Κάρπαθος - Περίεργη υπόθεση με 5 πτώματα προβάτων που ξέβρασε η θάλασσα

Κάρπαθος - Περίεργη υπόθεση με 5 πτώματα προβάτων που ξέβρασε η θάλασσα

Το Λιμενικό Σώμα Καρπάθου διενεργεί προανάκριση για μια πραγματικά περίεργη υπόθεση που αφορά 5 πτώματα προβάτων που πρόσφατα ξέβρασε η θάλασσα στην πρωτεύουσα Πηγάδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3 Ιουνίου 2023, στην παραλία της Άφωτης εντοπίστηκαν 3 πτώματα προβάτων που έβγαλε η θάλασσα και ήταν ήδη σε αποσύνθεση. Την επόμενη ημέρα, 4 Ιουνίου, σε σημείο πιο κοντά στην πόλη, βρέθηκαν και περισυνέλεξαν ακόμη δυο πτώματα προβάτων στην ίδια κατάσταση.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο νόμος 4830/2021 δεν αφορά μόνο τα ζώα συντροφιάς αλλά  καλύπτει την προστασία όλων των ζώων.

Σύμφωνα με το άρθρο 2, ορισμός 1 «Ζώο» είναι κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο. Στον ορισμό  «Ευζωία» αναφέρεται η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει.

Το ζήτημα των προβάτων αποτελεί κακούργημα σύμφωνα με το Άρθρο 24 παρ.1 περ. β και παρ.2. ορίζονται ποινές 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.

«Φόνος, βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης,επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), εκούσιο τραυματισμό (βαριά,
επικίνδυνη σωματική βλάβη), μάχες μεταξύ ζώων, κτηνοβασία, σεξουαλική κακοποίηση του ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, καθώς και πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιοσδήποτε οπτικοακουσηκού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται κάθε είδους σεξουαλική συνεύρεση με ζώα, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας ή θανάτωση μικρών ζώων με σκοπό το κέρδος και τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά».

 φωτογραφία αρχείου

7.6.2023

Καρπαθιακά Νέα