Κοινότητα Καρπάθου: Ομόφωνα και τα 3 θέματα. Τι θα γίνει με το κτήριο του Κέντρου Υγείας;

Κοινότητα Καρπάθου: Ομόφωνα και τα 3 θέματα. Τι θα γίνει με το κτήριο του Κέντρου Υγείας;

 

Με τρία θέματα που ψηφίστηκαν ομόφωνα συνεδρίασε το Σάββατο 27/02/2021 η Κοινότητα Πηγαδίων του Δήμου Καρπάθου μέσω της πλατφόρμας Skype. Πρόκειται για τον φωτισμό στην Ακρόπολη Ποτίδαιου, την απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων, λεωφορείων και παντός τροχοφόρου οχήματος μπροστά στην είσοδο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου και τέλος την επανάληψη της περυσινής αποφάσεως, να μην δραστηριοποιηθεί καμία καντίνα εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας στους δημόσιους χώρους.

Ο Πρόεδρος κ. Χατζηκουτσός, εισηγούμενος το πρώτο θέμα, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα αλλά και την σημασία της συγκεκριμένης περιοχής, επονομαζόμενης Ακρόπολις Ποτίδαιου ή αλλιώς Ακρόπολη.

Μάλιστα τόνισε ότι από το φετινό καλοκαίρι θα αλλάξει η εικόνα της πρωτεύουσας αφού ο φωτισμένος βράχος θα ξεχωρίζει, θα διακρίνεται σχεδόν από κάθε σημείο της κάτω Καρπάθου. Υπάρχει ήδη Τεχνική Έκθεση – Μελέτη του προτεινόμενου έργου για την τοποθεσία, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η Δημοτική Αρχή, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου.

Η αρχή για το δεύτερο θέμα έγινε από το έγγραφο της Διευθύντριας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου, όπως επίσης και το υπ’ αριθμ. 206/24-10-2019 έγγραφο της ιδίας, προς το Δήμο Καρπάθου και την Κοινότητα Καρπάθου, που αφορά την επικινδυνότητα κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών του σχολείου, στο σημείο της εισόδου του σχολείου. Την απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων, λεωφορείων και παντός τροχοφόρου οχήματος μπροστά στην είσοδο του σχολείου με σήμανση και ειδική διαγράμμιση, όπως επίσης και την τοποθέτηση αλυσίδας με κολωνάκια για την διασφάλιση της μη παραβίασης των απαγορεύσεων.

Τα μόνα οχήματα που θα επιτρέπονται να εισέλθουν στον χώρο, θα είναι αυτά της τροφοδοσίας των κυλικείων ή οχήματα του Δήμου για όποιες εργασίες έχουν ανάγκη τα σχολικά κτίρια. Την είσοδο αυτών των οχημάτων θα την ελέγχουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Το τρίτο θέμα είχε να κάνει με τις καντίνες στην περιοχή των Πηγαδίων. Και σε αυτό το θέμα αποφασίστηκε ομόφωνα καμία καντίνα να μην δραστηριοποιηθεί εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας. Η απόφαση αυτή αφορά δημόσιους-δημοτικούς χώρους και όχι τους ιδιωτικούς. Αυτή μας η απόφαση δε να αποτελέσει πρόταση προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρπάθου.

Συζητήθηκε ακόμη ένα θέμα που πρόκειται να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας και έχει να κάνει με την χρήση του Κέντρου Υγείας. Του κτηρίου που παραμένει από το τέλος του καλοκαιριού κλειστό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ακουστεί αρκετές φήμες. Μάλιστα μετά και από την προσπάθεια του τμήματος περιβάλλοντος να καθαρίσει τον περιβάλλοντα χώρο οι κουβέντες φούντωσαν.

Το κτήριο είναι στην καρδιά της πρωτεύουσας της Καρπάθου και ήδη ο Θεοδόσης Μαστρομηνάς, ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ανοιχτά, υποστηρίζοντας ότι εκεί πρέπει να μεταφερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρπάθου.

Επίσης ακούστηκαν σκέψεις για μεταφορά του ΕΠΑΛ, όμως οι μηχανικοί που εξέτασαν το κτήριο έδωσαν αρνητικό πόρισμα.

Ακόμη έχουν ακουστεί προτάσεις όπως της δημιουργίας ενός πολυχώρου πολιτισμού ή ενός γηροκομείου ή μιας Λέσχης Αξιωματικών ή να δοθεί στην Αστυνομία.  Μάλιστα είχε ακουστεί ακόμη και η άποψη να γίνουν ξενώνες και εκεί να φιλοξενούνται οι γιατροί που έρχονται στην Κάρπαθο!

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Χατζηκουτσός, έχει την ξεκάθαρη άποψη ότι το κτήριο πρέπει να γίνει ένα μεγάλο και ολοκληρωμένο Μουσείο, σημείο αναφοράς της Καρπάθου. Μάλιστα στις σκέψεις του είναι να αξιοποιηθεί και ο περιβάλλοντας χώρος, να αναδειχθούν τα εκεί αρχαία ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και τα αντικείμενα που σήμερα βρίσκονται στη Ρόδο.