22 χρόνια από τα εγκαίνια του Αγίου Μιλτιάδη στα Ύχτια Όθους
Σε ένα από τα ομορφότερα και πιο πευκόφυτα σημεία του Όθους, στα Ύχτια, τελέστηκε την Κυριακή 24 Αυγούστου Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στο γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Μιλτιάδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.
Ο μικρός αυτός ναός, μοναδικός παγκοσμίως και αφιερωμένος στον Άγιο Μιλτιάδη, ανεγέρθηκε με δαπάνη της αείμνηστης Ειρήνης (Ερνιάς) Μαντινάου, στη μνήμη του συζύγου της Μιλτιάδη Μαντινάου. Ο Μιλτιάδης Μαντινάος υπηρέτησε επί 35 χρόνια ως Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Όθους, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην εκπαίδευση αλλά και στην κοινωνική ζωή του χωριού.
Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 24 Αυγούστου 2004 από τον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο, παρουσία και ιερών λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονα, Παρασκευής και Λουκά του Ιατρού.
Τη φετινή Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Μιλτιάδης Μίτσελ και ο Αιδεσιμώτατος π. Δημήτριος Σκαρβελάκης, ενώ στο αναλόγιο έψαλε ο Γιώργος Πηλίδης.
Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο λόγος του π. Μιλτιάδη, ο οποίος με τη γνωστή ευφράδεια και τη γλυκύτητα του λόγου του μνημόνευσε τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με την ιστορία του ναού και του τόπου. Αναφέρθηκε στους κτήτορες Ειρήνη Μαντινάου, Νίκο και Μαριγώ Βασιλειωτή, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Γιώργο Χατζηαντωνίου, για την αγάπη του προς το χωριό και τη γενικότερη προσφορά του, τόσο ως γιατρός όσο και ως ψάλτης.
Είκοσι δύο χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Μιλτιάδη συνεχίζει να στέκει μέσα στο καταπράσινο τοπίο των Υχτίων ως ένας τόπος πίστης, μνήμης και παράδοσης. Ένας ναός που συνδέει την ιστορία μιας οικογένειας με την ιστορία του Όθους και κρατά ζωντανή τη μνήμη ανθρώπων που προσέφεραν στον τόπο τους.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους. Ο Άγιος Μιλτιάδης να έχει υπό τη σκέπη και την προστασία του κάθε άνθρωπο και κάθε οικογένεια.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία.
Και του χρόνου, με υγεία!
Γρηγόρης Χατζηαντωνίου
25.8.2026
Καρπαθιακά Νέα













