Ιωάννης Φωκά Σακελλιάδης για την καθαριότητα στην Κάρπαθο: «Ναι, ζητήσαμε μερική ιδιωτικοποίηση. Δεν είμαστε μάγοι με μαγικά ραβδάκια»

Ιωάννης Φωκά Σακελλιάδης για την καθαριότητα στην Κάρπαθο: «Ναι, ζητήσαμε μερική ιδιωτικοποίηση. Δεν είμαστε μάγοι με μαγικά ραβδάκια»

Μετά από τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στον τομέα της καθαριότητας του Νησιού μας, η Υπηρεσία του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Καρπάθου κάνει γνωστό σε όλους τους δημότες τα παρακάτω:

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καρπάθου λειτουργεί με 08 μόνιμους υπαλλήλους και 05 συμβασιούχους όταν οι ανάγκες της υπηρεσίας είναι τουλάχιστον 25 άτομα για όλο το νησί.

Τούτο επιτευχθεί μόνο το 2017 όταν στην υπηρεσία καθαριότητας υπηρετούσαν μόνιμοι και συμβασιούχοι 25 άτομα επαναλαμβάνω στην υπηρεσία καθαριότητας.

Τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5 καθημερινά, αντί αυτού λόγο και ελλείψεων προσωπικού, μειώθηκαν στα 3 και τα ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ στα 2 δρομολόγια με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης η περιβόητη έγκριση 24ωρης λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας δεν ήρθε ποτέ! Με συνέπεια οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αλλά και ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας να κρέμονται καθημερινά από μια κλωστή και να εργάζονται με δική τους ευθύνη προκειμένου το νησί να διατηρηθεί το κατά δύναμιν καθαρό με τις όποιες αστοχίες για άλλους πολλές για άλλους λίγες.

Εδώ οφείλω να πω ένα ευχαριστώ στους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο είπαν όχι ευθέως αλλά με έμμεση παραδοχή τουλάχιστον ότι η καθαριότητα του νησιού κούτσα στραβά βγήκε το καλοκαίρι, αυτό για την υπηρεσία μας είναι ένα έμμεσο εύσημο! Για όλους εμάς, που εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, αφού με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουμε αυτός είναι ένας καθημερινός άθλος.

Για την υπηρεσία πρωτεύουσα σημασία έχει η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η αγορά 2 νέων απορριμματοφόρων 16 κυβικών τύπου πρέσας και η αγορά 1 κάδο-πλυντηρίου τουλάχιστον 6 κυβικών νερού. Με την αγορά αυτή εκσυγχρονίζεται ο στόλος μας και αναβαθμίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον Δημότη.

Επίσης απαραίτητη πρέπει να θεωρείται και οι αγορά 2 νέων σαρώθρων -μηχανοκίνητων οχημάτων με παρελκόμενα σκούπα και πλυστικού για τον καθαρισμό και πλύσιμο των πεζοδρόμων. Ο εξοπλισμός αυτός έλειπε και λείπει από τον Δήμο Καρπάθου και πρέπει άμεσα να αποκτηθεί.

Η καθημερινότητα του δημότη για να αναβαθμιστεί χρειάζονται τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα.

Μια άλλη πτυχή της καθημερινότητας μας είναι η αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων από οικισμούς και παραλίες στις οποίες δεν δύναται στην παρούσα φάση να εξυπηρετηθούν επαρκώς, είτε δεν γίνεται καθόλου αποκομιδή, τούτο συμβαίνει λόγω ελλείψεων προσωπικού και κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Για αυτό τον λόγο προτάθηκε φέτος η μερική ιδιωτικοποίηση προς τον Δήμαρχο Καρπάθου έτσι ώστε όλες αυτές οι δυσπρόσιτες περιοχές να εξυπηρετηθούν, πράγμα που δεν έγινε μέχρι σήμερα με ορισμένους επαγγελματίες να διαμαρτύρονται για την καθημερινή και αναγκαία εξυπηρέτηση της περιοχής τους.

Όλο αυτό βέβαια έχει και τον ανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας αλλά και στους επισκέπτες του νησιού μας αφού όλοι επιθυμούμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα υπάρχοντα μέσα και προσωπικό.

