Καταρράκτης. Πρώτα συμπτώματα, πως αντιμετωπίζεται και τι επιλογές ενδοφακών υπάρχουν

Καταρράκτης. Πρώτα συμπτώματα, πως αντιμετωπίζεται και τι επιλογές ενδοφακών υπάρχουν

γράφει ο Δρ Μηνάς Γεωργόπουλος

👁Καταρράκτης είναι η θόλωση του διαυγούς φακού μέσα στον οφθαλμό. Συνήθως δημιουργείται μετά τα 60 και προχωρά αργά και σταδιακά. Τα πρώτα συμπτώματα είναι η δυσκολία εστίασης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και η οδήγηση το βράδυ. Μετέπειτα μπορεί να δυσκολεύεστε στο διάβασμα, στη χρήση κινητού ή tablet, ή στο να ξεχωρίζετε λεπτομέρειες σε μακρινή απόσταση. Αυτό σημαίνει πως ο καταρράκτης ωριμάζει.
👨‍⚕️Δεν υπάρχουν συντηρητικές θεραπείες για τον καταρράκτη, με το χειρουργείο να είναι η μόνη λύση. Η καλύτερη στιγμή για εγχείρηση είναι εξατομικευμένη υπόθεση με τον κάθε ασθενή να έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από τον όρασή του. Γίνεται με τοπική αναισθησία χωρίς ενέσεις, παρά μόνο με σταγόνες και είναι ανώδυνη. Συνήθως διαρκεί 15′ και η επούλωση είναι θέμα μερικών ημερών.
💡Ο ενδοφακός είναι ο τεχνητός φακός που θα αντικαταστήσει το θολό καταρρακτικό φακό. Η επιλογή του είναι τεράστιας σημασίας μιας και ο ασθενής θα βλέπει μια ζωή μέσα απ’αυτόν, ενώ η αντικατάστασή του είναι πολύπλοκη. Η ορθή επιλογή γίνεται με βιομετρία και κερατομετρία ενώ ο κάθε ενδοφακός έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που μόνο ο εξειδικευμένος χειρουργός καταρράκτη και διαθλαστικής χειρουργικής μπορεί να αναλύει.
🎓Με σκοπό μας την ικανοποίηση των οφθαλμικών σας αναγκών, θα συζητήσουμε ώστε να επιλέξουμε την καλύτερη λύση μεταξύ πλήθους επιλογών.
📱Οι μονοεστικοί φακοί μπορούν να βελτιώσουν την μακρινή σας όραση. Προτιμάμε ασφαιρικούς ενδοφακούς ώστε να βελτιώνουμε την ευκρίνεια αντίθεσης σε μέτριες ή κακές συνθήκες φωτισμού. Μια άλλη λύση είναι το mono vision, όπου το κάθε μάτι δουλεύει για διαφορετική απόσταση και επιτυγχάνουμε σημαντική ανεξαρτησία τόσο σε μακρινή όσο και σε μεσαία/κοντινή απόσταση. Μια άλλη λύση είναι η ένθεση πολυεστικού ενδοφακού που μας δίνει σημαντικές πιθανότητες να μην χρειαζόμαστε γυαλιά για τις πιο πολλές δραστηριότητες μέσα στη μέρα. Στις μέρες μας οι ενδοφακοί επαυξημένου βάθους πεδίου (EDOF) έχουν συνδυάσει τα πλεονεκτήματα των πολυεστιακών και μονοεστιακών φακών. Τέλος, οι τορικοί ενδοφακοί αντιμετωπίζουν τον αστιγματισμό και υπάρχουν διαθέσιμοι τόσο σε μονοεστικούς όσο και σε πολυεστιακούς ενδοφακούς.
👍Ο κύριος Γεωργοπουλος είναι εξειδικευμένος χειρουργος καταρράκτη, γλαυκώματος και διαθλαστικής χειρουργικής. Έχει διατελέσει διευθυντής Οφθαλμολογικών Κλινικών στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων παρουσιάζοντας το έργο του. Με μεγάλη κλινική εμπειρία και άμεση πρόσβαση στις νεότερες τεχνολογίες, θα σας προτείνει την ιδανική λύση για την περίπτωση σας

Μηνάς Γ. Γεωργόπουλος, MD, CCST (UK), PgDip, MRCOphth, FEBO, FEBOS-Gl

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ειδικός Χειρουργός Γλαυκώματος, Προσθίου Ημιμορίου και Καταρράκτη

www.minasgeorgopoulos.gr

📍Ιατρείο Πειραιά Αλκιβιάδου 117 ☎️2104120789

📍Ιατρείο Αθήνας Βασ Σοφίας 110 ☎️ 2107778515 (Athens Eyecare Clinic)

📱6945939671