω αύξηση δρομολογίων και προσεγγίζοντας ενδεχομένως τα υφιστάμενα δρομολόγια των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου;

Η ρύθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίες, σαφώς προς το καλύτερο, είναι το αποτέλεσμα των διαχρονικών πιέσεων και από εμένα προσωπικά, προκειμένου να πειστούν η θεσμικοί παράγοντες των υπουργείων για το δίκαιο των αιτημάτων μας. Επιμένουμε όμως στην μονιμότητα των υπαρχόντων δρομολογίων με συμβάσεις τουλάχιστον δέκα ετών, όπως προβλέπεται και στην διεκδίκηση ενός επιπλέον δρομολογίου από Ηράκλειο προς Ρόδο μέσω Καρπάθου, τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

5. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη συζήτηση για τη δημιουργία υδατοδρομίων στο νησί μας. Ποια η γνώμη σας για τη χρησιμότητα της συγκοινωνιακής αυτής επιλογής και ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη χωροθέτηση των σταθμών αυτού του μεταφορικού μέσου; Θα πρέπει να εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του νησιού ή στο βόρειο κομμάτι, για να μπορέσει να λειτουργήσει ως αντίβαρο μιας ισόρροπης ανάπτυξης ή ενδεχομένως σε περισσότερα του ενός σημεία, όπως κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει;

Για το θέμα των υδατοδρομίων, καθόσον γνωρίζω η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει ήδη από το 2004 από τον συμπατριώτη μας Γιώργο Νικολάου Τσαμπανάκη, ο οποίος το έχει παρακολουθήσει έκτοτε επισταμένως σε όλη του την μετέπειτα πορεία. Προ καιρού μάλιστα κατέθεσε σχετική ρεαλιστική πρόταση στην βάση της οποίας μπορεί να δοθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η πρόταση αυτή, ως γνωστόν, αφορά στην δημιουργία δύο υδατοδρομίων στην Κάρπαθο, ενός στα Πηγάδια και ενός άλλου στο Διαφάνι, στο πρότυπο του αντίστοιχου σχεδιασμού της Κω (Πόλη της Κώ–Κέφαλος), αλλά και της Ρόδου( Πόλη της Ρόδου – Λάρδος ). Πιστεύω ότι μια τέτοια προοπτική βρίσκει σύμφωνους όλους τους Καρπάθιους.

 

 

6. Πιστεύω να γνωρίζετε την ύπαρξη έτοιμης οικονομοτεχνικής μελέτης για την επέκταση του λιμανιού στο Διαφάνι. Θεωρείται χρήσιμο να γίνει προσπάθεια να υλοποιηθεί παράλληλα με το νέο λιμάνι των Πηγαδίων;

Οι μελέτες σε αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι δύσκολο να ενοποιηθούν και δύσκολο να έχουν το ίδιο σημείο εκκίνησης. Είναι όμως σημαντικό και ενδιαφέρον, να μπορέσουν οι μελετητές να το εντάξουν στο ίδιο κατασκευαστικό πλάνο και πλαίσιο, που πάντως είναι θέμα των ειδικών αλλά και τεχνοκρατικό και ο Δήμος πρέπει να το δει με την απόλυτη και την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

7. Την δεκαετία του ‘90, οι κάτοικοι του Διαφανίου, συγκέντρωσαν χρήματα και χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα που δούλευαν εκείνη την εποχή για την κατασκευή του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα, έκαναν τον βραχισμό στο βόρειο κομμάτι της παραλίας του Διαφανίου, κάτι που είχε σκοπό να ανακόψει τον αέρα από εκείνη την πλευρά αλλά και να δημιουργηθεί χώρος, ώστε να μπορούν κάποια μικρά σκάφη να ελλιμενίζονται. Θεωρείτε χρήσιμο χρησιμοποιώντας εκείνες τις πέτρες ως κορμό να μπορέσει να κατασκευαστεί μια μικρή μαρίνα, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν και να προστατεύονται κότερα και μικρά πλοιάρια που επισκέπτονται την περιοχή μας;

Δεν είναι μόνο χρήσιμο αλλά είναι και αναγκαίο. Πρέπει να διερευνηθεί από την αρχή, γιατί καθυστέρησαν ή ανεστάλησαν οι σχετικές μελέτες και γιατί εντέλει δεν προχώρησαν τα έργα. Είναι θέμα προϋποθέσεων και οριοθέτησης του Αιγιαλού ή κάτι άλλο; Είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας η διερεύνηση των προϋποθέσεων και η κατασκευή του έργου.

 

 

8. Το θέμα της ανεπιτήρητης βόσκησης είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή μας, αφού περιουσίες και κόποι πολλών γενεών ισοπεδώνονται χωρίς να μπορεί κανείς να αντισταθεί σ’ αυτή την σύγχρονη μάστιγα. Οι κτηνοτρόφοι εισπράττουν σημαντικά ποσά από τις κρατικές επιδοτήσεις για να επιτηρούν τα ζώα τους, πράγμα που δυστυχώς δεν πράττουν. Ποια είναι η δική σας άποψη για το πως θα μπορούσε να περιορισθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Το θέμα, συζητώντας με παραγωγούς, κτηνοτρόφους και θεσμικούς παράγοντες, είναι πολύ σοβαρό! Παρόμοια θέματα υπάρχουν και σε άλλες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, αυτό είναι γνωστό.

Η ρύθμιση πρέπει να είναι τριπλής σύγκλισης, πρώτον οι ανάγκες των παραγωγών και των κτηνοτρόφων, οι χρηματοδοτήσεις για τις λύσεις που προτείνονται για παράδειγμα περιφράξεις περιοχών ή δημιουργία σφαγείων και το σημαντικότερο πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει όλα τα παραπάνω σε κεντρικό και γενικότερο επίπεδο. Οι προτάσεις που θα προκύψουν μέσω των συσκέψεων των παραγωγών και των κτηνοτρόφων, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, ούτως ώστε να αποτελέσουν το σημείο αφετηρίας για τις μονιμότερες λύσεις!

9. Η πράσινη ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με επιτυχή αποτελέσματα σε άλλα νησιά της Δωδ/σου, όπως η γειτονική Χάλκη, η Τήλος αλλά και η Κάσος. Ποια η γνώμη σας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Τι σκέφτεστε να εφαρμόσετε εφ’ όσον εκλεγείτε για τον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ καθώς και την ανακύκλωση που σταμάτησε πριν ακόμα ξεκινήσει;

Η πράσινη ανάπτυξη επιβάλλεται, με απόλυτο και δεσμευτικό τρόπο, να δημιουργηθεί, να λειτουργήσει και να επεκταθεί, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες του! Όμως, λύσεις που προτάθηκαν και εν μέρει εφαρμόστηκαν την περασμένη δεκαετία, τώρα με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προτεραιότητες και ανάγκες, θεωρούνται προβληματικές και αναθεωρητέες.

Η δημιουργία για παράδειγμα μηδέν αποβλήτων στην Τήλο, οι δοκιμασμένες λύσεις για παρόμοια προβλήματα στην Χάλκη, την Κάσο αλλά κι αλλού, είναι σημαντικά συμπεράσματα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει και πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη, επικαιροποιώντας τα στις ιδιαιτερότητες της Καρπάθου. Για τον ΧΥΤΑ χρειάζονται λύσεις με σύγχρονες αντιλήψεις, που όμως προηγούνται του κορεσμού του. Το θέμα της διαλογής των απορριμμάτων και η κομποστοποίηση των οργανικών, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην μείωσή τους με προϋπόθεση την εκπαίδευση στην κατανόηση του προβλήματος από πλευράς των πολιτών και την συμμετοχή τους!

 

 

10. Ο δήμος Καρπάθου κατά γενική ομολογία εδώ και πολλά χρόνια είναι υποστελεχωμένος. Ποιες είναι οι ειδικότητες που θεωρείτε ότι είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν έργα που μέχρι τώρα είναι στάσιμα; επίσης πείτε μας αν εκτιμάτε ότι υπάρχει τρόπος το υπάρχων προσωπικό του Δήμου να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα, μιας και υπάρχουν κατά καιρούς παράπονα για άνιση κατανομή εργασιών και γενικότερη μη εύρυθμη λειτουργία κάτι που μπορεί να συμπεράνει κάποιος εκτός των άλλων και από το ότι μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα άλλαξαν πέντε Γενικοί Γραμματείς.

Η υποστελέχωση του Δήμου κατά 22 θέσεις, όπως έχω ενημερωθεί, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγή έργου από την πλευρά του αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω ποιοτικών λύσεων που θα προκύψουν από προτάσεις τεχνοκρατών, που πρέπει να στελεχώσουν τον Δήμο αλλά και την εμπλοκή διοικητικών και υποστηρικτικών ειδικοτήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής λειτουργία του. Στελέχωση λοιπόν του Δήμου με τις θέσεις που εκκρεμούν, που μέρος από αυτές μπορούν να τροποποιηθούν όπου είναι αναγκαίο, με παράλληλη όμως ανακατανομή του προσωπικού, νέου και παλαιότερου, προκειμένου οι παρεμβάσεις να είναι αποτελεσματικότερες και ουσιαστικότερες.

11. Θεωρείται ότι στην Κάρπαθο μπορεί να λειτουργήσει ένα σχήμα με τρείς παρατάξεις; Μπορεί δηλαδή εύκολα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων που να είναι κατάλληλοι για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα τους και την δουλειά που χρειάζεται να γίνει στον Δήμο ή ενδεχομένως η έλλειψη αυτή θα αναγκάσει τις αυτοδιοίκητές παρατάξεις να είναι λιγότερο επιλεκτικές ως προς τα άτομα που θα είναι πρόθυμα να στελεχώσουν την κάθε μια από αυτές;

Ο τελευταίος και σε ισχύ νόμος περί Αυτοδιοίκησης, δυσκόλεψε πάρα πολύ τις διαδικασίες, δημιουργώντας και στην περιοχή μας πολλά αδιέξοδα. Αναφέρομαι καταρχήν στον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων που θα στελεχώσουν της παρατάξεις και που στην περιοχή μας είναι τουλάχιστον 51 από κάθε συνδυασμό, αλλά και στην ποσόστωση γυναικών που αντιστοιχεί στο 40% των υποψηφίων.

Πολύ δύσκολη η επίτευξη του στόχου, λοιπόν, της κατάρτισης των συνδυασμών, οπότε πλέον είναι μονόδρομος η συμπλήρωσή τους από Καρπάθιους συμπατριώτες μας εκτός Καρπάθου, με αυστηρά όμως κριτήρια επιλογής, όπως το γνωστικό αντικείμενο του καθενός, η αναγνωσιμότητα και η προσφορά του στα κοινά σε άλλους τομείς της περιοχής που δραστηριοποιούνται.

12. Ποια είναι η άποψη σας, τόσο για υποψηφίους αλλά και μετέπειτα εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που δεν ζουν- κατοικούν μόνιμα στην Κάρπαθο αλλά και για τους ψηφοφόρους που έρχονται αποκλειστικά για τις εκλογές, ενώ διαμένουν μόνιμα σε άλλες περιοχές εντός ή εκτός Ελλάδος;

Ειδικά για την Κάρπαθο η συμβολή των υποψηφίων είναι καθοριστική, επειδή συμβάλλουν με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα βιώματα τους, στα κοινά και ειδικά για την περιοχή μας την Όλυμπο, νομίζω ότι η συμβολή τους επιβάλλεται! Είναι πολίτες ενημερωμένοι που μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Δεν είμαι καθόλου αρνητικός, για τον επιπλέον λόγο, ότι αυτοί οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συνήθως είναι εξειδικευμένοι αλλά και βαθείς γνώστες των προβλημάτων της περιοχής σε πολλούς τομείς, μπορούν και επιβάλλεται, οι εμπειρίες τους αυτές να επενδυθούν για να προχωρήσουμε σε σύγχρονες λύσεις παλιών και νέων προβλημάτων που υπάρχουν και θα υπάρξουν και στο μέλλον!