Συνοψίζοντας λοιπόν ο λόγος που προτάθηκε η μερική ιδιωτικοποίηση ήταν για να καλυφθούν όσο περισσότερες περιοχές του νησιού γίνεται. Ακολουθήσαμε ως υπηρεσία βέβαια όλες τις προτεινόμενες λύσεις από εξωτερικούς παράγοντες οι οποίοι ήθελαν να βοηθήσουν καλοπροαίρετα πιστεύω πάντα με προτάσεις που μας υπέβαλαν είτε μέσω δημοσιευμάτων με παρεμβάσεις τους είτε με κάτ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά αυτές οι λύσεις κρίθηκαν ανέφικτες αυτή την χρονική περίοδο αφού είτε ο στόλος μας δεν μπορεί να τις υποστηρίξει είτε οι ιδιώτες, με τις εν λόγω λύσεις, δεν ανταποκρίθηκαν.

Σε αυτό το σημείο θέλω να επαναλάβω την καθοριστική συμβολή του εργατοτεχνικού προσωπικού την καθαριότητας, το οποίο κάθε καλοκαίρι, Σάββατο και Κυριακή, αφήνουν τις οικογένειες τους προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους και μην μου πείτε ορισμένοι από εσάς ότι είναι υποχρέωση τους γιατί κάνετε λάθος…..δεν είναι υποχρέωση τους να βγαίνουν Σάββατο και Κυριακή, εργάζονται οικειοθελώς στην παρούσα φάση με το ανάλογο ρεπό το οποίο όμως δεν είναι Σάββατο ή Κυριακή, που όλοι εμείς είμαστε με τις οικογένειες μας.

Κλείνοντας μου έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις πως γινόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων την δεκαετία του 80”, θυμάται κανείς άραγε ότι πέρναγε ένα ανοιχτό απορριμματοφόρο φορτηγό στις 7:00 το πρωί, χτύπαγε το καμπανάκι ο υπάλληλος πίσω από το όχημα και όλοι έβγαιναν και έριχναν τα απορρίμματα τους σε αυτό εκείνη την στιγμή, ούτε κάδοι υπερφορτωμένοι, ούτε τίποτα και την ώρα που έπρεπε. Σήμερα ζητάμε η ρίψη να γίνεται βραδινές ώρες, προκειμένου να μην παρουσιάζουν οι στάσεις την εικόνα που βλέπουμε καθημερινά αλλά δεν ακούει κανείς… ότι ώρα μας βολεύει κι άντε γεια!!

Επίσης η επιβράβευση των εργαζομένων έρχονταν τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα αφού επισκέπτονταν τα σπίτια μας με μια κάρτα με ευχές και ο κάθε ένας νοικοκύρης έδινε το φιλοδώρημα του, τώρα θα μου πείτε άλλες εποχές…. πολύ ρομαντικές για το σήμερα! Σήμερα υπάρχει μια γενική ισοπέδωση των πάντων, τίποτα δεν ευχαριστεί κανέναν και όλα μας φαίνονται στραβά, είτε για λόγους πολιτικής είτε για άλλους λόγους…. γενική ισοπέδωση….

Συγνώμη αλλά με αυτή την λογική δεν πρόκειται ποτέ αυτή η υπηρεσία να πάει μπροστά… υπάρχουν αρκετά στραβά, αλλά υπάρχουν και ΊΣΙΑ, δεν μπορεί κάθε φορά ως κοινωνία να εστιάζουμε μόνο στα στραβά, και δεν αναφέρομαι μόνο δε αυτή την Δημοτική αρχή, ανέκαθεν γινόταν σε όλες τις δημοτικές αρχές, όλα στραβά, μέχρι που ερχόταν ο επόμενος σωτήρας πάλι τα ίδια, αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει.

Ο κάθε Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να αναδείξει το έργο του, πράγμα που σπάνια επιτυγχάνεται αφού τα κριτήρια πλέον της κοινωνίας μας είναι τόσο υψηλά, «τέλεια και αυστηρά» που μόνο στα όνειρα μας μπορούμε να πετύχουμε.

Τις περισσότερες φορές, ως κοινωνία, μας φταίνε όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους εαυτούς μας.

