Το υπόμνημα της κοινότητας Ολύμπου προς τον υπ. Επικρατείας

Το υπόμνημα της κοινότητας Ολύμπου προς τον υπ. Επικρατείας

                                                           

        Προς τον Εξοχότατο Υπουργό Επικρατείας

        κ. Γιώργο Γεραπετρίτη

       Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα

Εξοχότατε κ. Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στην Κοινότητά μας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κάρπαθο, αποφασίσαμε να σας καταθέσουμε το παρόν υπόμνημα με το οποίο σας ενημερώνουμε για τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Γνωρίζοντας την αυξημένη επιρροή σας στη λειτουργία και στις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προσβλέπουμε στη συνδρομή σας στον αγώνα για την επίτευξη της λύσης τους. 

  1. Αποκατάσταση της πλήρους Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Ολύμπου στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου σχεδίου “Κλεισθένης” για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η ως τώρα εμπειρία μας έδειξε ότι το σχετικό μοντέλο διοίκησης φαλκιδεύει κάθε προοπτική συνετής διοίκησης και οικονομικής ανάπτυξης ακριτικών και δύσκολων τόπων όπως ο δικός μας.
  2. Άμεση χάραξη γραμμής αιγιαλού οικισμού Διαφανίου Καρπάθου (υπάρχει ώριμη μελέτη).
  3. Επέκταση λιμένα Διαφανίου Καρπάθου (υπάρχει ώριμη μελέτη).
  4. Κατασκευή “μαρίνας” στη λιμενική εγκατάσταση Διαφανίου καθώς και μικρής λιμενικής εγκατάσης στον όρμο Παλάτια της Σαρίας για την ασφαλή από – επιβίβαση των αυξανόμενων επισκεπτών του νησιού (υπάρχει ώριμη μελέτη).
  5. Άμεση προώθηση της χωροθέτησης του υπό δημιουργίαν Υδατοδρομίου Καρπάθου στην περιοχή του λιμένα Διαφανίου, αρχής γενομένης με την επίσκεψη στο αμέσως προσεχές διάστημα της Αρμόδιας Επιτροπής των Τεχνικών που θα μελετήσει τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής. Κρίνουμε επιβεβλημένη την υλοποίηση της λύσης αυτής τόσο για λόγους ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης του νησιού της Καρπάθου όσο και για λόγους ιστορικής δικαίωσης των Ολυμπιτών που πρώτοι αυτοί μίλησαν και αγωνίστηκαν με την Αυτοδιοίκητη και την εν συνεχεία Τοπική Κοινότητά τους εδώ και 15 χρόνια για τη δημιουργία Υδατοδρομίου στο Βορρά του νησιού. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το Υδατοδρόμιο θα αποτελέσει μιαν υποδομή αληθινής ανάπτυξης και ελπίδας για τον συγκοινωνιακά απομονωμένο τόπο μας.
  6. Κατασκευή Εγκαταστάσεων Compact Βιολογικής Επεξεργασίας των λημμάτων των αποχετευτικών δικτύων Διαφανίου και Ολύμπου ώστε να αντιμετωπιστούν σε μόνιμη βάση τα τρομερά προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος που δημιουργήθηκαν από τον ελλειπή ως τώρα σχεδιασμό της διαχείρισής τους και αφορούν και τα δυο χωριά μας.  
  7. Έναρξη των εργασιών αναδιαμόρφωσης του Κοινοτικού Μεγάρου Ολύμπου Καρπάθου στη βάση των προτεινόμενων από τα ενδιαφερόμενα μελετητικά γραφεία λύσεων με την αξιοποίηση του ήδη δεσμευμένου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για το σκοπό αυτό κονδυλίου του προϋπολογισμού της Περιφέρειας.
  8. Κατασκευή Αρχαιολογικού Πάρκου στην περιοχή της Βρουκούντας και της νήσου Σαρίας.
  9. α. Κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης των περιφερειακών δρόμων Ολύμπου και Διαφανίου οι οποίοι εξυπηρετούν πρωτίστως τα σχολεία της περιοχής μας με συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της σημερινής εποχής.                                                                             
  10. β. Ολοκλήρωση της διάνοιξης της χωμάτινης αμαξιτής οδού  Αυλώνας – Τριστόμου.                                                                                                                                    γ. Κατασκευή των αναγκαίων τεχνικών έργων βελτίωσης και ασφαλτόστρωσης των χωμάτινων αμαξιτών δρόμων προς τις παραλίες:  i. της Βανάντας, ii. του Απόκαπου (Παπά – Μηνά) και iii. του Φίλιους (Αγίου Μηνά) με στόχο την ασφαλή πρόσβαση σ’ αυτές τόσο των εντόπιων, όσο και των επισκεπτών του τόπου μας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ηλίας Βασ. Παπαηλίας

Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου                                                              του Δήμου Καρπάθου