ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ:  «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία δεν επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Να τελειώσουμε με όσα κρατούν τη χώρα στο χθες» 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ:  «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία δεν επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Να τελειώσουμε με όσα κρατούν τη χώρα στο χθες» 

«Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει τη μέγιστη σημασία που αναδύει το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι πολιτεύονται, διαχειριζόμενοι μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πλέον,  ηττήθηκαν κατά κράτος, αποδοκιμάστηκαν. 

Η Ελλάδα που δεν υπάρχει πλέον είναι η Ελλάδα της διαιρετικής τομής των μνημονίων, που πάνω της δεν έστησαν μόνο κάποιοι καριέρες αλλά επιχείρησαν να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες. 

Είναι η Ελλάδα του λαϊκισμού, αυτή που αρνείται να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις και την πραγματικότητα. 

Είναι η Ελλάδα της πόλωσης, της οξύτητας, της εχθροπάθειας,  του διχασμού και του διαχωρισμού των πολιτών», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της νέας τετραετίας όπως: 

– Η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και του εισοδήματος των εργαζομένων. 

– Οι μεγάλες και βαθιές αλλαγές μέσα από μια τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις αυτής της χώρας. 

– Οι γενναίες μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, στο δείκτη ταχύτητας ως προς την απονομή της δικαιοσύνης. 

– Η αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας. 

– Η ενεργειακή μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. 

– Μια ολιστική πολιτική για τη στήριξη και την ενίσχυση της οικογένειας  με τα μάτια στραμμένα στην αντιμετώπιση  του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα όπως είναι το δημογραφικό. 

– Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολυεπίπεδης και πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης, που η υλοποίησή του δεν κατέστη δυνατή λόγω της πανδημίας την προηγούμενη περίοδο. 

Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής με μέτρα όπως η επέκταση του market pass, αλλά και του καλαθιού για τα νοικοκυριά και η έκτακτη ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που λόγω της προσωπικής διαφοράς, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήραν αύξηση. 

Αναφερόμενος στη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του άρθρου 16, τόνισε  ότι:  «το πέρασμα στη νέα εποχή συνδέεται με την αναθεώρηση του άρθρου 16, με τον τερματισμό ενός αναχρονισμού, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία δεν επιτρέπεται η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. 

Οι δογματισμοί πρέπει να μείνουν στην άκρη. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη κρατικό μονοπώλιο. Μπορούν να λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια με όρους δημόσιου και κοινωνικού οφέλους. 

Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων μπορεί να συμβάλλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή της Μεσογείου, να περιορίσει το brain drain πανεπιστημιακών και φοιτητών, να δώσει ώθηση στην έρευνα, να συμβάλλει στη βελτίωση των κρατικών πανεπιστημίων μέσα από την άμιλλα και τον ανταγωνισμό και να δώσει τη δυνατότητα πολλαπλών διαθέσιμων επιλογών στους φοιτητές». 

Ο Μάνος Κόνσολας έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας ότι: «η κυβέρνηση έχει ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή. Η λαϊκή εντολή δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, η ανάγνωσή της επεκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα. 

Επιβάλλει άλλα, νέα πρότυπα πολιτικής συμπεριφοράς που στηρίζονται στον ορθολογισμό, στη σύνθεση και στη συναίνεση. 

Η Ελλάδα προχωρά Μπροστά. Σταθερά και Τολμηρά». 

Δελτιο τύπου

8.7.2023