ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Θάνατος 63χρονου ασθενή – Σβηστά τα φώτα στο Αεροδρόμιο δεν ξεκίνησε το ΕΚΑΒ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Θάνατος 63χρονου ασθενή – Σβηστά τα φώτα στο Αεροδρόμιο δεν ξεκίνησε το ΕΚΑΒ

Θλιβερά τα φετινά Χριστούγεννα στην Κάρπαθο. 63χρονος ασθενής από το χωριό Σπόα Καρπάθου, με ιστορικό υγείας, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού το μεσημέρι των Χριστουγέννων και εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί έμφραγμα. Ο καρδιολόγος και οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρπάθου αποφάσισαν την άμεση μεταφορά του με το ΕΚΑΒ στην Ρόδο. Ο διοικητής απουσιάζει με άδεια ωστόσο έχει λάβει γνώση για το περιστατικό.

Αργά το απόγευμα, όπως αναφέρει ο γαμπρός του ασθενή κ. Ανδρέας Χαρτοφύλακας στα Καρπαθιακά Νέα,  ο 63χρονος μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο της Καρπάθου και με τη συνοδεία του καρδιολόγου.

Ο κ. Χαρτοφύλακας καταγγέλλει ότι τα φώτα του διαδρόμου δεν άναψαν και για αυτό το λόγο το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ δεν σηκώθηκε από τη Ρόδο με τον ασθενή να περιμένει μάταια στην πίστα! Μάλιστα τελείωσε το οξυγόνο και αντικατέστησαν τη φιάλη όσο περίμενε στο αεροδρόμιο.

Τελικά επέστρεψε στο Νοσοκομείο Καρπάθου (14 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο) και έπειτα περίπου από 5-6 ώρες τα φώτα κατάφεραν να ανάψουν (από γεννήτρια;) έτσι ο ασθενής μεταφέρθηκε εκ νέου στο αεροδρόμιο όπου και τελικά πέταξε για τη Ρόδο ωστόσο ο ασθενής πριν φτάσει το Νοσοκομείο κατέληξε.

Ο γαμπρός του εκλιπόντα 63χρονου Καρπάθιου, κ. Ανδρέας Χαρτοφύλακας, δηλώνει στα Καρπαθιακά Νέα ότι είναι αποφασισμένος να ερευνήσει το θέμα και να το φτάσει στον εισαγγελέα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να ζούμε τέτοιες καταστάσεις; Δεν είχε δικαίωμα για μια ευκαιρία ζωής ο πεθερός μου; είμαστε πολίτες 2ης κατηγορίας;».

Πότε ειδοποίησε το Νοσοκομείο το Αεροδρόμιο της Καρπάθου για την έκτακτη διακομιδή;

Το Αεροδρόμιο ήταν ανοιχτό ή κλειστό εκείνη την ώρα;

Τι ακριβώς συνέβη στο αεροδρόμιο; δεν άναψαν τα φώτα ώστε να προσγειωθεί εγκαίρως το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο; Υπήρξε γνωστή βλάβη που δεν είχε αποκατασταθεί ή διαπιστώθηκε εκείνη την ώρα;

Στις 23.00, που τελικά άναψαν τα φώτα, είναι αλήθεια ότι λειτούργησαν με γεννήτρια;

Πότε ειδοποιήθηκε ο ηλεκτρολόγος να ανάψει τα φώτα στο διάδρομο;

Πότε ειδοποιήθηκε η Αστυνομία να ανοίξει το Αεροδρόμιο;

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που φτάνουν από πηγές του αεροδρομίου, αφού αποκαταστάθηκε η βλάβη ειδοποιήθηκε εκ νέου το ΕΚΑΒ, αλλά εκείνη την ώρα δεν είχε διαθέσιμο μέσο (είναι άραγε αλήθεια;). Να επαναλάβουμε ότι γύρω στις 23.00 έφτασε το αεροπλάνο και παρέλαβε τον 63χρονο ασθενή.

Ακόμη μια σοβαρή απορία, η Κάρπαθος με το σύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο θα έπρεπε να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τον αριθμό των περιστατικών που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και επιλέγει να τους στέλνει στην Ρόδο ή την Κρήτη. Πόσες αεροδιακομιδές έγιναν το 2023; Γιατί ο διοικητής αποφεύγει να δώσει τον αριθμό στη δημοσιότητα;

Τελικά μήπως συμφέρει να έχουμε και ένα ελικόπτερο σταθμευμένο στο νησί ή από το Νοσοκομείο απουσιάζουν ειδικότητες ώστε στα σοβαρά θέματα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει;

φωτογραφία αρχείου

27.12.2023

Καρπαθιακά Νέα