Ο μαέστρος Άντζελο Καβαλλάρο συντάσσεται με την πρόταση Μαστρομηνά για δημιουργία Ιστορικού/Λαογραφικού - Πολεμικού Μουσείου στις Μενετές

Ο μαέστρος Άντζελο Καβαλλάρο συντάσσεται με την πρόταση Μαστρομηνά για δημιουργία Ιστορικού/Λαογραφικού - Πολεμικού Μουσείου στις Μενετές

Ένα δένδρο χωρίς ρίζες είναι μόνο ένα κομμάτι ξύλο!!!

Το να γνωρίζεις την ιστορία του λαού σου και του τόπου σου είναι σαν να έχεις βαθιές ρίζες δένδρου !!! Οι ρίζες είναι απαραίτητες. Μας συντηρούν και δίνουν τροφή στη δική μας ταυτότητα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να τις έχουμε, να τις συντηρούμε και να τις μεταλαμπαδευουμε με υπερηφάνεια στις επόμενες γενεές .

Οι ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές από διάφορες διαδρομές όπως μέσα από τις διηγήσεις, τη γλώσσα, τη γαστρονομία, τη μουσική και άλλες μας βοηθούν να κατανοήσουμε εμεις καλύτερα την ιστορία μας και τον εαυτόν μας αλλά και να αναδείξουν και προβάλλουν σε άλλους την ιστορία και πολιτισμό μας! Όμως, το πιο πολύτιμο μέσο είναι οι μαρτυρίες πραγματικών γεγονότων που μας δίνονται μέσω εγγράφων και αντικειμένων πολιτιστικής αλλά και πολεμικής φύσης όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του χωριού μας.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα από πραγματικές/α ιστορικές/α καταστάσεις και γεγονότα που μας βοηθούν να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα και βαθύτερα την πραγματική σημερινή ιστορική και πολιτιστική υπόσταση μας.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που με σπρώχνουν να συμμεριστώ με χαρά την ιδέα που εξέφρασε ο Θεοδόσης Μαστρομηνας και άλλοι συμπολίτες μας καθώς και θεσμοί και ενημερωτικά μέσα της Καρπάθου, δηλαδή να δημιουργηθεί η μάλλον να διευρυνθεί το παρόν Λαογραφικό Μουσείο έτσι ώστε να μπορεί να αναδείξει όλο το υπάρχον ιστορικό/λαογραφικό υλικό συνάμα με το ιστορικό γεγονός της 5ης Οκτωβρίου 1944 που έχει συμβάλει στην διαμόρφωση της πολιτιστικής και ιστορικής υπόστασης του χωριού μας, του νησιού μας αλλά και του εθνικού μας χώρου γενικότερα!

Ένα Ιστορικό/Λαογραφικό και Πολεμικό Μουσείο που θα πρέπει να είναι ένας χώρος που μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και διαδραστικών πολυμέσων θα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε/κατανοήσουμε/συμμεριστούμε το παρελθόν και να χαράξουμε με στέρεα και αντικειμενικά βήματα την μελλοντική πορεία του εαυτού μας και του τόπου μας!

Η ιστορία της οικογένειας μου και η βαθύτατη αγάπη που αισθάνομαι για την Κάρπαθο και τον πολιτισμό της μου παρέχει όχι μόνο το προνόμιο/δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να εκφράσω μέσα απ’ αυτό το δημόσιο βήμα τη γνώμη μου για αυτή την σημαντική πρωτοβουλία δηλαδή την δημιουργία ενός διευρυμένου Λαογραφικού και Πολεμικού Μουσείου που θα αναδεικνύει και προβάλει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πολιτιστικής και πατριωτικής ιστορίας του αγαπημένου μας χωριού και νησιού της Καρπάθου γενικότερα!

Άντζελο Καβαλλάρο

11.7.2024

Καρπαθιακά Νέα