Η εντεκάδα του Δήμου για τη Λαογραφία και τον Πολιτισμό

Η εντεκάδα του Δήμου για τη Λαογραφία και τον Πολιτισμό

 

του Μανώλη Δημελλά

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Δημάρχου Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριου. Εκείνος ήθελε να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε έναν ερευνητή, σε κάθε δημοσιογράφο, ξένο ή Έλληνα, που προσεγγίζει τον Δήμο Καρπάθου, να μαθαίνει με ευκολία θέματα ιστορίας, λαογραφίας και πολιτισμού. Όλα εκείνα που αφορούν το κάθε χωριό, ακόμη και το πιο μικρό σημείο του νησιού.

Μέχρι σήμερα η έρευνα γινόταν αποσπασματικά, μέσα από το κάθε χωριό ξεχωριστά. Αν και υπάρχει πλουσιότατη βιβλιογραφία, δεν είναι συγκεντρωμένη και χρειάζεται αρκετός χρόνος και κυρίως κόπος για την έρευνα. Με εντολή του κ. Νισύριου σχηματίστηκε μια 11μελης διαρκή επιτροπή, με μέλη από όλα τα χωριά του νησιού. Πρόεδρος και συντονιστής είναι ο κος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθηγητής Λαογραφίας ΕΚΠΑ. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχουν:

Απέρι: Μανώλης Μιχ. Τσαγκάρης, Διδάκτορας πληροφορικής.

Αρκάσα: Μανώλης Λαμπρίδης, Ερευνητής, λαϊκός τραγουδιστής.

Βωλάδα: Γιώργος Διάκος, Προεδρ. τοπ. Εξωρ. Συλλόγου.

Μενετές: Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης καθ. Λαογραφίας, Πρόεδρος Επιτροπής.

Μεσοχώρι: Νικόλας Παραγυιός Ερευνητής – Συγγραφέας.

Όθος: Μαριγούλα Κρητσιώτη, Λαογράφος- Συγγραφέας.

Όλυμπος: Ιωάννης Πρεάρης Δ/ντης Σταθμού Ράδιο Όλυμπος και Ιωάννης Χατζηβασίλης Ζωγράφος.

Πυλές: Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων.

Σπόα: Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς Πρόεδρ. Παραρτ. Ινστ. Λαικού Πολ. Καρπάθου.

Στην επιτροπή θα συμμετέχει και ο Γ.Γ. του Δήμου Καρπάθου, κ. Γεώργιος Σκοκέας.

Η επιτροπή Λαογραφίας του Δήμου Καρπάθου συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου με τη συμμετοχή και του Δημάρχου κ. Ιωάννη Νισύριου. Συζητήθηκαν θέματα γύρω από την συγκρότηση της ομάδας και στη συνέχεια ζητήματα που αφορούν τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπάθου. Ανταλλάχθηκαν απόψεις, από τα μέλη της επιτροπής, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καρπάθου και προσδιορίστηκε το έργο της.

Σε πρώτη φάση η επιτροπή θα ασχοληθεί να συγκεντρώσει λαογραφικό υλικό από όλα τα χωριά της Καρπάθου, το οποίο αφορά  όλους τους  τομείς της λαογραφίας. Από τα φιλολογικά θέματα μέχρι την ζωντανή λαϊκή τέχνη του νησιού.

Θα συγκεντρωθεί υλικό από μικρά και μεγάλα πανηγύρια της Καρπάθου. Μέσα από γραπτά κείμενα και όπου υπάρχει δυνατότητα οπτικοακουστικό υλικό, video, ηχητικό υλικό και φωτογραφίες.

Ανατέθηκε σε κάθε μέλος, της πιο πάνω επιτροπής, να συγκεντρώσει το οικείο λαογραφικό υλικό από το χωριό του. Επίσης θα συγκεντρωθεί και η λαογραφική βιβλιογραφία του νησιού, ώστε να δημιουργηθεί το υλικό της βάσης.

Ο Δήμαρχος εξήγησε στην επιτροπή ότι αυτό το υλικό, αφού συγκεντρωθεί και οργανωθεί, θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή του νησιού. Όποιο ΜΜΕ, ελληνικό ή ξένο, ζητήσει πληροφορίες για την Κάρπαθο θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για το νησί. Στους στόχους της λαογραφικής επιτροπής είναι και η διοργάνωση ημερίδων, λαογραφικών συνεδρίων και σεμιναρίων.

Με κύριους πρωταγωνιστές τη λαϊκή τέχνη, την καρπαθιακή αρχιτεκτονική, τις λαϊκές φορεσιές, το κέντημα και τα μουσεία της Καρπάθου.

Στους στόχους είναι η ανάδειξη του ζωντανού πολιτισμού. Ο Πρόεδρος της επιτροπής, κ. Αλεξιάδης, ανέφερε για παράδειγμα τη λαϊκή υποδηματοποιία στην Όλυμπο με τον Ιωάννη Πρεάρη και  την καλοθοπλεκτική, τα πανέρια στις Μενετές, με τη Βαρβάρα Σεβδαλή.

Στα μέλη της επιτροπής Λαογραφίας του Δήμου Καρπάθου δόθηκε ένα εξάμηνο για να συγκεντρώσουν στοιχεία και με τον συντονισμό του Προέδρου και καθηγητή Λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη θα προχωρήσουν γοργά στα επόμενα βήματα.

Να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στην επιτροπή είναι παθιασμένοι και ερωτευμένοι με την Κάρπαθο! Ασχολούνται πολλά χρόνια με την Λαογραφία και έχουν πλούσιο προσωπικό αρχείο. Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε το υλικό αυτό να μην χαθεί και να αποτελεί σταθερή κληρονομιά του Δήμου Καρπάθου.

Όταν συγκεντρωθεί και οργανωθεί, το υλικό από όλα τα χωριά του νησιού, τότε υπάρχει σκέψη για την παραγωγή ενός ολοκληρωμένου και δομημένου ντοκιμαντέρ υψηλών προδιαγραφών.

Η επιτροπή Λαογραφίας είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Καρπάθου, που μπορεί άμεσα να φέρει απτά αποτελέσματα στο θέμα της προβολής, αλλά και της αξιοποίησης της μεγαλύτερης δύναμης της Καρπάθου. Του ζωντανού πολιτισμού και της Λαογραφίας! Ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε περισσότερες γυναίκες στην εντεκάδα Λαογραφίας του Δήμου και να υπάρξει δυνατότητα ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού.