Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης: Το ζήτημα της ίδρυσης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης: Το ζήτημα της ίδρυσης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΘΕΝΤΩΝ  ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ  ΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Προς τον Αξιότιμο

Δήμαρχο Ηρωικής Νήσου Κάσου

Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτο

Δημαρχείο Η. Ν. Κάσου

Φρυ

85 800 ΚΑΣΟΣ

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2023

Θέμα: “Δήμοι που προτείνονται ως Ιδρυτικά Μέλη του —εν όψει της 200ης επετείου του Κασιακού Ολοκαυτώματος— υπό δημιουργίαν ευρισκόμενου Συνδέσμου Ολοκαυτωθέντων από το Τουρκικό Οθωμανικό Σουλτανάτο τόπων της Ελλάδας

Αγαπητέ μου Δήμαρχε,

Απαντώντας στο ερώτημα που προ ολίγου χρόνου μου έθεσες, σχετικά με το ποιοι Δήμοι της χώρας μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα Ιδρυτικά Μέλη του “Συνδέσμου Ολοκαυτωθέντων από το Τουρκικό Οθωμανικό Σουλτανάτο τόπων της Ελλάδαςστο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που σκέφτεσαι να αναλάβεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Κάσου, συγκρότησα και σου αποστέλλω τον παρακάτω κατάλογο Δήμων σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό ιστορικό γεγονός που τους αφορά, το χρόνο που αυτό συντελέστηκε και τους πρωταίτιους των συγκεκριμένων τραγωδιών:

  1. Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου, Ολοκαύτωμα της Κάσου, Ιούνιος 1824, (Ηθικοί Αυτουργοί: ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄, ο Χεδίβης της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί Πασάς, ο Βεζίρης της Αιγύπτου Αρχιστράτηγος Ιμπραήμ Πασάς, Φυσικοί Αυτουργοί: ο Ναύαρχος του Αιγυπτιακού στόλου Ισμαήλ Γιβραλτάρ, ο Διοικητής του Αιγυπτιακού στρατεύματος Χουσεΐν Μπέης).
  2. Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Καταστροφή των Ψαρών, Ιούνιος 1824, (Ηθικός Αυτουργός: ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄, Φυσικός Αυτουργός: ο Τούρκος Αρχιναύαρχος (Καπουντάν Πασάς) Κοτζά Μεχμέτ Χιουσρέφ)
  3. Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, Καταστροφή της Νάουσας, Απρίλιος 1822, (Ηθικός Αυτουργός: ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄,                   Φυσικός Αυτουργός: ο Τούρκος Βαλής της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Αμπντούλ Εμπού Λουμπούτ).
  4. Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Πολιορκία, Έξοδος και Σφαγή του Μεσολογγίου, Απρίλιος 1826, (Ηθικοί Αυτουργοί: ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄, ο Χεδίβης της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί Πασάς,                                                                    

Φυσικοί Αυτουργοί: ο Τούρκος Αρχιστράτηγος (Σερασκέρης) της Ρούμελης Μεχμέτ Ρεσίτ (Κιουταχής) Πασάς, ο Τούρκος Αρχιναύαρχος (Καπουντάν Πασάς) Κοτζά Μεχμέτ Χιουσρέφ, ο Βεζίρης της Αιγύπτου Αρχιστράτηγος Ιμπραήμ Πασάς)

  1. Δήμος Ρεθύμνης, Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, Νοέμβριος 1866, (Ηθικός Αυτουργός: ο Οθωμανός Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ, Φυσικός Αυτουργός: ο Τούρκος Στρατιωτικός Διοικητής Μουσταφά Πασάς)
  2. Δήμος Σαμοθράκης, Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, Σεπτέμβριος 1821, (Ηθικός Αυτουργός: ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄, Φυσικός Αυτουργός: ο Τούρκος Αρχιναύαρχος (Καπουντάν Πασάς) Νασούχ ζαντέ Καρά-Αλί ).
  3. Δήμος Χίου, Σφαγή της Χίου, Μάρτιος 1822,                            (Ηθικός Αυτουργός: ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄,                  Φυσικός Αυτουργός: ο Τούρκος Αρχιναύαρχος (Καπουντάν Πασάς) Νασούχ ζαντέ Καρά-Αλί ).

Αποτελεί στέρεη πεποίθησή μου ότι όλοι οι προαναφερθέντες Δήμοι θα ανταποκριθούν ασμένως στο προσκλητήριο του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου και εσού προσωπικά ώστε να δημιουργηθεί ένας θεσμός που λείπει από τη χώρα και που μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της ηθικής και κάθε άλλης δικαίωσης των παθόντων.

Βέβαιος για τις θετικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν,

σε χαιρετώ με ιδιαίτερη εκτίμηση

 

Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης

Μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Διαχείρισης,

Προβολής και Επικοινωνίας

του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου.

9.3.2023

Καρπαθιακά Νέα