"Κάμερες επιτήρησης και όχημα στον Μερτώνα" - Αλλάζει ο Δασικός σχεδιασμός της Καρπάθου (pics)

"Κάμερες επιτήρησης και όχημα στον Μερτώνα" - Αλλάζει ο Δασικός σχεδιασμός της Καρπάθου (pics)

Σημαντικές αλλαγές προς την καλύτερη επιτήρηση της Καρπάθου φέρνουν οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστική Υπηρεσίας. 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στα Καρπαθιακά Νέα ο διοικητής Δωδεκανήσου, Πύραρχος Νικήτας Βενιός, η νέα θέση της Πυροσβεστικής παρουσιάζει στρατηγικά πλεονεκτήματα καθώς ακόμη και με γυμνό μάτι μπορεί κανείς να διακρίνει τα γύρω βουνά της κάτω Καρπάθου ενώ το σημαντικό δάσος της Αγίας Κυριακής καθώς και η Λαρνιώτισσα βρίσκονται κυριολεκτικά μια ανάσα από το κτήριο. Επίσης σύντομα ανοίγει η αντιπυρική περίοδο και θα επανδρωθούν τα φυλάκια σε Όλυμπο και Μεσοχώρι.

Ο κ. Βενιός ανέφερε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός αλλάζει αφού με τη συνδρομή του Δήμου Καρπάθου θα τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε ιστούς  πάνω στην ταράτσα του νέου κτηρίου και ο τηλεφωνητής θα παρακολουθεί μέρα-νύχτα τα γύρω βουνά. Για τις κάμερες επιτήρησης είναι ήδη ενημερωμένος ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, ο οποίος και έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αυτή τη χορηγία.

Εξίσου σημαντικό και καινοτόμο θα είναι η τοποθέτηση ομάδας Πυροσβεστών στην περιοχή του Μερτώνα.

Τις επικίνδυνες ώρες και μέρες τώρα πλέον θα είναι δυνατόν να διατεθεί περιπολικό όχημα στη θέση Μερτώνας. Ένα πολύ βασικό και δύσκολο σημείο για την Κάρπαθο. Έτσι μοιράζεται η απόσταση Μεσοχώρι – Πηγάδια, όπου και υπάρχουν τα οχήματα. Επίσης ο κ. Βενιός ανέφερε ότι μελετάτε η ενοικίαση όλου του νέου κτηρίου από τον Δήμο Καρπάθου ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν και οι εποχιακοί Πυροσβέστες που έρχονται το καλοκαίρι στο νησί για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
Όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι μια εύκολη αντιπυρική περίοδος αλλά η προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα δεν σταματά. Τέλος ο κ. Βενιός ανέφερε ότι στο μακρόπνοο σχεδιασμό του Δήμου Καρπάθου υπάρχει σχέδιο για κατασκευή κτηρίου σε ιδιόκτητο οικόπεδο που θα στεγάσει την Πυροσβεστική ωστόσο αυτό το σχέδιο δεν είναι άμεσο.
Όσο αφορά την μετεξέλιξη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρπάθου σε σταθμό Δ Τάξεως, ο κ. Βενιός μα είπε ότι αυτό αποτελεί πρωταρχικό στόχο εδώ και πολλά χρόνια, όμως αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. Πιστεύει πάντως ότι οι συνθήκες σήμερα ευνοούν για να προχωρήσει η πολυπόθητη εξέλιξη και η Κάρπαθος, που είναι το δεύτερο νησί σε μέγεθος στα Δωδεκάνησα, να προχωρήσει με στόχο την μέγιστη δυνατή ασφάλεια του περιβάλλοντος, των ανθρώπων και των ζώων.

 

14.4.2023

Καρπαθιακά Νέα