13. Οι περισσότεροι Ολυμπίτες δεν ήταν σύμφωνοι με την ενσωμάτωση της Κοινότητας μας πριν από 13 χρόνια με τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι είχαν δίκιο, αφού ο Δήμος Καρπάθου στην κατάσταση που τελικά περιήλθε , δεν μπόρεσε να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των χωριών μας, όχι μόνο ως προς την όποια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και την κατασκευή έργων υποδομής, αλλά ούτε να ανταποκριθεί στα φλέγοντα θέματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, την καθαριότητα , κλπ. Ποια η θέση σας σε μια εκ νέου συλλογική προσπάθεια για την αυτονόμηση της Ολύμπου ως ανεξάρτητου Δήμου;

 

Προφητικά, το ένστικτο και η επιθυμία των κατοίκων της Ολύμπου, ήταν αλάνθαστο! Βαθείς γνώστες των προβλημάτων και των αναγκών της περιοχής, είχαν εξαρχής ενδοιασμούς στο να επενδύσουν στην ενιαία εκπροσώπηση με ενιαίο Δήμου. Ο Δήμος, λόγω της μετέπειτα λειτουργίας του, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, δημιουργώντας μια μεροληπτική ανάπτυξη, που μόνο αδικίες άφησε πίσω της, είτε λόγω οργανωτικής ανεπάρκειας που οδήγησε σε μη αναστρέψιμες παθογένειες.

Μπορούμε όλοι να πιέσουμε μέσω συλλογικών προσπαθειών την κεντρική εξουσία να επανεκτιμήσει την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη όλες τις γνωστές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες της περιοχής μας. Δεσμευόμαστε για αυτό. Η σημερινή πραγματικότητα όμως, επιβάλλει από την πλευρά του Δήμου, για την Όλυμπο, καθεστώς πολυεπίπεδης αναβάθμισης, με αυξημένες οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες και μεγαλύτερη αυτονομία!

14. Η Όλυμπος όπως και ολόκληρο το νησί τείνει να γίνει τόπος καλοκαιρινών διακοπών, υποδοχής και φιλοξενίας τουριστών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον χειμώνα είμαστε πια ελάχιστοι όσοι μένουμε μόνιμα πίσω. Ταυτόχρονα λόγω της τουριστικής ανάπτυξης το νησί παράγει αρκετό πλούτο το καλοκαίρι και δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του χώρου που επιλέγουν να ζουν στις μεγάλες πόλεις τον χειμώνα. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και την ανάσχεση ερήμωσης των χωριών μας;

Το κλειδί της ερώτησή σας είναι οι συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν και που έχουν σχέση με τις δυνατότητες ανάδειξης και εκμετάλλευσης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα αλλά και της δημιουργίας υποδομών πάνω στις οποίες θα στηριχθούν νέα επαγγέλματα και νέες δεξιότητες, όπως κατασκευαστές μουσικών οργάνων, παραδοσιακών ενδυμασιών και υποδημάτων, διδασκαλία παραδοσιακής μουσικής, χορού, θεάτρου, όπως επίσης εδέσματα και διατροφή μέσω της παραδοσιακής κουζίνας.

Καθοριστικής επίσης σημασίας είναι η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τις υπόλοιπες, εκτός Καλοκαιρού περιόδους, όπως του θρησκευτικού, του αρχαιολογικού, του καταδυτικού, του περιπατητικού, του αναρριχητικού και του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου! Στην περιοχή μας, εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες του Καλοκαιριού, παρατείνονται ως σχεδόν στο τέλος του έτους…

4..9.2023

Καρπαθιακά Νέα