Η υπερβολική διαφήμιση, φέρνει και... αποτυχίες (Ευάγγελος Παπαστράτος*)

Η υπερβολική διαφήμιση, φέρνει και... αποτυχίες (Ευάγγελος Παπαστράτος*)

Γράφει ο Ανδρέας Ηλία Μακρής.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Κάρπαθο από συμπατριώτες μας επενδυτές -προσθέστε και τους αλλοδαπούς τώρα- σε ξενοδοχειακές επενδύσεις και μάλιστα, σε πολυτελή συγκροτήματα βιλών έχει απογειωθεί.

Όπως συμβαίνει Πανελλαδικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά αυτοχαρακτηρίζεται δυσκίνητη, δεν έχει όραμα, ούτε και ανταγωνιστικούς ρυθμούς για παράλληλα έργα και δράσεις σε βασικούς Τομείς παροχής δημοσίων υπηρεσιών:

Λ.χ., υδροδότηση, αποχέτευση, καθαριότητα περιβάλλοντος, κυκλοφοριακό κομφούζιο και με άλυτο ακόμη το λιμενικό πρόβλημα.

Επειδή τελευταία παρατηρώ μια ασυνήθιστα υπερβολική προβολή της Καρπάθου στα ΜΜΕ από τη Δημοτική επιτροπή Τουρισμού και από κάποιους παράγοντες της Αγοράς, για βελτιστοποίηση δήθεν, της κερδοφορίας των επιχειρήσεων -με παράλληλη αύξηση άμεσα και έμμεσα κρατικών και δημοτικών Εσόδων- θέλω να υπογραμμίσω την επικινδυνότητα αυτής της υπερπροβολής της Καρπάθου, διότι ενδέχεται να καταλήξει σε «φιάσκο». Να τρέχουμε μετά και να μην προλαβαίνουμε τις άσχημες εξελίξεις.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης, «Trip Advisor» κ.ά, οι οποίοι δίνουν βήμα στους τουρίστες να διατυπώσουν με πολύ καυστικό -θα έλεγα ισοπεδωτικό τρόπο- μια επιχείρηση, ένα τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερα αν τα καταγγελλόμενα ευσταθούν είναι αληθή και έχουν αποδεικτική ισχύ.

Όλοι μας βιώνουμε τα γνωστά προβλήματα της καθημερινότητάς, όπως ενδεικτικά ανωτέρω ανέφερα, αλλά σαν… Βαλκάνιοι (σχεδόν) τα αποδεχόμαστε. Οι τουρίστες μας όμως έχουν διαφορετική άποψη και ισχυρό άλλοθι. Αν τους απογοητεύσει ο οποιοσδήποτε προορισμός στις ετήσιες διακοπές τους, θα περάσουν ένα μακρύ χειμώνα στις χώρες τους μέχρι να απολαύσουν τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Όμως, θα ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Αφήστε με τι μελανά χρώματα θα μας χρεώσουν στον κοινωνικό τους περίγυρο.
_______________________

* Το 1956 η πρωτοπόρος Βιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ λάνσαρε τα σιγαρέτα «Diana». ‘Ενα πρωτοποριακό χαρμάνι, μείγμα από εκλεκτά Αμερικάνικα καπνά τύπου «Virginia», με επιλεγμένα εγχώρια καπνά. Αποθήκευσαν στοκ επάρκειας για ένα χρόνο.

Λόγω όμως της υπερβολικής προβολής του προϊόντος στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες της εποχής, το αποθέματα εξαντλήθηκαν σε έξη μήνες! Εξ ανάγκης τότε νόθευσαν το χαρμάνι να ανταποκριθούν στη ζήτηση, οι καπνιστές πήραν χαμπάρι την αλλαγή στην ποιότητα και το “Diana” είχε πρόωρο και άδοξο τέλος!

.