Ecotourism Karpathos "Ο επαγγελματισμός κι η αγάπη, σε ό,τι κάνουμε, είναι τα μυστικά μας"

Ecotourism Karpathos "Ο επαγγελματισμός κι η αγάπη, σε ό,τι κάνουμε, είναι τα μυστικά μας"

Μεγαλωμένη στον ιδιαίτερο βορρά της Καρπάθου, την Όλυμπο και το Διαφάνι, έμαθα από νωρίς ότι το να μένεις μόνιμα σε ένα ακριτικό νησί της Ελλάδας προϋποθέτει δύναμη, αντοχή αλλά πάνω από όλα αγάπη για τον τόπο ώστε να ανταπεξέλθουμε, σε όλες τις δυσκολίες.

Το 2006, έφυγα  για τη συνέχιση των σπουδών μου και το 2013 έχοντας γεμίσει με γνώσεις από το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και του  Μεταπτυχιακού προγράμματος “Περιβάλλον και Ανάπτυξη”  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σχετικά με τις έννοιες της Αειφόρου Ανάπτυξης,του Εναλλακτικού τουρισμού και της ορθής διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων, αποφάσισα να επιστρέψω στο νησί μου τη Κάρπαθο και να εφαρμόσω στη πράξη όλα όσα είχα διδαχτεί. Η περίοδος μπορεί να μην ήταν ευνοϊκή λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά η διαρκής επιθυμία μου για επιστροφή σε συνδυασμό με τη μεγάλη αγάπη για τον τόπο μου με ώθησε τελικά να δημιουργήσω το γραφείο Οικοτουρισμού, Ecotourism Karpathos.

Ο σκοπός,  ξεκάθαρος από την αρχή, να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία, τη μοναδική φύση και τον αυθεντικό πολιτισμό μας με σεβασμό και σοβαρότητα μακριά από κάθε μαζικοποίηση και υποβάθμιση του τουριστικών υπηρεσιών μας για χάρη εφήμερων κερδών.

Από το 2016 και μετά, προσφέρουμε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, τα μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, η ορνιθοπαρατήρηση, βοτανολογικές περιήγησεις, μελισσοκομία κ.α που φέρνουν τους επισκέπτες μας σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία και τη φύση του νησιού μας.

Οι περισσότερες από τις προαναφερόμενες δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσα στα όρια της Προστατευόμενης περιοχής Νatura 2000 και γι’αυτό το λόγο προτεραιότητα μας είναι η διατήρηση του μοναδικού αλλά και εύθραυστου οικοσυστήματος. Γι’αυτό το σκοπό, το  2020, ο πατέρας μου Μηνάς Αγαπίου, ειδικός ξεναγός για τον βοτανολογικό τουρισμό εκδίδει βιβλίο με τα σπάνια ενδημικά φυτικά είδη με τίτλο ” The Endemic and rare Flora Species of Karpathos island” και ένα δεύτερο για τις ορχιδέες με τίτλο “The Orchids of Karpathos island”.

Ο οικοτουρισμός αν και ως έννοια είναι καινούργια στην Ελλάδα, στο εξωτερικό είναι ένα πετυχημένο μοντέλο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με άμεσα θετικά αποτελέσματα τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο περιβάλλον όταν εφαρμόζεται ορθά.

Οι επισκέπτες μας, οι περισσότεροι από χώρες όπως η Αμερική, Ιταλία, Ελβετία, Σουηδία, κ.α. μας εμπιστεύονται τη διοργάνωση των διακοπών τους ώστε σε μια εβδομάδα να ανακαλύψουν την αυθεντική Κάρπαθο και να βιώσουν την εμπειρία να ζήσουν ως ντόπιοι στη μικρή κοινωνία μας που έχει κρατήσει αναλλοίωτα πολλά από τα πολιτιστικά και πολιτισμικά της χαρακτηριστικά.

Οι επισκέπτες μας, στα ιδιαίτερα θετικά σχόλια τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι διακοπές τους έχουν μετατραπεί σε εμπειρίες ζωής που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικογένεια Kochan από την Πενσιλβάνια των Ηνωμένων πολιτειών που αναφέρει σε σχόλιο τους “It was an incredible once of a lifetime experience that we will forever hold in our hearts thanks to Evangelia.We are blessed to have met you!”  αλλά και της Debora Rae απο την Βοστώνη Αμερικής “Evangelia has such pride and knowledge of this amazing island, and she shares this with you in a fun, humble, and approachable way. She’s flexible and easy-going while being highly responsive and organized- just what you want in a tour guide!”

Η επιτυχία μας  οφείλεται στον επαγγελματικό τρόπο διοργάνωσης αλλά κυρίως στην αγάπη που έχουμε και μεταφέρουμε στους πελάτες μας για το όμορφο νησί μας, την Κάρπαθο.

Δείτε περισσότερα για το Ecotourism Karpathos

πηγή: www.marketinggreece.com