Ιουλία Μ. Δασκαλάκη: "Ο Γνωστός, μα άγνωστος Νικήτας Εμμ. Βρετός"

Ιουλία Μ. Δασκαλάκη: "Ο Γνωστός, μα άγνωστος Νικήτας Εμμ. Βρετός"

Ο Γνωστός, μα άγνωστος Νικήτας Εμμ. Βρετός

Ο Ρ/Σ «ΑΚΡΙΤΑΣ» εσίγησε. 

Όπως εσίγησε και η φωνή, του συμπατριώτη μας Νικήτα Εμμ. Βρετού, αγωνίας, προβληματισμού, για τα θέματα που απασχολούσαν την Κάσο. 

Συνοδοιπόρε Νικήτα, 

Από την μεταπολίτευση και μετά, ήσουν πάντα με προθυμία και ζήλο μπροστά να βοηθάς εθελοντικά με τις γνώσεις και την εμπειρία σου: στην επανασύσταση και επαναλειτουργία του Κέντρου Νεότητας, στα αντλιοστάσια ύδρευσης, στους αναμεταδότες τηλεόρασης, στο κτήριο και αεροδιάδρομο του δημοτικού αεροδρομίου, στα μηχανήματα του Δημοτικού Λατομείου, στις πολιτιστικές διοργανώσεις, στη σύσταση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και σε τόσα άλλα.  Ήταν δύσκολα χρόνια για την Κάσο, χωρίς πολλές βοήθειες για να σταθεί και να προχωρήσει σε ένα δρόμο ανάπτυξης. 

Γι’ αυτό ήταν πολύτιμα τα όσα πρόσφερες. 

Η δε θητεία σου, ως Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κάσου άφησε την σφραγίδα σου σε μια πολιτισμένη, δημοκρατική συνεργασία σωστών προτάσεων προγραμματισμού και συμβολής στα προβλήματα του νησιού. 

Η εμμονή στα πιστεύω και τις αρχές σου, όχι και λίγες φορές, σε απογοήτευσαν και πίκραναν, αλλά συνέχιζες να στηρίζεις τα οράματά σου για ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού. 

Η όλη πορεία της ζωής σου στα κοινά της Κάσου, τίμησε την προσωπικότητά σου, το ήθος σου, και η όλη σου προσφορά δεν θα σιγήσει στην συνείδηση όλων μας, γιατί όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής Γ. Σεφέρης 

«να νοσταλγείς τον τόπο σου, 

Ζώντας στον τόπο σου 

Τίποτα δεν είναι πιο πικρό» 

Κάσος, 25 Νοεμβρίου 2023 

Ιουλία Μ. Δασκαλάκη  

8.12.2023

Καρπαθιακά Νέα