Τα αποτελέσματα έρχονται πάντα μετά από συλλογικές προσπάθειες, πράγμα που δυστυχώς στο νησί μας αυτό αγνοείται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να παραγνωρίζω βέβαια την προσφορά που είχαν οι εθελοντές καλλωπισμού του νησιού μας, το 2014, αν δεν κάνω λάθος, έκαναν ένα τεράστιο έργο για τα δεδομένα εκείνης της περιόδου αφού με τις καλά στοχευμένες παρεμβάσεις τους έδωσαν άλλο χρώμα στην καθημερινότητα μας.

Τελειώνοντας θέλω να επανέλθω στο σήμερα… γιατί δεν θέλω να νομίζετε ότι το αποφεύγω σκόπιμα, κανείς μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα λειτουργούν τέλεια….

Υπάρχουν ελλείψεις… Υπάρχουν αστοχίες, αν θέλετε….. αλλά καταβάλλονταν και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουμε …μην παραβλέπουμε όλοι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το νησί μας αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς… (Νέες ξενοδοχειακές μονάδες και βίλες ξεφυτρώνουν από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί) αυτό έχει και το ανάλογο κόστος στην καθαριότητα. Περιοχές όπως Αρδάνι, Άφιαρτης, Αγριλαοποταμος, Κατοδιο Απεριου, Μερτωνας, κάτω λάκκος, Κυρά Παναγιά.  Έχουν ανεγερθεί ξενοδοχεία και διαμερίσματα τα οποία χρήζουν υπηρεσίες καθαριότητας καθημερινά,….

Οπότε ας έχουμε την εντύπωση όλοι ότι ο κόσμος είναι ότι είναι μόνο γύρω μας, υπάρχουν περιοχές στην Κάρπαθο που αρκετοί από εμάς αγνοούν ότι υπάρχουν.

Η Κάρπαθος είναι ένα νησί τεράστιο σε έκταση, το δεύτερο μεγαλύτερο στα Δωδεκάνησα, πράγμα που δυσχεραίνει το έργο της καθαριότητας αφού το μεγαλύτερο δρομολόγιο είναι αυτό της Όλυμπου Διαφανίου στο οποίο μπαίνει και Λευκός Μεσοχωριου και τα χιλιόμετρα γίνονται γρήγορα-γρήγορα 150!

Σκεφτείτε το γεγονός ότι παρακάμπτονται οικισμοί και παραλίες στο Διαφάνι και την Όλυμπο, οι οποίες και οι οποίοι θα έπρεπε κανονικά να παρέχονται υπηρεσίες πράγματα που έχω αναφέρει πριν από την παρούσα φάση, ωστόσο με το προσωπικό και τα οχήματα που διαθέτουμε είναι ανέφικτο. Και ξαναλέω άλλη μια φορά κι ας γίνομαι κουραστικός για μερικούς, ζητήσαμε μερική ιδιωτικοποίηση.

Αν τώρα ορισμένοι έχουν την εντύπωση ότι όλα τα προηγούμενα γίνονται και μπορούν να υλοποιηθούν με τα υπάρχοντα μέσα τότε πρέπει να είναι μάγοι με μαγικό ραβδί.

Συγνώμη αλλά εγώ δεν είμαι εκλεγμένος, είμαι εργαζόμενος…..και έχω ηθική και διοικητική ευθύνη να προτείνω λύσεις στους ανώτερους μου οι οποίες θα λύνουν τα προβλήματα και δεν θα τα πολλαπλασιάζουν με την δικαιολογία: «άστο για τον επόμενο»!!!

Υπάρχουν βέβαια θεσμοί οι οποίοι μπορούν να ελέγξουν τις προτάσεις μας όπως η Οικονομική επιτροπή και το Δημοτικό συμβούλιο οι οποίοι και έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλο αυτό…, είτε εγκρίνονται οι εισηγήσεις μας είτε απορρίπτονται ως ανέφικτες.

Τελειώνοντας θέλω να επαναλάβω ότι η γενική ισοπέδωση και απαξίωση των πάντων δεν εξυπηρετεί κανέναν μας.

Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Καρπάθου έδιναν, δίνουν, και θα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά με ζητούμενο το καλύτερο δυνατό και εφικτό αποτέλεσμα!

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα Οδοκαθαρισμού: Οδηγοί 06 Εργάτες 13 Για όλο το νησί και για όλες τις εργασίες!!!

Ο προϊστάμενος Περιβάλλοντος Δήμου Καρπάθου Ιωάννης Φωκά Σακελλιάδης

3.9.2022

Καρπαθιακά Νέα