ΚΟΔΕΔΗΚ: "Ευχαριστούμε κ. Μακ Κέιμπ για το σπάνιο δώρο που έκανε στην Κάσο!"

ΚΟΔΕΔΗΚ: "Ευχαριστούμε κ. Μακ Κέιμπ για το σπάνιο δώρο που έκανε στην Κάσο!"

ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΘΑΝΑΤΙΣΕ ΤΗΝ “ΑΛΛΗ ΚΑΣΟ”

Μια ξεχωριστή βραδιά ζήσαμε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Φρυ.
Ένας ασπρομάλλης ψηλός και όμορφος άντρας, μεταμορφώθηκε σ’ ένα νεαρό με μια φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στον λαιμό, που πριν 57 χρόνια γύριζε και αποτύπωνε με το φακό του την άγρια ομορφιά και τη σπάνια αυθεντικότητα της Κάσου.
Ένα πολυτελές λεύκωμα “έκρυβε” το “1965 Γράμμα από την Κάσο” που ο ίδιος ο Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ μας έφερε στο νησί, με τη βοήθεια της γλυκείας κόρης του Άννας. Ένα βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και που έγινε με την καθοριστική συνεργασία δυο Κασιωτών: του Δημοσιογράφου Νίκου Γ. Μαστροπαύλου, που έγραψε τα κείμενα και τις λεζάντες και της Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος που έκανε την έρευνα και όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση.
Την παρουσίαση προλόγισε ο Πρόεδρος της ΚΟΔΕΔΗΚ Ηλίας Μαστροπαύλος με μια εξομολόγηση- ντοκουμέντο: Ήταν ένα από τα τρία πιτσιρίκια που οδήγησαν τον Μακ Κέιμπ το ‘65 στο Κάστρο του Πολιού κι έχουν αποτυπωθεί σε μια τρυφερή φωτογραφία.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος, παιδί κι εκείνος τότε, θυμήθηκε το πλοίο με το οποίο ταξίδεψε ο Μακ Κέιμπ και εξήρε την προσφορά του δημιουργού και την αξία του πονήματος.
Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Μακ Κέιμπ όσο και ο Νίκος Μαστροπαύλος με τη Μαριλέν Φραγκούλη Κέδρος αποκάλυψαν συναισθήματα και πληροφορίες για το ακριβό υλικό που αξιοποίησαν, με αναμνήσεις, μυστικά και άγνωστες λεπτομέρειες του τότε και του τώρα.

Ευχαριστούμε κ. Μακ Κέιμπ για το σπάνιο δώρο!